Etik Haftası: Etik Gençlik Hareketi

Türkiye Etik Değerler Merkezi Derneğinin 23 – 27 Kasım tarihleri arasında üniversitelerde kutlanmasını teşvik ettiği Etik Haftası, İstanbul Kültür Üniversitesi ve 3 farklı İstanbul üniversitesinde daha kutlandı. İstanbul’da dört vakıf üniversitesinde yürütülen çalışmalardan biri olan Etik liderlik Akademisi ile başlayan etik gençlik hareketi giderek büyüyor ve  evrensel etik  için ümit verici bir hale geliyor.

ağac

Etik Liderlik Akademisi, etik duyarlılığı olan genç liderler yetiştirilmek üzere Kültür Üniversitesi ve üç üniversitede daha yaratılan bir eğitim ortamı. Farklı sektörlerden gelen gönüllü uzmanlar 10 hafta boyunca etik iş profesyonelliği hakkında öğrencileri bilgilendiriyorlar. Etik Haftası, geçtiğimiz yıl Türkiye Üniversitelerinde ilk defa “Etik Günü” olarak Kültür Üniversitesi’nde kutlandı. Etik gününde üniversite kampüslerinin bahçesinde bir ağaç “Etik Ağacı” olarak seçildi ve öğrenciler bu ağaca etik ve toplumsal ahlakla ilgili dileklerini astılar. Öğrenciler üzerlerinde “Etik Gönüllüsü” yazan kıyafetler giydiler ve ellerine etik ile ilgili “Gazoz Olma Etik Ol”, “Ethic in the Air” gibi mesajların yazılı olduğu konuşma balonları ile kampüslerde dolaşarak etik mesajların verildiği soru cevaplar gerçekleştirdiler.  Bu yıl Etik Haftası 5 iş günü olarak ilgili dört üniversitede de eş zamanlı olarak kutlandı.



Kutlamalar çerçevesinde, üniversitelerdeki öğrenci kulüpleri kendi faaliyet alanları ile ilgili aktiviteler yaptılar ve aktivitelerinde  “Etik Her Zaman Kazanır” mesajını işlediler. Akademisyenler ile “Etik” konulu röportajlar gerçekleştirdiler. Üniversitelerde kantin ve restoranlarda tüm menüler “Etik Menü” ve fiziksel olarak tüm panolarda ve sosyal medya hesaplarından haftanın ve etik kavramının önemini içeren duyurular yapıldı. Etik Haftasına destek veren bir araştırma şirketinin (X – Sights) hazırladığı uygulama ile 1085’i Kültür Üniversitesinde olmak üzere toplamda 2000 öğrenciye yine gönüllü öğrenciler tarafından, toplumda etik eğilimi ölçmek amacıyla, hükümet, medya, yargı v.b. kurum ve kuruluşlar hakkında düşüncelerinin de sorulduğu anketler yapıldı. Etik Haftasına destek veren bir PR şirketi (Excel İletişim) etik haftasının basın ilişkilerini yürüttü. Bütünsel olarak, tüm toplumu etkileyen, sürdürülebilirlik, insan hakları, toplumsal refah gibi konuların yegane şartı olarak belki de çağımızın tek pragmatik olgusu olan “Etik” ile ilgili olarak yürütülen bu büyük sosyal sorumluluk projesine en başından beri ev sahipliği yapan Kültür Üniversitesi’nin, öğrencilerinin hazırladığı, haftanın özetini de içeren videoyu izlemenizi tavsiye ederim.


“Etik Değerini Bulacak”


hasan köni7

12274615_935506376523493_4477902581272083022_n

Umur Çalıkoğlu
İşletme bilim dalında lisans, Eğitim Bilimleri ana bilim dalında yüksek lisans eğitimi aldı. Romanya'da sinerji iletişimi ve takım çalışması, Almanya'da ve İrlanda'da kariyer ve yetenek yönetimi konularında araştırmalar yaptı. İki adet AB projesinde kolaylaştırıcı olarak görev aldı. Türkiye Etik Değerler Merkezi Derneği Yönetim Kurulu Üyesi. Bu kapsamda çeşitli üniversitelerde etik üzerine konferanslar verdi. Firmalarda ve iş profesyonellerinde etik bilincinin arttırılmasına yönelik uygulama ve seminerler geliştirdi. Çeşitli eğitim ve danışmanlık firmalarında proje müdürü olarak, İstanbul'da iki farklı vakıf üniversitesinde Kariyer Uzmanı ve Kariyer Ofisi Sorumlusu olarak görev aldı. Görev yaptığı üniversitelerde kalite komisyonu ve topluma katkı komisyonlarında yer aldı. İstanbul İşletme Enstitüsünde Liderlik ve Eğiticinin Eğitimi eğitimleri veriyor. Çeşitli kurumlarda da motivasyon, markalama, kurumsal iletişim, etik, kurumsal dizayn, satışta bütünlük sistemleri gibi eğitimler veriyor. Ayrıca, yazar olarak yönetim meselesi adlı köşesiyle İndigo Dergisi künyesinde yer almaktadır. Kısaca, etkili yönetim alanına gönül veren bir konuşmacı, kariyer ve eğitim uzmanı .