Homeopati: Benzeri benzer ile tedavi etmek

Birçok kronik hastalığın tedavisi Homeopati ile mümkün. Homeopatik tedavi bitkisel tedavi ile aynı anlama gelmez. Homeopati’de ilaç çeşidi 3 binin üzerindedir. Bunlar bitkilerden, hayvanlardan (deniz canlıları, arı, yılan zehri vb.), minerallerden, madenlerden, hastalık dokularından, kısacası doğadaki birçok şeyden yapılabilir.

homeopati ayşegül zorlu tedavi tanım

Homeopati hakkında merak edilenleri Almanya’da yaşayan bir Türk alternatif tıp hekimliği yapan Ayşegül Zorlu’ya sorduk.

Röportaj: Alternatif Tıp Hekimi Ayşegül Zorlu

Homeopati nedir?


Homeopati “Homoion” ve “Pathos” kelimelerinden türetilmiştir. Yunanca’da “homoion” kelimesi Türkçe’de “benzeri” demektir. “Pathos” ise “Acı” anlamına gelir. Yani Homeopatik tedavi; her acı veya hastalık için, hastanın fiziksel, karakter vs. tüm özelliklerine göre, hastaya benzer, hastayı tanımlayan ilaçlar ile tedavinin uygun görüldüğünü simgeler.

Sağlıklı bir kişide hastalık belirtileri veren bir madde, aynı belirtileri gösteren hastalığı iyileştirebilir. İçerisinde insan vücuduna zarar verebilecek, toksin, boya vs. hiçbir zararlı kimyasal madde olmadan, vücuttaki dengeyi ayarlayıp, yaşam gücünü artırarak tedavi eden, günümüze kadar başarısını kanıtlamış ve kanıtlamaya devam eden bir bilim dalıdır.

Zamanında zıt düşünceli olup onun çalışmalarına, araştırmalarına karşı çıkanlara rağmen, Homeopati’yi geliştirerek dünyaya yayılmasına neden olan, Doktor Samuel Hahnemann (1755 – 1843), doktorların zehirli kimyasal maddelerle (civa ve arsenik) olan tedavilerinin insanları iyileştirmeden daha çok insanlara zarar verdiği düşüncesiyle yan etkisiz olan tedavi yöntemleri üzerine araştırmalar yapmıştır. İskoç Dr.William Cullen’in Materia Medica adlı kitabında Chinarinde’nin (kınakına) sıtmaya iyi geldiğini okumuş, ardından kendisinde uygulamış ve normalde sağlıklı olduğu halde aniden sıtmanın ateşlenme semptomlarını yaşamıştır. 1790 yılında yapılmış olan bu Chinarinde (kınakına) araştırması Homeopati’nin doğuşu olarak bilinir. Fakat M.Ö. beşinci yüzyılda Hippokrates’in de Homeopati’ye benzer araştırmalar, uygulamalar yapmış olduğu tarihte yer alır.

Homeopati’nin tıptan ve bitkisel tedaviden farkı nedir?

Homeopatik tedavide hastamız herhangi bir rahatsızlığı ile bize geldiğinde, rahatsız olan organı tek olarak ele alınmaz, çünkü bu ilaçlar hastalıklara göre adlandırılmış değillerdir. Örneğin, 10 tane aynı hastalığa sahip hastayı ele alırsak, büyük intihal bu hastaların her birine farklı ilaç tedavisi uygulanır. Aynı ilacın bu hastaları iyileştirmesi çok zordur. Çünkü, her insanın kendisine ait yapısı, karakteri ve özelliği vardır. Homeopati bu özelliklere göre hastayı değerlendirerek tedavi eder. Hastanın anne karnında başlayıp bugününe kadar olan tüm geçmişinin (Anemnez) olabildiğince bilinmesi gerekir, beraberinde ailesi hakkında bilgiler, hastanın fiziki görünümünden karakterine kadar; hoşlandığı – hoşlanmadığı şeyler vs. hakkında her şey, tüm ayrıntıları ile çok önemlidir, bu nedenle hasta ile ilk görüşme 3 saat civarında olur. Hastaya uygun görülüp verilen ilaç hem yan etki yapmaz, hem de tüm vücudunu dengeye sokarak birden fazla sorununu ortadan kaldırır.

Yukarıda belirttiğim gibi Homeopati’nin anlamı, “Similia similibus curentur” yani “Benzeri benzer ile tedavi etmeli”dir. Dr.Samuel Hahnemann bu yüzden farklı tedavi yöntemlerini, “Allopathie” yani “acıyı acıya zıt ilaçlarla tedavi etmek” diye adlandırmıştır. Genelde doktorlar ağrıda ağrı kesici veya ateşte ateş düşürücü ilaç verirler, Dr. S. Hahnemann ise ateşi, sağlıklı bir kişi aldığında ateşlenmesine sebep olan ilaç ile tedavi ederdi. Şimdi de Homeopati’de bu prensip uygulanmakta ve o zamanlarda olduğu gibi günümüzde de başarısını kanıtlamaktadır. Ayrıca birçok kronik hastalığın tedavisi homeopati ile mümkündür.


Bitkisel tedavi; bir kısım Homeopatik ilaçların özünü bitkiler oluştursa da, Homeopatik tedavi ile aynı anlama gelmez. Homeopati’de kullanılan bitkiler bir takım işlemlerden geçerek inceltilip (potensiyelleştirilerek) ve toksin özelliklerinden arıtılarak kullanılırken, Bitkisel tedavilerde bitkiler genelde doğal halleri ile kullanılır ve bitki olmakla zararsız anlamına gelmediğinin bilinmesi gerekir, bitkisel tedavi tercih edildiğinde, hastaların bu konuda eğitim almış uzmanlara danışarak tedavi olmaları çok önemlidir.

Peki nasıl çalışır?

Homeopati enerji gücü ile çalışır, enerji gücü gözle görülemeyen ancak insanlığa büyük hizmetler veren bir güçtür. Buna verilebilecek o kadar çok örnek vardır ki; günümüzde enerji ile binlerce kilometre uzaktaki yakinimizin sesini istediğimiz anda duyabiliyoruz, görebiliyoruz, birçok cihazımızı uzaktan kumanda ile kullanıyoruz, peki aradaki iletişim enerjisini görebiliyor muyuz? Hayır! Yalnızca teknik açıklamalarını biliyoruz. Homeopatik ilaçlar (Remedy) genelde sütten elde edilmiş şeker tozu ile çok özel işlemlerden geçerek potensiyellere ayrılır, içinde sadece katılan maddenin doğadan kodlanmış enerjik gücü kalır, bu enerjik güç insan vücudunun kendi kendisini tedavi etmesini sağlayarak tekrar sağlığına kavuşturur.

Homeopati’nin kuralları var mı?

Evet:

  • Hastamızı homeopatik tedavi hakkında bilgilendirmemiz gerekir. Homeopati tedavisi sırasında hastanın yaşadığı eski hastalık semptomları kısa sürelide olsa tekrar çıkabiliyor, bu bize çoğu zaman tedavimizin başarılı olduğunu ve zamanında tedavi edilmeden üstü kapatılmış hastalıkları da beraberinde tedavi ettiğini göstertir.
  • Hastamızı belirli aralıklar ile görüp, durumu hakkında aldığı notlar ile yakından takip etmemiz, tedavimizin sağlıklı bir biçimde devamı açısından şarttır.
  • İlaç (Remedy) alımından önce ve sonra belirli bir müddet, bazı içeceklerden (alkol, her türlü çay, meşrubat, asitli sular vs.), bazı gıdalardan (süt, yoğurt, baharatlı, sarımsaklı yemekler vs.), alışkanlıklardan (sigara gibi), kimyasal maddelerden (sürekli kullandığınız ilaçlar gibi, örneğin bu durumda en azından Homeopati ilac ile en az yarım saat aralık ile alınabilir.) uzak durulması gerekmekte, tabi ki tedavi eden kişi bu konu hakkında ayrıntılı bilgi verecektir. Burada izah ettiğime dikkat edilmediğinde homeopatik ilaçlar herhangi bir yan etki yapmıyor ama etkili olması engellenebiliyor.
  • Homeopatik ilacı suya karıştırıp almamız gerektiğinde, kullandığımız kaşık ve bardağın metal olmamasına dikkat etmemiz gerekir, metal türü gereçler Homeopati’nin doğallığını bozabiliyor.

Homeopati hangi hastalıklar için uygulanıyor?

Homeopatik ilaç (Remedy) her hastalıkta kullanılabilir, ama bu tedavi iyi eğitim almış hekimler, doktorlar, uzmanlar tarafından yapılmalıdır. Avrupa’da çok yaygın olmasına rağmen insanlar ilaç almaya ihtiyaç duyduklarında, eğitim almış kişilere danışmayı tercih ediyorlar, eczacılar dahi ilaç hakkında bilgi veremezler (eğer Homeopati eğitimleri yok ise), çünkü bu tür ilaçların kendi başına kullanılamayacağını biliyorlar, hiçbir homeopatik ilaç reçetesinde, hangi durumlarda kullanıldığı dahi yazılmaz, biliyoruz ki bu ilaçlar sadece birkaç semptoma göre verilmez. X – ilaç, bir kişide birden fazla hastalığa iyi de gelebilir, hiç birsine iyi gelmeyip, X – ilaç’a ait semptomları ortaya çıkartıp onu rahatsız da edebilir.

Tedavi edilecek hastaları nasıl belirliyorsunuz?


Hastamın şikayetlerini dinleyip, tanısını yaptıktan sonra.

Röportaj devamı: ‘Homeopati tedavisi’ nasıl yapılır?