Spor Dünyası Ragbi Yıldızı Jonah Lomu İçin Yasta

Ragbi dünyasının unutulmaz süper yıldızı Jonah Lomu… 30 Kasım’da, Eden Park Stadyumu’nda halkının geleneksel dansı haka eşliğinde gözyaşları ile uğurlandı. Beklenmedik ölümü, tüm spor dünyasını yasa boğdu…

jonah lomu spor futbol jonah lomu kimdir ragbi ragbici ragbiciler

Jonah Lomu kimdir?

Jonah Lomu, 1975’te Yeni Zelanda’da doğdu. Tonga kökenliydi… 119 kilo ağırlığı ve 1.96 metre boyu ile bir devi andıran cüssesine rağmen, 100 metreyi  10.8 saniyede koşabiliyordu. Güç, hız ve dayanıklılığın kusursuz bir sentezi olarak sol kanatta harikalar yarattı. Bir gergedan kadar güçlü, şimşek kadar hızlıydı. Pasifik Okyanusu’nun dalgaları gibiydi… Önüne çıkan engelleri yıkıp geçer, kendisini yere indirmek için sarılan rakiplerini beraberinde sürüklerdi. Kendisiyle özdeşleşen 11 numaralı formasıyla ragbiye hiçbir oyuncunun katamadığı, dayanılmaz bir seyir zevki kazandırmıştı.

Jonah Lomu, spor ile dünyaya barış getirmek için çalışıyordu.

Yeni Zelanda ulusal takım formasını 63 kere giydi, 185 sayı kaydetti. Ulusal takımlar ve kulüpler seviyesinde büyük başarılara imza attı, istatistikleri altüst etti. 1995 yılında Güney Afrika Dünya Kupası’nda gösterdiği performans sayesinde ragbi sporu daha önce görülmemiş bir popülarite kazanarak küresel bir spor haline geldi. Lomu, Peace and Sport (Barış ve Spor) Örgütü’nün kurduğu, 54 seçkin sporcunun üye olduğu Champions for Peace Kulübü’ne (Barış Şampiyonları Kulübü) üyeydi. Spor aracılığıyla dünyaya barış getirmek üzere çalışıyordu.


179935-d14858ba-96ff-11e5-b2f7-8f19fd7dae4e1995 yılında, olağanüstü yeteneği henüz keşfedilmişti ki, az rastlanan bir böbrek rahatsızlığı olduğu saptandı. Bir yandan ragbi oynarken, bir yandan amansız hastalığıyla mücadele etti. Tedavisi nedeniyle zaman zaman ragbiye ara verdi, böbrek nakli oldu, ilaç tedavisi gördü. 2007 yılında hastalığı nedeniyle kariyerine nokta koymak zorunda kaldı. Yeni Zelanda Ulusal Takımı Antrenörü’nün ifadesine göre spor yaşamı boyunca, hastalığı nedeniyle, %80 kapasiteyle oynayabildi.


Efsanevi sporcu, spor dünyası tarafından sonsuza dek hatırlanacak. Henüz 40 yaşındayken sevenlerine veda etmiş olsa da, insanların yaşamına kattığı paha biçilmez anılar hiçbir zaman unutulmayacak…


Aşağıdaki video Jonah Lomu’nun unutulmaz sayılarından ufak bir demet sunmaktadır. İyi seyirler…

İlgili yazılar

 

Koray Erdivanlı
1975 yılında İstanbul’da doğdu. 1993 yılında Özel Işık Lisesi’nden mezun olduktan sonra 1998 yılında Marmara Üniversitesi Kamu Yönetimi (Fransızca) bölümünden lisans derecesi aldı. Western Michigan University ve İstanbul Teknik Üniversitesi’nde MBA dalında yüksek lisans yaptı. 2021 yılında Hacıbektaş Belediyesi tarafından düzenlenen kısa öykü yarışmasında 'Üç Öğüt' adlı öyküsüyle birincilik ödülü; 2022 yılında 25. OŞYAD Geleneksel Şiir Yarışması'nda 'Gurbet' adlı şiiriyle özendirme ödülü kazandı. 2022 yılında 'Yeşil Güller' adlı öykü kitabı ve 'Öfkeli Dargınlık' adlı tiyatro oyunu, 2023 yılında 'Dantelli Tuzak' adlı romanı yayınlandı. Başlıca uğraşlarından biri olan filateli alanında 'Çanakkale Savaşı' ve 'İbn-i Sina' temalı koleksiyonlarıyla beş madalya kazandı. Özel sektörde insan kaynakları alanında yönetici olarak çalışmaktadır. Tarih, spor, sinema ve müzik başlıca ilgi alanları arasındadır.