Cilt bakımı ve güzelliğinde vitamin etkisi nedir?

Vitamin, gençlik için yaşamımızda önceliklerimiz arasında olmalı! Zaman su gibi akıp geçiyor. Belli bir yaştan sonra hücre yenilenmesi yavaşladığı için cildimiz de zamana karşı koymakta zorlanıyor, yaşla beraber eski canlılığını ve elastikiyetini kaybetmeye başlıyor. Yıllara meydan okuyamasak da; alacağımız birtakım önlemler ve bakımlarla daha genç görünebilir ve kırışıklıklarla savaşabiliriz. 

vitaminler vitamin gençlik faydaları

 

Genç kalmanın sırrı Vitamin 

Cilt yaşlanmasını önlemek, geciktirmek için birçok farklı yöntem mevcuttur. Var olan cilt kırışıklıklarını azaltmak hatta zamanla görünmez hale getirmek için farklı cilt bakım ürünlerini ve cilt bakım maskelerini kullanabilirsiniz. Cilt kırışıklıklarınız henüz başlamamışsa; cilt tipinize uygun cilt maskelerini haftada 2 gün uygulayabilirsiniz. Cilt bakım maskeleri cildinizde oluşabilecek çizgileri, kırışıklıkları geciktirmekte oldukça etkilidir. Bu arada her gün düzenli olarak cilt temizliğinizi yapmanız, gün içinde birkaç defa nemlendirici sürmeniz, gece yatmadan önce mutlaka cilt temizliğini yapmanız ve özellikle göz kenarlarına çizgilere karşı göz çevresi kremi sürmeniz, yatarken de gece kremini sürmeniz oldukça faydalıdır. Eğer cildinizde çizgiler ve kırışıklıklar başlamışsa; bu çizgileri ve kırışıklıkları kapatmak, daha az görünür hale getirmek için gün içinde mutlaka 5 dakika olsun yüz jimnastiği yapın. Yüz jimnastiği cilt kırışıklıkları üzerinde çok etkilidir.

C Vitamini kullanarak genç kalmak

antioksidan vitamin kırışıklık elastikiyet hücre yenilemesi

Vitaminlerin ise cilt kırışıklıkları üzerinde etkisi tartışılmazdır. Yapılan araştırmalar özelikle C vitamini kullanımının cilt yaşlanmasında, cilt çizgilerinde, cilt kırışmasında engelleyici etki gösterdiğini ortaya çıkarmıştır. Gün içinde C vitamini içeren besinler tüketmeli ve C vitamini içeren cilt bakım kremleri sürmelisiniz.


Yetişkinler için alınması gereken C vitamini ihtiyacı 300 – 500 mg. dır. Eğer sigara kullanıyorsanız alacağınız C vitamini ihtiyacı daha da yükselmektedir. İhtiyacımız kadar olanı almaya dikkat etmeliyiz, çünkü vücudun ihtiyacı olandan daha fazla C vitamini almak idrar yollarında kum ve taş oluşumuna sebep olabilir. Bunun yanında yaz ya da kış mevsiminde, özellikle güneşin zararlı ışınlarından korunmak adına, dışarı çıkmadan yarım saat önce mutlaka C vitamini içeren bir güneş koruyucu krem sürmeyi ihmal etmeyin.

E Vitaminiyle kırışıklıklarla mücadele

e-vitamini

Cilt üzerinde meydana gelebilecek veya artık oluşmuş olan cilt kırışıkları ile mücadele etmekte son derece güçlü olan bir diğer vitamin ise E vitaminidir. E vitamini antioksidan özelliği sayesinde cildinizde oluşabilecek çizgileri, kırışıklıkları engelleyebilir, geciktirir. Var olan kırışıklıklar ve çizgiler için de kullanabileceğiniz E vitamini, kırışıklıklar ve çizgiler üzerinde onarıcı etki yapar. Yalnız burada dikkat etmeniz gereken konu E vitamini içeren kremleri, cildiniz güneşin ışınlarına maruz kaldıktan sonra sürmeniz gerektiğidir. Yani E vitamini içeren cilt bakım kremlerini güneşe çıkmadan önce değil de, güneşe çıkıp evinize geri döndükten sonra sürmeniz gerekir. Çünkü E vitamini içeren cilt bakım kremleri kırışıklıklardan, çizgilerden koruma yerine kırışık onarıcı olarak daha başarılı etki gösterir.

A Vitamini ile kırışıklık ve güneş lekelerinin etkilerinden kurtulmak

vitamin A vitamini kırışıklık güneş lekeleri

Bunların yanında A vitamini içeren kremler cilt kırışıklıklarını onarmanın yanısıra, güneş lekeleri üzerinde de oldukça etkilidir. Güneş lekeleri sizi olduğunuzdan daha yaşlı göstermeye sebep olur. Cilt bakım kremlerinin içinde A vitamini olmasına dikkat edin.

Bu arada kullandığım ve çok faydasını gördüğüm, evde kolaylıkla hazırlayabileceğiniz vitamin içeren ve onarıcı etkisi olan bir tarifi sizlerle paylaşmak istiyorum.

Vitamin içeren onarıcı etkili krem tarifi

Malzemeler:

– Balmumu, saf zeytinyağı, kayısı çekirdeği yağı, portakal yağı, buğday yağı, havuç yağı, susam yağı,

Hazırlanışı:

1-2 kalıp balmumunu bir kaba koyarak ateş üzerinde eritiyoruz. Üzerine bütün yağları ekleyerek karıştırıyoruz ve ateşten alarak biraz soğuduktan sonra kıvamını kontrol ederek ( sürülebilir krem kıvamında olması gerekiyor) küçük kaplara boşaltıyoruz. Kreminiz kullanıma hazır.

Her gün bu kremi yüzünüze kullanabilirsiniz. Bir süre sonra cildinizin gençleştiğini, çizgilerinizde azalma olduğunu farkedeceksiniz.


Not: Herhangi bir alerji durumuna karşın (doğal ürünlerde olmaz ancak önlem amaçlı) kremden küçük bir miktarı elinizde uygulayabilirsiniz.

Vitaminlerin hayatımızdaki önemi

A vitamini Eksikliğinde: görme bozuklukları, yüksek tansiyon, saçta ve tırnaklarda kırılmalar, ciltte kuruma, halsizlik ve enfeksiyonlara karşı dirençsizlik görülür.

B1 vitamini Eksikliğinde: Sinir ve dolaşım sistemi rahatsızlıkları, sindirim sistemi bozuklukları ve yorgunluğa sebep olabilir.

B6 vitamini Eksikliğinde: Böbrek taşları, sinir sistemi hastalıkları, kansızlık ve halsizlik görülür.

B12 vitamini Eksikliğinde: Alzheimer gibi kalıcı sinir sistemi hastalıklarına ortam sağlayabilir. Uyuşukluk, kolay hastalanma, çocuklarda iştahsızlık ve gelişimini tamamlayamama gibi durumlara sebep olur.

C vitamini Eksikliğinde: Kas zayıflığı, romatizma, dolaşım sistemi rahatsızlıkları, diş çürümeleri, selülit ortaya çıkar.

D vitamini Eksikliğinde: Raşitizm hastalığı, çocuklarda büyüme bozuklukları, diş çürümeleri ve diş eti hastalıkları, ilerleyen yaşlarda kemiklerde deformasyon görülür.

E vitamini Eksikliğinde: Daha erken yaşlanırız. Ayrıca kısırlık, iktidarsızlık gibi çesitli cinsel rahatsızlıklara rastlanabilir.

K vitamini Eksikliğinde: Vücudun bağışıklık sistemi zayıf düşerek hastalıklara yakalanması kolaylaşıyor. Kesikler ve yaralar daha geç iyilesir. Erken yaşlanmaya sebep olabilir.

Günümüzde besinlerden yeteri kadar vitamin alamadığımız bir gerçek. Hem antioksidan özelliği olan, hem de gıda takviyesi olarak kullanabileceğimiz birçok ürün bulunmakta. Ek gıdalara bilinçli bir şekilde başvurabiliriz.


Yıllara meydan okumak adına bol vitaminli, sağlıklı ve güzel günler sizlerle olsun…..

B12 Vitamininin Bedendeki Mucizevi Yolculuğu

Detoks ve Çiğ Beslenmenin Önemi


Nermin Dabağlar
1967 Kocaeli yazıyor nüfus cüzdanımda. Soğuk bir kış sabahında ezanla gözlerimi açtığımı anlatır sevgili annem. Dünyaya gelişimle dünyalarının değiştiğini, bolluk ve bereket getirdiğimi söyler bir de. Çocukluğumdan beri çok gezmekten sanırım, yerleşik bir hayatım olamadı ama kazanımlarım çok oldu.