Yeni yıl kararlarımızı ne kadar uygulayabiliyoruz?

Yeni yıl kararları, yeni yılın ilk üç günü konuşulur, dördüncü günden itibaren unutulur ve hayat normale döner. Aldığımız kararları neden bir türlü uygulayamayız?

yeni yıl kararları Yeni yıl kararlarımızı ne kadar uygulayabiliyoruz?

Yılın son günlerine merhaba dediğimiz bu zamanlarda, her yıl olduğu gibi insanlar aynı ciddiyetle yeni yıl kararları alıyor. Yeni yılda Avrupa’ya gideceğim, yeni bir iş bulacağım, kilo vereceğim, piyano çalmayı öğreneceğim, alkolü bırakacağım, kayak yapacağım, bla bla bla… Senaryo hep aynı, kararlar son hafta alınıyor, yeni yılın ilk 3 günü konuşuluyor, dördüncü günüden itibaren ise alınan kararlar unutuluyor ve hayat normale dönüyor.

Bir insan neden alkolü bırakmak için yeni yıla girmeyi beklesin ki? Yılbaşında son bir kez daha rahatça dağıtabilmek için mi? Yeni bir iş arayan insan 31 Aralık’ta gelen iş teklifini reddediyor mu? İnsanların aslında yapmak isteyip de yapamadıkları, alınan o yeni yıl kararlarının içerisinde var. Yıl sonu geldiğinde alınan kararlar uygulanmamış olsa dahi o listeye bu kararların girmesi insanlar için önemli mi önemli.


Yıllardır çevremdeki insanların yeni yıl kararlarını büyük bir zevkle ve merakla dinliyorum. Sonrasında ise gerçekten hangilerini yapıp hangilerini yapamadıklarını sorduğumda büyük bir çoğunluk için adım dahi atılmadığını duyuyorum. Oysa en uzun yol bile bir tek adımla başlar…

Karar alırken nerede hata yapıyoruz?

Yeni yıl kararları alınırken insanların yaptığı en büyük yanlışların başında büyük hedefler koymaları geliyor. Örneğin; hayatı boyunca yaşadığı şehrin dışına çıkmamış bir insan, bu yıl yurt dışına çıkacağım derse ne kadar inandırıcı olabilir. Orta şekerli yaşayan bir insanın, bu yıl üst düzey bir otomobil alacağını söylemesi de yurt dışına çıkacağını söyleyen insan gibi inandırıcı olmayacaktır. Bu yüzden insanlar yeni yıl kararlarını bulunduğu durumdan bir tık ilerisi şeklinde almalılar.


Yalnızca yeni yıl kararları değil, hayatta alınan veya alınacak tüm kararlar insanların motivasyonunu artırarak, ulaşılabilir düzeyde olması gerekiyor. İnsanların önlerine koyduğu hedefler kocaman olursa ve belirtilen zaman diliminin ardından o hedefe çok uzun bir yol varsa, bu durum, kararı alan kişiyi başarısız gibi göstererek insanın kendisine olan güvenini düşürecektir.

Yeni yıl kararları ile hayat planlamasının ulaşılabilir ve adım adım konulması, en etkili hedef koyma biçimini oluşturacak ve kişiyi uzun vadede başarıya götürecektir.


Hepinize mutlu bir yıl diliyorum.

İlgili yazılar

En güzel hediye: Fiyatı değil anlamı olmalı