ABD Başkan Yardımcısı Biden’ın Demokrasi Şifreleri

ABD Başkan Yardımcısı Biden, 2014 sonlarında Türkiye’yi, Körfez’deki monarşi ülke yönetimleriyle birlikte Suriye’ye “kime gittiğine bakmaksızın umarsızca silah sevk etmekle” itham ettiği ünlü “Harvard konuşması” yüzünden Türkiye’den “özür dilemek” durumunda kalmıştı.

ABD Başkan Yardımcısı Biden

Cumhuriyet gazetesinde 24 Ocak 2016 Pazar günü yayınlanan bir haber, süper gücün ikiyüzlü davranışlarını bir kere daha kanıtladı!

* “ABD’nin New York Times gazetesi, CIA’nın Suudi parasıyla Türkiye üzerinden Suriye’deki silahlı gruplara desteğini, Başkan Barack Obama’nın 2013’te CIA’yı gizlice yetkilendirdiğini ve operasyonun milyarlarca dolarlık masrafının Riyad tarafından ödendiğini haberleştirdi. Operasyona Katar, Ürdün ve Türkiye’nin de destek sağladığı özellikle vurgulandı. 2012’de Türkiye sınırından Suriye’ye kontrolsüzce silah gönderildiği, silahların Kaideci gruplara gittiğinin ortaya çıkması ile birlikte, Obama’nın yetkilendirmesiyle devreye CIA’nin girdiği ve Ürdün’deki bir üstde isyancıları doğrudan eğitime aldığı” Can Dündar ve Erdem Gül’ün MİT tırları haberlerinin arkasındaki uluslararası kirli pazarlıkların perde arkasını gösterdi.


Emperyalizmin Şifreleri

ABD’nin Ankara Büyükelçisi Bass, ‘Barış Bildirisi’ne imza atan akademisyenler için; “Şiddetle ilgili endişelerin ifade edilmesi teröre destek vermek ile eşdeğer değildir.” demesi ve Başkan Yardımcısı Biden’ın Türkiye ziyaretinde; “Akademisyenlerin düşüncelerini ifade ettikleri için kovuşturmaya uğramaları konusunda Büyükelçi Bass ülkemizin düşüncelerini açıkladı. Yalnızca Türkiye’ye değil, bütün ülkelere özgürce eleştirebilmenin, özgürce nefes almak kadar gerekli olduğunu anlatmaya devam edeceğiz. Düşünce özgürlüğü, ifade özgürlüğü ve medya özgürlüğü en temel insan hakkıdır, evrensel değerler sınırları aşar, demokrasinin olmazsa olmaz koşuludur, Türkiye’de gidişat aksine, bunun sonuçları olur. İlerleme ancak kültür, din yahut bilim de olsun otoriteye meydan okumakla mümkün olabilir, özgürlüğün solunmadığı yerde değil. Türkiye bölgeye örnek teşkil eden canlı bir demokrasi olmalı. Ancak basına gözdağı, internet özgürlüğünün kısıtlanması ve akademisyenlerin ihanetle suçlanması kötü örnek oluşturuyor .” ifadelerini kullanması 1. Şifredir.

Biden’in eğitimci eşi Jill Biden’ın Ortaköy’de bir okulda yaptığı: “Kadın ve kızların başarısı ülkeler için büyük önem taşımaktadır. Sizin başarınız Türkiye’nin geleceği için çok önemli. Çünkü kızları ve kadınları tam potansiyeline ulaşmayan hiçbir ülke kendi potansiyeline tam olarak ulaşamaz.” ifadesini kullanması, Ak Parti İktidarının eğitim ve kadın politikalarına zıt bir görüştür ve 2. Şifredir.

ABD Başkan Yardımcısı Biden

ABD Başkan Yardımcısı Biden’ın, AKP, CHP ve HDP’li milletvekilleriyle gerçekleştirdiği yuvarlak masa toplantısında Kürt sorunu hakkında; silahla çözüm olmayacağını, mutlaka bir siyasi çözüm gerektiğinin altını çizmesi ve PKK’nın Suriye kolu için; “PYD’yi biz farklı görüyoruz, PKK bizim de uluslararası arenada da terör örgütü olarak kabul edilen bir örgüt ancak biz PYD’yi PKK’den ayrı görüyoruz. Ancak, PYD’nin Fırat’ın ötesine geçmesi söz konusu olamaz. O bizim de hassas olduğumuz konu” görüşünü dile getirmesi ise 3. Şifredir.

Sonuç:

Biden ziyaretini, kendi içinde barış ve demokrasiyi kurmayı becerememiş bir ülkeye dışardan telkin olarak görmemek gerekmektedir. Muhalefet edenlerin dışlanması, düşman ilan edilmesi, tutuklanması, öldürülmesi ki güçlü bir ülkenin ilgisinden medet umulur hale gelmemizin yanı sıra, emperyalizmin her zaman geçerli olan oyununu görmemizi engellemektedir. Uluslararası düzeyde, ilişkileri herkesle kötü giden bir ülke haline gelmemiz ve Biden’in bu ziyareti, söylemleri salt iktidara verilmek istenilen tehdit/ mesaj olarak anlaşılmalıdır. Cumhurbaşkanına ve hükümete verilen mesaj; Batılı/ emperyalist ortaklarının rotasından ayrılmaması ve aksi halde her zaman bir alternatifinin olacağının muhaliflere yakınlaşarak gösterilmesidir. Bu da göstermektedir ki Batı’nın Türkiye üzerinde değişmeyen tek stratejisi kaostur!


*Türkiye’den özür diledi!

*Newyork Times’ın CIA’nın Suudi parasıyla Türkiye üzerinden Suriye’deki silahlı gruplara desteği

İlgili yazılar

ABD Dış Politikası Türkiye’yi Nasıl Etkiliyor?

Suriyeli bilim adamı Türkiye’yi bırakıp ABD’ye göç etti

Sultanahmet’te patlama: Türkiye artık güvenli değil!


Suriyeli Mülteciler ve Türkiye