Dolar neden düştü? Kurda seviyeler kalıcı mı?

Dolar’ın ateşi sönüyor mu? Yatırımcının aklındaki soru bu. Zira Dolar/TL yeni haftayı 3.00 seviyelerinden açtı. Geçtimiz hafta AMB Başkan Draghi ve TCMB Başkanı Erdem Başçı’nın açıklamaları öncesinde 3.06’ya kadar yükselen kurun haftayı kapatırken sert düşüşle 3.00 seviyelerine gelmesi Dolar’da alım fırsatı mı?” sorusunu gündeme taşıdı.

dolar düşecek mi yükselecek mi fed tcmb bist döviz kur

Destek Menkul Değerler Araştırma Müdür Yardımcısı Adnan Çekcen önümüzdeki Çarşamba günkü Fed toplantısını işaret etti.

Geride bıraktığımız hafta Dolar/TL’de hem Avrupa’daki gelişmelerin hem de iç piyasadaki açıklamalar fiyatlandı. Destek Menkul Değerler Araştıma Müdür Yardımcısı Adnan Çekcen, Avrupa Merkez Bankası’ndan gelen ek teşvik sinyalleri yurtiçi piyasalarda oldukça iyimser bir hava yarattı. Önemli bir ticari hacme sahip olduğumuz Euro bölgesinde uygulanan parasal genişleme programının artırılacağı yönünde sinyaller TL’yi güçlü kılarken, aynı zamanda TCMB Başkanı Erdem Başcı’nın para politikasında sıkı duruşu vurgulayan açıklamaları Dolar/TL’yi geri çeken önemli sebepler arasında sayılıyor. dedi. Aynı zamanda geçtiğimiz haftanın son iki işlem gününde yaşanan petrol hareketinin de düşüşü desteklediğini kaydeden Çekcen, Amerikan tipi Ham petrolün 28 dolardan 32’e dolara kadar çıkması, TL’yi de olumlu etkiledi. Krizi habercisi olarak küresel ekonomik kaygıları körükleyen petroldeki sert düşüşler, gelişmekte olan ülke piyasaları açısından da endişeyle takip ediliyor. Petrolün toparlanması bu endişeleri bir nebze iyimserliğe çevirince TL diğer gelişmekte olan ülke para birimlerine paralel bir hareket gerçekleştirdi ve dolara karşı değer kazandı” diye konuştu.

Dolar’da alım zamanı geldi mi?

Piyaslarda hareketli bir haftaya giriş yapıldığına dikkat çeken Adnan Çekcen, dolarda 2.98 ve 3.00 bandının uygun bir alım bölgesi olduğunu ifade etti. Çekcen, Yurtiçi tarafta İmalat Güveni, Ticaret Dengesi gibi verileri izlenecek. ABD tarafında ise büyüme, dayanıklı mal siparişleri ve konut sektörüyle ilgili veriler ön planda olacak. Ancak asıl hareketliliğin Çarşamba günü, ABD Merkez Bankasının(Fed) faiz kararı ve açıklamaları sonrası yaşanması bekleniyor. Bir önceki toplantıda faizi yukarı çeken Fed’den yeni bir faiz artırım adımı beklenmiyor. Ancak açıklamaları her zaman olduğu gibi hareketlilik yaratabilir. Bilindiği üzere küresel kaygılar, güçlü dolar ve düşük petrol fiyatları Fed’in faiz artırımını engelleyen gelişmeler olarak biliniyor. Çarşamba akşamı Fed yine bu dinamiklere dikkat çekip Mart ayındaki faiz artırım ihtimalini azaltan değerlendirmelerde bulunursa biz kurda yeni bir satış dalgası görebiliriz. Tersi senaryoda ise eğer Fed bu noktalara fazla değinmediğini gösterir ve Mart ayını işaret ederse biz dolarda 2.98 ve 3.00 bandının uygun bir alım bölgesi olduğunu anlarız ve bu noktalardan 3.05 ve yine 3.07 seviyelerine kadar yükselişler söz konusu olabilir.” dedi.


Daha önce de bu bölgenin önemli dönüş yerleri olarak yatırımcılar tarafından değerlendirildiğini kaydeden Çekcen, Yani biz bir çok kez bu bandın güçlü bir destek bölgesi olarak çalıştığına şahit olduk ve kurda alımlar genelde bu seviyelerden geldi. Yukarıda saydığımız gelişmelere bağlı olarak yine bu hafta pozisyonlar daha çok bu bölge üzerinde yoğunlaşacak. Fed Mart ayına dikkat çekerse dolarda bu seviyelerden sert yükselişler görebiliriz. Fakat fiyatlamalar sonrası eğer kur 2.98’i aşağı yönlü geçerse, dolarda o zaman alıcı olmak riskli olabilir. 2.98’in altında bir fiyatlama bizi 2.95 ve hatta 2.93’lere kadar rahatlıkla götürebilir. Dolayısıyla bu hafta daha çok bu teknik seviyeler izlenmeli ve Fed’den çıkacak kararlar ile ABD datalarının seyri dikkatle takip edilmelidir.” diye konuştu.

İlgili yazılar

Kültürel ve yaratıcı endüstriler ekonomiye güç veriyor


Yeni Başlayanlar için Ekonomi Meselesi

Dünya Ekonomik Risk Durumu


Bitcoin: Kriptografik teknolojiyle üretilen dijital para birimi

BofA Merrill Lynch: Küresel ekonomiye güven azaldı


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.