Osmanlı Sarayı ve devlet yönetiminde kahve ikramı

Kahvenin üç şehirdeki serüveninin anlatıldığı “Üç Şehir Bir Kahve: Kahire, İstanbul, Viyana” sergisi kapsamındaki “Kahve Bahane, Sohbet Şahane” sohbetleri Prof. Dr. Zeynep Tarım ile devam ediyor.

osmanlı sarayı devlet harem türk kahvesi

23 Ocak Cumartesi günü, saat 14.30’da İstanbul Milli Reasürans Sanat Galerisi’nde gerçekleşecek sohbetin konusu “Osmanlı Sarayı’nda ve Devlet Adamları Arasında Kahve İkramı”…

İstanbul Milli Reasürans Sanat Galerisi’nde ziyaret edilebilen “Üç Şehir Bir Kahve: Kahire, İstanbul, Viyana” sergisi, kahvenin kültürler arası ortak dilinden yola çıkarak bu üç şehrin kahve anlatılarını fotoğraflar, videolar ve hikâyelerle aktaran bir kültür projesi.

Osmanlı Sarayı’nda ve devlet adamları arasında kahve ikramı

27 Şubat’a kadar sürecek olan serginin paralelinde her cumartesi günü “Kahve Bahane, Sohbet Şahane” adıyla düzenlenen buluşmalarda kahve kültürü ve tarihi konusunda uzman isimlerle interaktif sohbetler yapılıyor. Herkesin katılımına açık olan sohbet toplantılarının bu haftaki konuğu İstanbul Üniversitesi Tarih Bölümü öğretim üyesi ve Osmanlı Dönemi Kültür Tarihi  alanındaki çalışmalarıyla bilinen Prof. Dr. Zeynep Tarım olacak.


prof zeynep tarım osmanlı kahveOsmanlı dönemindeki devlet törenleri, saray ve şehir hayatının törensel kısımları ve Osmanlı minyatürleri üzerinde çalışmaları bulunan Zeynep Tarım, 23 Ocak Cumartesi günü, saat 14.30’da gerçekleştireceği sohbet toplantısında 17. yüzyıl başından itibaren Osmanlı Sarayı ve devlet adamlarının birbirlerini ziyaretlerindeki kahve ikram törenlerini anlatacak.

“Kahve Bahane, Sohbet Şahane” programı da dahil olmak üzere sergiyle ilgili tüm detaylara 3sehir1kahve.org internet sitesi üzerinden erişilebilir.

Zeynep Tarım kimdir?

İstanbul Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak görev yapmakta olan Prof. Dr. Zeynep Tarım; Osmanlı dönemi devlet törenleri, saray ve şehir hayatının törensel kısımları ve Osmanlı minyatürleri üzerinde çalışmaktadır.

Üç Şehir Bir Kahve: Kahire, İstanbul, Viyana

Kahvenin kültürlerarası ortak dilinden yola çıkarak hazırlanan kültür projesi, üç şehrin kahve anlatılarını fotoğraflar, videolar ve hikâyelerle aktarıyor. Sergi süresince her Cumartesi günü “Kahve Bahane, Sohbet Şahane” başlıklı sohbetler de gerçekleştirilecek. Üç Şehir Bir Kahve: Kahire, İstanbul, Viyana sergisi Milli Reasürans Sanat Galerisi‘nde 27 Şubat’a kadar devam edecek.

Kahveyi ve kahve kültürünü sevenlere…

İstanbul Milli Reasürans Sanat Galerisi’nde 07 Ocak tarihinde ziyarete açılan “Üç Şehir Bir Kahve: Kahire, İstanbul, Viyana” sergisi, kahvenin hayatın nasıl tam da ortasında var olduğunu, bu üç şehirdeki serüvenini, tarihi gelişimini, kültürel dinamikleri nasıl şekillendirdiğini ve günümüzdeki yansımalarını anlatan bir kültür projesi. Kahvenin bugününü, tarihinden gelen anlatımlarla aktaran ve İstanbul’u kahvenin yolculuğunda bir buluşma noktası olarak konumlayan projede Viyana, İstanbul ve Kahire’nin günlük yaşamında kahve ile kurulan yaşamsal ilişki tüm çarpıcılığıyla gözler önüne seriliyor.


Suna Altan’ın küratörlüğünde, Yeşim Bakırküre’nin sergi tasarımını, Haluk Tuncay’ın grafik tasarımlarını, Sercan Tekin’in de videolarını üstlendiği “Üç Şehir Bir Kahve: Kahire, İstanbul, Viyana” projenin fotoğrafları ise Manuel Çıtak’a ait. Projede üç şehrin kalbinden gelen fotoğraf karelerine, kahve tarihi ve yazınlarından alıntılanan hikâyeler ve videolar eşlik ediyor.

Projeye hayat veren fotoğraf ve alıntılar, ayrıca “Üç Şehir Bir Kahve” kitabı ile bir araya getirildi. “Üç Şehir Bir Kahve” kitabına sergi süresince Milli Reasürans Sanat Galerisi’nden ulaşılabilir.

Mehmet Kurukahveci Kültür Merkezi tarafından düzenlenen sergi süresince her Cumartesi günü “Kahve Bahane, Sohbet Şahane” adıyla düzenlenecek sohbetlerde de kahve tarihi ve kültürü konusunda uzman isimlerle interaktif söyleşiler gerçekleştiriliyor.

İlgili yazılar

Biraz Kahve Biraz Ekmek Biraz Acı

Üçüncü Sınıf Yazarlar Kahvehanesindeki Topuk Sesleri2


Bağışıklık sistemini güçlendiren 10 bitki çayı

Viyana’dan dönüş: Osmanlı duraklama dönemine nasıl girdi?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.