SALT Galata’da Yeniyerel Sohbetler’le yeme-içme kültürümüz

Yeniyerel Sohbetlerʼle yeme-içme kültürümüz, sürekli gelişen mutfak teknikleri, geleneksel lezzetleri ve dokuları korumayı hedefleyen insanları dinleme imkanına kavuşuyoruz. SALT Galata, 2016 yılı başından itibaren yeni bir sohbetler dizisine sahne oluyor.

yeniyerel sohbeler yeme içim SAL Galata

SALT Galataʼnın ikinci katındaki Neolokalʼin şefi ve ortağı olan Maksut Aşkar öncülüğünde gelişen Yeniyerel Sohbetler projesinde Ayşe Nilhan Aras, Elif Erbil, Serdar Paktin, Hakan Patır, Dilek Bölükbaş görev alıyor.
Ücretsiz, 36 hafta boyunca cumartesi günleri saat 14:00-17:00 arasında sürecek olan Yeniyerel Sohbetler üç bölümden oluşuyor: Geçmiş, şimdi ve gelecek. Gastronomi kültürümüz ve mutfak teknikleriyle birlikte geleneksel lezzetleri ve dokuları korumayı hedefleyerek, bunların geleceğe uzanmaları Maksut Aşkar ve çalışma arkadaşlarının esas hedefi.

yeniyerel sohbetlerGeleneği olmayanın geleceği olmaz!

Hepimizin bildiği bir gerçek var ki yeme-içme kültürümüz son derece zengin. Özellikle bir yöre değil, tüm bölgelerin yeme-içme kültürü gelişmiş. Ülkemizde bu yeme-içme kültür bilinciyle birçok üniversitede gastronomi bölümleri açılıyor.
Yeniyerel Sohbetler projesi de yenilikçiliği kucaklarken geleneksel dokulardan, lezzet ve yöntemlerden vazgeçmeyen, “yeniden yerel” gastronomiye sahip çıkan bir neslin yükseldiğini ifade ediyor. Ve şöyle devam ediyorlar: “Geleneği olmayanın geleceğinin olmayacağına inanıyoruz.”


Konuşmacılar ve konu başlıkları neler?

Yeme-içme kültürü konusunda duayen konuşmacılar ve onların anlatacağı anılar, hikayeler ve tecrübelerden oluşan Yeniyerel Sohbetlerʼin ilki mutfak tarihi araştırmacısı, Gülbeşeker ve Osmanlı Mutfak Sözlüğü kitaplarının yazarı Priscilla Mary Işınʼa ait. Işın tarihteki tatlı kültüründen ve tekniklerinden, kaybolmuş lezzetlerden söz ediyor.
İkinci sohbetin konuşmacıları Sofranız Şen Olsun kitabının yazarı Takuhi Tovmasyan ve Türkiyeʼnin en geniş kapsamlı şarap profesyoneli eğitim programı olan Kavekolʼu hazırlayan ve Şarabın ABCʼsi şarap eğitim kitabının yazarı Levon Bağış. Tovmasyan ve Bağış, Ermeni mutfak kültürü ve yeme-içme üzerine anılarla dolu bir sohbet yapıyorlar.
Üçüncü sohbette Osmanlı Saray Mutfağı anlatılıyor. Konuşmacılar, Osmanlı yemekleri araştırmacısı ve şef Vedat Başaran ile mutfak tarihi araştırmacısı ve Osmanlı Saray Mutfağı kitabının yazarı Prof. Dr. Arif Bilgin.
Yeniyerel Sohbetlerʼin dördüncüsü 30 0cakʼta yapılacak. Rakı Ansiklopedisiʼnin yayın yönetmeni Erdir Zat ve Dengeli Demlenme ve Rakı Mezeleri kitabının yazarı İhsan Eksenʼin katılımıyla gerçekleşecek bu sohbette meyhane sofralarının tarihi ve alışkanlıklarının yeme-içme kültürümüze etkileri anlatılacak.

Yeniyerel Sohbetler kitaba dönüştürülecek

Aynı zamanda bu projedeki tüm konuşmacıların anlattıkları arşiv niteliğinde bir kaynak kitap olarak toparlanacak. Bu kitapta gastronomi dünyasının eskiden nerede olduğu, nasıl bir yol izlendiği ve şimdi neler yapıldığının özeti çıkarılacak. Hem gastronomi öğrencilerine kaynak hem de yeme-içme kültürünün nereden nereye geldiğini merak edenlere çok iyi bir kaynak kitap olacağı kesin.


Kayıt olun

Yeniyerel Sohbetlerʼe dinleyici olarak katılacaksanız internet aracılığıyla kayıt olmanız gerekli. Kayıt olmak veya gidemeyecekseniz canlı olarak ya da geçmiş sohbetlerin videolarını izlemek ve daha fazla ayrıntılı bilgi için yeniyerelsohbetler.com sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Çingeneler: Yemek, içmek, dans ve uyumak için yaratılmış bir halk!

İlgili yazılar

Yaratıcılığın Sınırı Yok: Yeme İçme sanatında Tatlı Kareler

Katil Mısır: Ne yediğinizi biliyor musunuz?


Sanat Kenti Paris


Zeynep Küçük
1970 yılında İstanbulʼda doğdum. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Antropoloji Bölümüʼnden mezun oldum. 1996 yılından beri ülkemizin en eski ve en önemli yayınevlerinde çeviri editörlüğü yaptım. Bir süredir serbest editör olarak çalışmaktayım. Klasik müzik dinlemekten, seyahat yapmaktan zevk alırım. Bir de en önemlisi kitap okumayı kendimi bildim bileli çok ama çok severim. Issız adaya gitsem kitaplarım ilk sırada olur. Dostoyevski, Marquez ve Oğuz Atay favori yazarlarımdır.