Dünyada ve Türkiye’de büyüyen koçluk

Dünyada ve Türkiye’de koçluk mesleğinin yaygınlığı giderek artıyor. Uluslararası Koçluk Federasyonu – ICF’in 2009 yılında gerçekleştirdiği “ICF Global Coaching” Araştırması’nın sonuçları; dünya genelinde koçluk hizmetinin tercih edilme sebeplerini, koçlardan beklenen nitelikleri, hizmetten duyulan memnuniyeti ortaya koyarken; önümüzdeki birkaç yıl içerisinde koçluğun giderek gelişerek daha fazla kişinin alabileceği bir hizmet haline dönüşeceğine işaret ediyor.

Dünyada ve Türkiye'de büyüyen koçluk

Türkiye’de resmen meslek olarak kabul edilen ve kişiye performansını, gelişimini artırmak için yardımcı olma sanatı olarak adlandırılan koçluk hizmeti, her ne kadar Türkiye için son 10 yılda ön plana çıkan bir alan olsa da dünyada 20 yılı aşkın bir süreyi geride bıraktı. Koçluk mesleği, tüm dünyada hem kurumsal hem de bireysel alanda hızla yaygınlaşmaya devam ediyor.

Dünyada koçluk mesleğinin yaygınlaştırılması ve tanıtılması amacıyla çalışmalar yürüten International Coach Federation (ICF) – Uluslararası Koçluk Federasyonu’nun 2009 yılında 64 farklı ülkeden koçluk hizmeti alan katılımcılar üzerinde yürüttüğü “ICF Global Coaching Client” Araştırması; koçluk hizmetinin istenilen hedeflere ulaştırdığını ve bu nedenle de tercih edildiğini gösteriyor. Yaşam koçluğu, iş / organizasyonel koçluk, kariyer koçluğu ve ilişki koçluğu gibi birçok deneyimlenen koçluk alanını kapsayan araştırma sonuçlarına göre; koçluk hizmeti her ne alanda alınırsa alınsın, en çok tercih edilme nedenleri arasında özgüven, iş ve yaşam dengesini kurabilme, kariyer fırsatları elde edebilme gibi gereksinimler yer alıyor.


Sonuçlara göre, yüzde 80 oranında kişilerin koçlardan bekledikleri nitelikler arasında eğitimleri, verilen koçluk hizmetinin seviyesi, koçluk sertifikaları ve özgeçmişine verilen önem yer alıyor. Ayrıca, koçluk hizmeti alanların yüzde 95’i aldığı hizmetten yüksek oranda memnun kaldığını, yüzde 96’sı ise bu hizmeti tekrar tercih edebileceklerini belirtiyor.


20 yılı aşkın süredir tüm dünyada birçok alanda kurumsal ve bireysel fayda sunan koçluk hizmeti, Türkiye özelinde bakıldığında son 10 yıldır ciddi bir yükseliş grafiği çiziyor. Koçluk mesleğini topluma tanıtabilmek ve koçlara gelişimleri için destek olmayı amaçlayan Uluslararası Profesyonel Koçluk Derneği – ICF Türkiye Başkanı Naci Demiral, “ICF Türkiye olarak, ülkemizde koçluk mesleğinin değerinin her geçen gün daha da anlaşılır olması çok sevindirici. Koçluğa bir meslek olarak ilginin artması ile geçtiğimiz 10 yılda Türkiye’de yaklaşık 2.500 kişi bu alanda ICF onaylı bir eğitim aldı. 2015 yılında ICF onaylı koçluk eğitimi alanların ve koçların artan sayısı önümüzdeki dönemde de devam edecek” dedi.

“Ayrıca, Yönderlik ve Koçluk Derneği (YKD – EMCC Türkiye), Koçluk Platformu Derneği ve ICF Türkiye’nin Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) ile başarıyla yürüttüğü Ulusal Meslek Standartları çalışmasının sonuçlarını vermesi ile ülkemizde koçluk hizmetinin önemi daha da arttı. Profesyonel koçluk hizmeti hak ettiği itibarı kazanarak artık daha fazla alanda, daha fazla insan tarafından tercih ediliyor. 2016 yılı ve sonrasında da, hızla yayılan koçluk mesleği ve hizmetinin popülaritesini giderek daha da artıracağını öngörüyoruz” dedi.


Uluslararası Profesyonel Koçluk Derneği (ICF Türkiye) hakkında bilgi almak için www.icfturkey.org ve www.koclukkonferansi.com adresleri ziyaret edilebilir.

Yaşam Koçuyum İşim Çok Zor


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.