Sinema salonlarındaki uzun süren reklamlar davalık oldu

Sinema salonlarının reklam pazarı 100 Milyon liraya, film öncesi gösterilen reklamların süresi de 30 dakikaya yaklaştı. Ancak reklam izlemek zorunda bırakılan sinemaseverin de sabrı taştı. Avukat Cevat Kazma, filmin bilet üzerinde yazan sürede başlamaması halinde izleyicinin parasını geri alabileceğini; aynı zamanda sinema salonlarındaki reklam içeriklerinin mevzuata aykırı olduğunu belirterek kontrol altına alınması gerektiğini söyledi.

Sinema salonlarındaki uzun süren reklamlar davalık oldu

Zamanında başlamayan filmin bilet parasını geri alabilirsiniz

Türkiye’deki sinema salonlarının reklam pazarı 100 Milyon liraya yaklaştı. Pazarın büyüme sebeplerinin başında salonlarda gösterilen reklam sayısının artması geliyor. Bu gelişme salon yatırımcılarını ve işletmecilerini memnun ediyor. Ancak izleyiciler bu durumdan rahatsız. Özellikle film öncesinde verilen reklam süreleri 30 dakikaya ulaştı.

Peki salonların bu kadar süre reklam yayınlamaları yasal mı? sorusuna yanıt veren Avukat Cevat Kazma, reklam süresi açısından bir kısıtlama-denetim olmadığını ancak filmin bilette belirtildiği saatte gösterime başlamamasının hizmeti ayıplı hale getirdiğini söyledi ve ekledi: “izleyici zamanında başlamayan filmden çıkıp bilet parasını geri alabilir.”


Film Bilette Belirtilen Saatte Başlamak Zorunda!

Sinemalardaki reklam sürelerinin gözden geçirilmesi ve denetlenmesi gerektiğini vurgulayan Avukat Cevat Kazma, izleyicilerin reklam izlemeye maruz bırakılamayacağını söyledi.

“Salon işletmecileri seans süresinden önce reklam yayınlamaya başlayabilir ancak filmlerin biletin üzerinde yazan saatte başlaması zorunludur. Aksi halde sunulan hizmet ayıplı hale gelmektedir.” diyen Avukat Cevat Kazma, bu durumdan rahatsız olan izleyicilerin isterlerse ödedikleri film bedelini Tüketici Hakem Heyetleri aracılığıyla işletmeden talep edebileceğini açıkladı.


Reklamlar Mevzuata Aykırı!

Sinemalarda yayınlanan çoğu reklamların mevzuata da aykırı olduğunu dile getiren Cevat Kazma, bir ürünün, hizmetin en iyisi olduğunu belirten kesin ifadelerin reklamlarda kullanılmasının yasak olduğunu ancak sinema reklamlarında bunlara uyulmadığını sözlerine ekledi.

Oluşan Masrafları da Salon İşletmesi Karşılar!

Filmin belirtilen saatte başlayacağını umarak salona giren izleyicinin yetişmesi gereken bir programı olduğunda reklam süreleri nedeniyle geç kalabildiğini de belirten Avukat Cevat Kazma, gecikme sebebiyle oluşabilecek masrafların da salon işletmesinden talep edilmesi gerektiğini söyledi.

İlgili yazılar

Miras Hukukunda Saklı Pay ve Tenkis Davası


Mesaj Veremeyen Türk Sineması


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.