Brüksel’de Begonyadan Halı

Yazar: Gizem Şıvka Pideci Tarih: 02 Eyl 2008

Yazar: Gizem Şivka Pideci
İndigo Dergisi – Eylül 2008
gizempideci@yahoo.com

Brüksel’in en fazla turist alan ünlü meydanı Grand Place’da, oya gibi ince ince işlenmiş 1800 m2 büyüklüğündeki halı 15 – 17 Ağustos tarihleri arası serildi ve 3 gün boyunca ziyarete açıldı. Bu halinin diğerlerinden ayıran bir özelliği vardı; motiflerin begonyalardan oluşmuş olması…

Önce Grand Place Meydanı’ndan kısaca bahsedelim. Hemen hemen her Avrupa şehrinde olduğu gibi Brüksel’de de şehrin tam göbeğinde bulunan Grand Place’ın en büyük özelliği sahip olduğu mimari yapının eşsizliği. Bunun yanında meydana ait değişik detaylar da mevcut.

Valilik Konağı’nın sağ yanında bulunan otel Victor Hugo’nun bir süre yaşadığı hatta ‘Sefiller’ romanını yazdığı bina.

Meydan eski zamanlarda büyük bir pazar yeri olarak kullanılırdı. Bu yüzdendir ki meydan çıkan sokaklar meslek gruplarıyla isimlendirilmiş. Otlar Marketi Sokağı’nda marketten ziyade turistik mekân ve restoranlarla karşılaşılması da bu yüzdendir.

Çiçekten Halı
İki senede bir düzenlenen bu büyük haftasonunda begonyalarla 77×24 metre büyüklüğünde halı yapılıyor. Elbette yürünmesi için değil, tamamen turistik amaçlarla. Halının motifi her defasında değişik bir dönemi veya kültürü temsil ediyor. Bu sene ortaçağ motifi kullanılan 1800 m2 büyüklüğündeki halı, 150 bahçıvan tarafından iki gün kesintisiz çalışarak yapıldı. Bu çalışma için 700.000 adet begonya kullanıldı.

Çiçek olarak begonyanın seçilmesinin de sebepleri var. Begonya, kızgın güneşten soğuk havaya kadar geniş hava şartlarına en dayanıklı çiçek olduğu için sergilenen dört gün boyunca en taze halıyı sunuyor. Üstelik begonyanın birçok rengi hatta renklerin de çeşitli tonları olduğu mevcut. Dolayısıyla motif için gerekli renk kartelâsının oluşturulmasında güçlük çekilmiyor.

700.000 begonyanın böyle bir amaç için kullanılması dikkatleri üzerine çekse de begonyaların altındaki ufak saksıların içinde saklanıyor olması ve gerekli aralıklarla sulanıyor olması bir parça gönülleri rahatlatıyor. Tabii halının sadece seyirlik olduğunu da hatırlatmakta fayda var.

İlk olarak 1977 yılında peyzaj mimarı E. Stautemans tarafından yapılan çiçekten halı özellikle turistlerin fotoğraf çekmek için sıraya girdikleri bir turistik araç. Grand Place, dünyanın en güzel meydanı olarak lanse ediliyor. Sadece turistik amaçlarla değil tüm özel kutlamalarda da günün içeriğine uygun aktivite ve dekor uygulanıyor. Grand Place Meydanı’nı hala görmeye kararlıysanız bir sonraki çiçekten halıyı beklemenize gerek yok. Çünkü iki yıl beklemektense 31 Ağustos’a kadar geçici olarak sergilenen Salvador Dali Müzesi’ne gidebilirsiniz. Müze hakkında kısa bilgi edinmek isterseniz önceki İspanya gezi notlarıma buradan bakabilirsiniz.

Görüldüğü üzere meydan sürekli olarak değişik aktivitelere ev sahipliği yapmaktadır. Bizim meydanlarımız sizce ne kadar etkin kullanılıyor? En önemlisi hangi meydanımız turistler için gidip görmeye değer olarak algılanıyor?

Yorum yapın

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.



Arama

 Facebook'ta Paylaş