İstanbul’da Orman Katledip Villa Yapmak
Haber: Mehmet Karaarslan
İndigo Dergisi Çevre Haberleri
mehmet@indigodergisi.com
İstanbul’un en büyük rant sahalarından biri olan Beykoz’da yerel yönetim, bir sene içinde kararından 180 derece döndü. Beykoz Belediyesi daha önce orman katliamı yapıldığı iddiasıyla yıkım kararı verdiği Acaristanbul’un 144 villası için tekrar ruhsat verilmesine karar verdi.
Geçen yıl Acaristanbul’da villa inşaatlarının orman arazisine verilen izinden fazla yayıldığı iddia edilmişti. Beykoz Belediyesi önce yıkım kararı vermekte zorlandı. Ancak Orman Bakanı Osman Pepe’nin ısrarı ve resmi itirazlarıyla belediye encümeni çekişmeli bir oylama sonucunda villalar için yıkım kararı aldı. Bunun üzerine Acar İnşaat, İdare Mahkemesi’ne alınan yıkım kararı için itiraz etti. İstanbul 4. İdare Mahkemesi, Acaristanbul için verilen yıkım kararı ile ilgili olarak yürütmeyi durdurma kararı aldı.
Bu karar; hem Acarları hem de yıkım sonrasında tazminat davalarıyla karşı karşıya kalacağını düşünen ama bakanlığın ısrarı ile yıkım kararı alan Beykoz Belediyesi’ni rahatlattı. Mahkeme, daha sonra karar vererek belediyenin verdiği para cezalarını da kaldırdı. Acarlar bu karara dayanarak ruhsatın yeniden verilmesi talebiyle belediyeye başvurdu. Beykoz Belediyesi, idare mahkemesinin kararına itiraz hakkı olmasına rağmen Acaristanbul’un talep ettiği ruhsatı verdi.