Devlet Tiyatroları: Eğer Bu Bir Film Olsaydı

Eğer Bu Bir Film Olsaydı: 1992 Yugoslavyası… Savaş her yerde… Bosna Hersek bağımsızlığını ilan etmiş…
Saraybosna kuşatma altında…

Devlet Tiyatroları: Eğer Bu Bir Film Olsaydı

Bu dönemi yaşamakta olan Ziriç ailesinin hikayesini, evin büyük oğlu Alaaddin, aklında kalan anılarıyla anlatırken bizde yaşananları yakından izleme fırsatı buluyoruz..
Eğer Bu Bir Film Olsaydı…
Nasıl bir kurgu yapardı kimbilir….

Devlet Tiyatroları Eğer Bu Bir Film Olsaydı-2

Devlet Tiyatroları Eğer Bu Bir Film Olsaydı-3

Yazan: Almir İmsireviç  / Çeviren: Bilge Emin / Yöneten: Bilge Emin / Dekor tasarım: Nurettin Özkönü


Giysi Tasarımı: Nalan Alaylı / Işık Tasarımı: Serhat Akın / Müzik: Çağrı Beklen /  Yönetmen Yardımcısı: Eylem Yıldız / Yönetmen Asistanı: Serap Yılmaz / Sahne Amiri: Mahsuni Yılmaz / Kondüvit: Merve Akgül /  Işık: Kumanda Rüştü Karabayram
Oyuncular
Burak Şentürk, Mine Tüfekçioğlu, Burak Altay, Gönen Aykaç, Barış Bağcı, Berk Sezenler, Emre Yeşilöz
Devlet Tiyatroları: Eğer Bu Bir Film Olsaydı
Eserin konusu: Boşnak yazar Almir İmşireviç’in bu oyunu, Yugoslavya’nın 1990 yılından sonraki parçalanma ve bu ülkedeki halkların birbirlerinden ayrışma sürecine ilişkin bir öykü. Avrupa’nın ortasında yıllardır birarada yaşamış halklar, bu süreçte, uygar bilinen refah içindeki devletlerin kışkırtmalarıyla bir kaosun içine sürüklenirler. Oyun, tetiklenen etnik nefret duyguları, bağnaz milliyetçi görüşler ve İslamiyeti dışlama davranışları sonucunda Balkanlar’da yaşanan bu unutulmaz acıları, küçük bir aile içindeki ilişkiler çevresinde, duyarlı ve etkili bir sahne diliyle anlatıyor.

Yayınevi: Mitos Boyut Yayınları

Tür / Konu: Sahne Sanatları

Perde: 1 saat 10 dakika

Devlet Tiyatroları: Eğer Bu Bir Film Olsaydı

Oyun hakkında Ekşi Sözlük’teki yorumlar:


1992 yılı; saraybosna’nın kuşatma altında olduğu dönemde ziriç ailesinin hikayesini büyük oğulları Alaaddin’in ağzından anlatan oyun. İstanbul devlet tiyatrolarında mart ayından itibaren sahneleniyor.

***

istanbul devlet tiyatrosu’nun tek perde ve yaklaşık 70 dakikalık taze oyunu. metin olarak çok derin değil. büyük cümleler yerine daha yalın bir anlatım seçilmiş. biraz kimliksiz gibi. misal orası bir boşnak evi değil de herhangi bir ev de olabilir. belki yazar tam da bu evrenselliğin altını çizmek istemiştir. yine de insanın boğazına düğümlenen bir oyun. söylenemeyen sözler gibi. ve samimi. sürekli didişen baba-oğul gibi… paylaşılan bir haşlanmış patates gibi… indira gandhi gibi…

***


fakat oyunun ısınması biraz sürüyor. baştan oldukça durağan. oyunculuklar da biraz oturmamış ama oyunun tazeliğine veriyorum. dekor sade, oyuncak tren aşırmalık. özellikle araya giren anılar/haberler çok etkiliyor insanı. 90’lar sanki daha dünmüş gibi ama neler yaşamışız, neleri unutmuşuz yaa. yani eğer bu bir film olsaydı orta derece derdim ama gerçek olunca….


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.