Kılıçdaroğlu’ndan askerlik düzenlemesi ve Meclis TV’ye tepki

Partisinin grup toplantısında konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ak Parti’nin askerlik düzenlemesine ve yayın yapmayan Meclis TV’ye sert tepki gösterdi…

Kılıçdaroğlu'ndan askerlik düzenlemesi ve Meclis TV'ye tepki

Meclis TV’den yayınlanmadı

Kılıçdaroğlu’nun grup konuşması Meclis TV’den yayınlanmadı. Meclis TV, teknik bir aksaklıktan dolayı canlı yayını gerçekleştiremediklerini altyazı geçerek izleyicilere duyurdu. Kılıçdaroğlu ise olaya hem Meclis TV’deki durum hem salondaki ses düzeninin bozuk olması nedeniyle büyük tepki gösterdi. Bir süre sonra Kılıçdaroğlu’nun konuşması Meclis TV’de görüntü olmadan verilebildi. Kılıçdaroğlu konuşmasında Meclis TV’nin yayın yapmamasına tepki gösterdi.

CHP liderinden askerlik düzenlemesine sert tepki

Kılıçdaroğlu konuşmasında 15 Temmuz şehitlerinin yakınlarının askerlik yapmamasına yönelik düzenlemeyi sert sözlerle eleştirerek, “Bu düzenlemeyi yapmak açık ve net söylüyorum, Binali Yıldırım da duysun, bakanlar da duysun, sarayda oturan da duysun, bu düzenlemeyi yapanlar haindirler” dedi.


Kemal Kılıçdaroğlu’nun konuşmasından satır başları:

Türkiye’nin bütün kadınlarıyla onur duyuyorum, gurur duyuyorum. Eğer bugün Adalet ve Kalkınma Partisi yani AKP geri adım atmışsa, bu adımı geri attıran bu ülkenin yiğit kadınlarıdır.

Sevgili kadınlar, size hitap etmek istiyorum. Bu ülkenin geleceği sizin ellerinizde. Çocuklarımızı siz yetiştiriyorsunuz. En büyük dersi annemden aldım. Beethoven ödülünü Fazıl Say kazandı, tebrik ediyoruz.

“Türkiye, tarihinin en ciddi krizlerinden birisini yaşıyor”

Bugün esnaf kardeşlerimizin sorunlarını aktaracaktım, ama gündem çok hızlı değişti, bunu önümüzdeki haftaya erteliyorum. Ama Türkiye tarihinin en ciddi krizlerinden birisini yaşıyor. Freni patlamış kamyon gibi gidiyor Türkiye. Hepimizin ‘ne olacak bu ülkenin hali’ kaygısı var. İşsizlik, dolar almış başını gidiyor. Bunların tek bir düşüncesi var, tecavüzcüleri hapishaneden nasıl kurtarırız diye.

“Bu ülkenin tüm kadınlarına yürekten teşekkür ediyorum”

Önce bu ülkenin bütün kadınlarına yürekten teşekkür ediyorum. Eğer bugün hiçbir ayrım yapmadan tarlada çalışan, dükkanında çalışan, evinde oturan, sokakta gezen vatandaşın halini hatırını soran, herhangi bir partiye oy isteyen bütün kadınkardeşlerime yürekten şükranlarımı sunuyorum. Onların gücü bu teklifin geri alınmasını sağladı. İlk kez kadınlar güçlerinin farklarına vardılar. Şimdi önümüzde önemli bir süreç daha var. Türkiye eğitimden dış politikasına, savunmasından teröre kadar bir bataklığın içine sürüklenmiş vaziyette. Bu bataklıktan Türkiye’yi kadınlar kurtaracak. Buna güveniyorum.

Sizler genellikle televizyonlarda parlamentonun genel kurulunu görürsünüz. Ama parlamentoda komisyonlar vardır. Kanun teklifleri ve tasarıları bu komisyonlara gelir, görüşülür ve genel kurula iner. Komisyonlara uzmanlar, STK’lar davet edilir. Ve çıkacak olan kanun tasarısıyla ilgili görüşleri alınır. Bazen alt komisyonlar kurulur, STK’lar ile milletvekilleri çalışırlar. Sonra genel kurula inerler.

Sizler televizyonda genel kurula inen kanunları görürsünüz.
Bugün geri çekilen yasa önerisi, bir gece yarısı önergesiyle metne girmiştir, kanun metnine girmiştir. Yani komisyonlarda görüşülmemiştir, yani sivil toplumun görüşü alınmamıştır. Yani parlamentoda AKP dışındaki üç siyasi partinin görüşü sorulmamıştır. Önerge CHP’nin girişimi sonucu yeterli çoğunluk sağlanmadığı için bugüne sarkmıştır.

“Kadınlar ne kadar güçlü olduklarını ortaya koymuşlardır”

En büyük tepkiyi kadınlar vermiştir. 83 kadın örgütü ortak bir bildiri yayınlamışlardır. Bu teklifin kabul edilmemesiyle ilgili olarak. Ve teklif geri çekilme konusunda AKP içerisinde kabul görmüştür. Kadınlar ne kadar güçlü olduklarını ortaya koymuşlardır. Ve iktidardaki siyasi parti bu teklifi geri çekmek zorunda kalmıştır. Şu çok önemli, bugüne kadar Türkiye’de ne kadar ciddi sorunlar çıkmışsa, bu sorunların temelinde gece yarısı verilen önergeler yatmaktadır. Oturup adam gibi görüşmek varken, insan gibi görüşmek, tartışmak, uzlaşmak varken yeni sorunlara kaynaklık yapan önergeleri kabul etmemeliyiz. Ettirmediniz, tekrar size şükranlarımı sunuyorum.

“AKP için oy toplayan kadın kardeşlerime seslenmek isterim”

Bakınız profesör Adem Sözüer şu açıklamayı yapıyor “Bu önerge kanunlaşırsa, 10 kişi, 15 yaşından küçük bir çocuğa istismarda bulunursa hepsi affediliyor.” İşte tepkimiz bunlara. Bir şey daha söylemek isterim. Özellikle AKP için oy toplayan kadın kardeşlerime seslenmek isterim. Yıllarınızı verdiniz, kapı kapı dolaştınız, AKP’ye oy istediniz. Sizin yaptığınız çalışmaların değerini bilmediler. Sizin kız çocuklarınızın değerini bilmediler. Tecavüzcülere af getiriyorlar. Şimdi artık o çatının altından ayrılmak zorundasınız, ayrılın ve gelin.

Adalet bakanı şu açıklamayı yapıyor. “tamamen ailelerin ve küçüğün rızasıyla” yapmış diyor. Elma şekeri vererek mi bu çocuğu kandıracaksınız, gel evlen sana tecavüz eden kişiyle… Size tekrar tekrar yürekten teşekkür ediyorum.

Bazıları da bunu dini referans vererek bir anlamda kabul edilebilir noktaya getirmek istediler. Kadın kardeşlerime şunu söylemek isterim. Din işleri yüksek kurulu üyesi Mehmet Keskin şunu diyor “evlenebilmek için reşit olmanın gerektiğini belirten keskin, İslam aleminde erkekte 18, kızda ise 17 olduğunda reşit olabileceğini söylüyor. Bu yaştan daha küçükler çocuk sayılırlar. İslamiyet’te toplumda huzuru esas alan yüce bir din olduğuna göre, küçük yaştaki çocukların evlendirilmeleri durumunda bu tür açmazlarla karşılaşacağı için, çocukların evlendirilmesi İslam’la bağdaşmaz” diyor. Onların da kulağına küpe olsun.

“Cinsel istismar önergesi kimin için verildi?”

Türkiye’nin derdine bakın, onların derdine bakın. Ama şu soruyu merak ediyorum. Bu önerge kimin için verildi? Kimin hapisten çıkması için verildi? Bunun yanıtını arkadaşlarımız soracaklar, hem komisyonda, hem de genel kurulda. Gördüğünüz her AKP’liye sorun.


“Bir tecavüzcüyü hapisten nasıl kurtarabiliriz, onun peşindeler”

Dolar almış başını gidiyor. Yatırım yapmıyor iş adamı. Doların bir kuruş değer kazanmasının maliyeti, 2 milyar 100 milyon lira. Dolar değer kazanır, Türk lirası değer kaybederken hep beraber kaybediyoruz. Buna çözüm üretmemiz gerekiyor. Esnaf siftah yapamıyor, esnafın siftah yapması için ekonomiyi güçlendirmemiz gerekiyor. Ama onlar bir tecavüzcüyü nasıl hapisten kurtarabiliriz, onun peşindeler.

“Şehitler arasında ayrım yapmışlardı, şimdi bu ayrımı derinleştiriyorlar”

Türkiye’nin çok sorunları olduğunu söyledim. Ama iktidardaki parti, yani AKP’nin sorun çözme kapasitesi yeteneği yoktur. Bakın bugün bir KHK yayınlandı. Şehitler arasında ayrım yapmışlardı, şimdi bu ayrımı derinleştiriyorlar.

Askerlik düzenlemesine sert tepki: “Arzu ederlerse askerlik yapmayacaklarmış”

15 Temmuz şehitlerinin kardeşleri ve çocukları arzu ederlerse askerlik yapmayacaklar. Ama PKK’ya karşı mücadele eden şehitlerin çocukları ve kardeşleri askerlik yapacak. Bu düzenlemeyi yapmak açık ve net söylüyorum, Binali Yıldırım da duysun, bakanlar da duysun, sarayda oturan da duysun, bu düzenlemeyi yapanlar haindirler.

Şehitler arasında ayrım yapılır mı Allah aşkına. Evladını askere göndermiş bu ülkenin güzelliği için, bağımsızlığı için, ülkenin huzuru için çocuğunu şehit veren annenin gözyaşları arasına farklılık getirilir mi? Bütün şehit yakınlarına sesleniyorum.

“Ayrımcılık yapıyor, bölücülük yapıyor”

Adalet ve Kalkınma Partisini, AKP’yi şimdi hepiniz çok daha net ve çok daha yakından tanıyorsunuz. Ayrımcılık yapıyor, bölücülük yapıyor. Şehitler arasında ayrımcılık yapan partiden ülkeye kadınlara çocuklara esnafa sanayiciye hayır gelmez.

Ben son olarak şu mesajı vermek istiyorum. Hiç kimse umutsuzluğa kapılmasın, hiç kimsenin umutsuzluğa kapılma hakkı da yok, yetkisi de yok. Çünkü bu ülkenin kadınları, bu ülkenin anneleri var.

“CHP kandırılmaz!”

Şimdi rejimi değiştirmeye çalışıyorlar. Parlamenter demokratik sistemden, gazi meclisten, halkın seçtiği milletvekillerinden, medyanın özgürlüğünden, üniversitelerin özerkliğinden hoşlanmıyorlar. Diyorlar ki bütün yetkiyi bir kişiye verelim diyorlar. Bütün yetkiyi bir kişiye vermeyi arzu ediyor musunuz?  Efendim diyorlar, rejimi değiştirmiyoruz diyorlar. 1923’te kaldı o diyorlar. Çocuk kandıracaklar… Sizi kandırdıklarını biliyoruz. PKK FETÖ IŞİD kandırdı. Sanıyorlar ki biz CHP’yi de kandırırız. Biz kandırılmayız.  Binali Yıldırım’a açık ve net çağrıda bulunuyorum. Başbakansan başbakanlığını bil. Başbakansan koltuğuna sahip çık. Başbakansan, başbakanlığa sahip çık.

“FETÖ ile aynı yatakta yatanlar şimdi nerede?”

100 binin üstünde kamu görevlisi, ya işine son verildi veya açığa alındı. İçlerinde bir tane siyasetçi var mı? Nerede bu işin siyasi sorumlusu? FETÖ terör örgütüyle aynı yatakta yatanlar nerede şimdi? FETÖ terör örgütüyle, paralel gidenler nerelerdeler şimdi? Hesabını soracağız. Siyasi ayağını çıkarmak için hesabını soracağız. Hesabını sormazsam namerdim ben.

“Kendine güveniyorsan beraber yargılanalım”

Diyorlar ki FETÖ bizi kandırdı. Biz saftık, ama Kılıçdaroğlu bunun hepsini biliyordu, o zaman Kılıçdaroğlu yargılansın diyorlar. Kendine güveniyorsan, ben yargılanmaya hazırım, kendine güveniyorsan gel beraber yargılanalım. Kendilerinin içinde yüzlerce FETÖ’cü var, Bylock kullanan binlerce kişi var. Bunların gücü ere erbaşa yazarlara gazetecilere öğretmenlere yetiyor. Bunların gücü başkasına yetmiyor. Çünkü onlardan intikam almak istiyorlar.

Size mağdur olan iki olaydan söz edeceğim. Bir polis eşi, polis tutuklanıyor FETÖ’den dolayı. Eşi, özel sektörde çalışıyor. Valilik yazı yazıyor, bunun işine son verin diye. Şimdi allah aşkına Türkiye’deki bütün kadınlara sesleniyorum. Cezaların şahsiliği diye bir kural vardır. Hadi kocası suç işledi, kadının ne günahı var? Çocuklarına nasıl bakacak o kadın? Hani bunlar ne diyorlardı? Ağacın kökünü yesin demişlerdi, o gariban çocuklara. Ben de onlara diyorum ki, onlar ağaç kökü asla yemeyecek, eğer yiyeceksen sen zıkkımın kökünü ye.

Yine bir yazı. Jandarmadan gidiyor. Diyor ki, “aşağıda kimlikleri yazılı şahısların ve çocuklarının kurumunuza herhangi bir kaydının bulunup bulunmadığını bildirin” diyor. Hadi adamı anladık da, çocuklarının ne günahı var? Ben diyorum ya, bunlarda din iman yok diye.


Veda hutbesi, sevgili peygamberimizin veda hutbesi. İnsan hakları bildirgesi olarak yorumlarlar. “Herkes kendi işlediği suçtan sorumludur. Bir kimsenin işlediği suç babasına annesine evladına yüklenemez” Onlar ne yapıyorlar? Hem Müslüman geçiniyorlar, hem de küçük çocukların nafakalarına göz dikiyorlar.

Böke’den ekonomik kriz uyarısı: Ne 1994’e ne de 2001’e benzemiyor!

Cinsel istismar önergesi komisyona geri çekildi; Ak Parti ne yapacak?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.