Fitch Türkiye’nin kredi notunu düşürdü

Fitch’ten son dakika Türkiye açıklaması geldi. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Türkiye’nin kredi notunu düşürdü. Not görünümünü durağanda bıraktı.

Fitch Türkiye'nin kredi notunu

Türkiye’nin kredi notu değerlendirmesini 27 Ocak’ta yayınlayabileceğini açıklayan ve Türkiye’ye yatırım yapılabilir notu veren tek kurum olan Fitch’in not indirimine gitmesinden endişe ediliyordu.

Durağandan negatife çevirmişti

Fitch, ağustos ayında Türkiye’nin “BBB-” ile “yatırım yapılabilir” seviyede bulunan kredi notunu teyit etmiş, not görünümünü ise 15 Temmuz’da darbe girişimi ve sonrasında yaşananlar nedeniyle “durağan”dan “negatif”e çevirmişti. Fitch, 27 Ocak’ta yapılan açıklamaya göre, BBB- ola not görünümünü, “yatırım yapılamaz / spekülatif” seviyesinde bulunan BB+ seviyesine düşürdü.


fitch kredi derecelendirme not sistemi türkiye notu ne

Fitch kredi not sistemi

AAA En yüksek
AA+ Yüksek
AA
AA-
A+ Üst – Orta
A
A-
BBB+ Alt – Orta
BBB
BBB-
BB+ Yatırım yapılamaz – spekülatif
BB
BB-
B+ Son derece spekülatif
B
B-
CCC Önemli riskler – iflasa yakın
DDD İflas

Dolar yeni rekoru görür mü?

KapitalFX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan, “Fitch’in yapacağı not açıklaması öncesinde, piyasada baz senaryonun “bir not indirimi” olabileceğine yönelik oluştuğunu görmekteyiz. 19 Ağustos 2016’daki not değerlendirmesinde Türkiye’nin notunu en düşük IG seviyesi olan “BBB-“de tutan kuruluş, görünümü ise “durağan”dan “negatif”e çevirmişti. Görünümün değişmesi “not indirimi” öncesinde sarı kart göstermek gibi bir durum olarak ele alınabilir. Yani Türkiye bundan sonra yakından izlenecek ve ilerleyen periyoddaki gelişmeler mercek altında olacak demek. 19 Ağustos’tan bu yana; piyasa oynaklığı arttı, enflasyon yükseldi, iktisadi faaliyet yavaşladı, politik belirsizlik arttı ve yapısal reformlar uygulama noktasının uzağında kaldı. Bu yüzden not indirimi gelme olasılığı yüksek görünmektedir. Bizim de beklentimiz bu yöndedir” dedi.

Türk Lirası çapraz kurlarında haftanın ikinci yarısında gerçekleşen yukarıya doğru ivmelenme, aslında not indirimi endişesini de içerdiğini belirten Erkan, “Bu yüzden ilk tepkilerden çok fazla bir şey anlaşılamayabilir. Ancak geniş resimde, önümüzdeki haftaya daha stresli gireceğimiz aşikar. Muhtemelen tahvil ve endeks tarafında daha kayda değer bir fiyatlama hissedeceğiz. Endeksin not indirimi gelmesi durumunda Pazartesi boşluklu aşağıda açılarak 80.000 altına doğru eğilim göstermesi, gösterge faizin ise son dönemde kısa vadeli enflasyon beklentilerindeki yükselişle başlayan ivmelenmesini %12 üzerine taşıması beklenebilir. TL’de kırılganlık bir miktar daha artacak. Merkez Bankası’nın likidite müdahalelerinin TL’ye istikrar kazandıramadığını görüyoruz. Getiri eğrisi yataya dönüyor; 5 yıllık devlet tahvili faizi ile 3 aylık Hazine bonosu getirisi arasındaki fark kapanıyor. 2 yıllık tahvil faizi de 10 yıllık tahvil faizinin üzerinde seyrediyor. Bu eğilimler devam ettiği sürece TL değer kaybedecektir” şeklinde ekledi.


KapitalFX Araştırma Müdür Yardımcısı Erkan şöyle devam etti: “Bu kapsamda Dolar/TL’de 3,94 zirvesinin üzerine, yüksek ihtimalle 3,94 – 4 aralığına doğru bir hareket görmemiz mümkün olabilecektir. Not indirimi gelmemesi, notun teyit edilmesi veya pas geçme gibi olumlu senaryolarda ise kısa süreli bir nefes alma görülme olasılığı olmakla beraber, genel trendin değişeceğine yönelik bir beklentimiz yoktur. Merkez Bankası, piyasa ağırlıklı fonlamasını %9,90 seviyelerine getirdi. Muhtemelen geç likidite penceresi seviyesine kadar kademeli şekilde de artacak. Ancak artan TL maliyetlerine rağmen kurların düşmediğini görüyoruz. Yani piyasa müdahaleleri TL’ye istikrar kazandırmada yetersiz kalmıştır. İlerleyen aylarda enflasyonun çift haneye gitmesini bekliyoruz. Kısa vadeli enflasyon beklentilerinin yüksek olması Merkez Bankası’nın da işini zorlaştırmaktadır”

Not indiriminin büyük kısmı fiyatlandı

Işık Menkul Başanalisti Gizmen Nalbantlı, “Merkez Bankası’nın likiditeye ilişkin adımlarının piyasayı tatmin etmemesi ve Fitch baskısıyla başlayan yükseliş Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın koridorun kaldırılması ve faizlerin artırılmaması ile ilgili yaptığı açıklamalar sonrası hızlanarak 3.91 seviyesine geldi.

Bugün not değerlendirmesini açıklayacak Fitch’in indirim beklentisi Türk varlıkları üzerinde baskı yaratıyor. Ekonomik aktivitede görülen bozulma ve son dönemde artan güvenlik endişeleri ve OHAL uzatılması Fitch tarafından risk unsuru olarak görülüyor. Olası bir indirim sonrası bankaların sermaye yeterlilik rasyolarında düşüş görülecek” dedi.


Nalbantlı şöyle ekledi: “Piyasada not indiriminin büyük bir kısmı fiyatlandı. Karar sonrası kısa vadede bir tepki görülse de Moody’s kadar etkili olmayacaktır. Kurda yeni bandın 3.80-4.20 olacağını düşünüyorum. 4’ün üzerinde çıkmamız durumunda Merkez Bankası’nın radikal önlem ihtimalleri artacaktır. Euro’da ise 4.17 zirvesinin üzerinde 4.20 ve 4.23 görülebilir. Orada ise bandın 4.00-4.35 bölgesinde oluşmasını bekliyorum.”

Moody’s’in Türkiye’nin kredi notunu düşürmesi ne anlama geliyor?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.