Palm yağı nedir? Kanserojen madde içeriyor mu?

Uzmanların kimyasal bomba dediği kanserojen etkiye sahip palm yağı (hurma yağı) hangi ürünlerde kullanılıyor? Türkiye’de palm yağı ile üretilen ürünlerin tam listesi (yazının sonunda)

Kanserojen palm yağı içeren ürünlerin tam listesi

Nutella kanserojen madde içeriyor mu?

“Nutella kanserojen madde içeriyor” iddiası gündemi sarstı. Çikolata severlerin en çok tercih ettiği ürünlerden biri olan Nutella, bu iddiaların ardından İtalya’da bazı süpermarketlerin raflarından kaldırılmaya başlandı. “Nutella kanser yapıyor” iddialarının ardından üretici firma Ferrero bir açıklama yaptı.

Çikolata severlerin en çok tükettiği ürünlerin başında Nutella geliyor. Ancak bu ürün hakkında ortaya atılan bir iddia şok etkisi yarattı. Üretiminde palmiye yağı kullanılan Nutella’nın kansere neden olduğu iddia ediliyor. Bu iddianın ardından İtalya’da bazı süpermarketler ürünü raflarından indirmeye başladı. Bu gelişmelerin ardından Türkiye’de de tüketiciler “Nutella kansere neden oluyor mu?” sorusuna yanıt aramaya başladı. Dünyaca bilinen Nutella’nın kanserle ilişkilendirilmesi sonrasında üretici firma Ferrero konu hakkında bir açıklama yaptı.


Nutella üretiminde Palmiye yağı (Palm) kullanımı

Ferrero’nun Nutella üretiminde palmiye yağı kullandığı zaten biliniyordu. Ancak son yıllarda sağlık örgütlerinin palmiye yağının zararlarına dikkat çekmesi firma üzerindeki baskıyı arttırdı. 2016 yılında Avrupa Gıda Standartları Ajansı (EFA) tarafından yapılan araştırma sonucuna göre, 200 derece üzerinde ısıtılan palmiye yağı diğer yağlara oranla daha tehlikeli!

Dünya Sağlık Örgütü’nün de aralarında olduğu sağlık otoriteleri de bu riske dikkat çekmişti fakat kullanımıyla ilgili bir kısıtlama getirmemişti. İtalya’da palmiye yağı konusunda artan baskıların ardından Coop ve Barilla gibi markalar ürünlerinden palmiye yağını çıkardı. Ancak Ferrero şirketi ise rafine etme işlemini 200 derecenin altında yaptığını savunuyor.

Ferroro’nun palm yağı kullanmasının sebebi lezzetinin değişmesi

Şirketin en çok tüketilen ürünü Nutella’da palmiye yağı kullanılıyor. Ferrero, Nutella’nın lezzetinin değişeceği gerekçesiyle ürününde palmiye yağı kullanmaya devam ediyor ancak bu konuda İtalya’da tepkiler giderek artıyor. Şirketin Nutella satışları son 12 ayda yüzde 3 oranında düştü. Bunun üzerine Ferrero, palmiye yağını savunan reklam kampanyaları düzenlemeye başladı. Palmiye yağı raporunun ardından Nutella hisselerinde de yüzde 3 düşüş yaşandı.

Konunun uzmanları Nutella’da kullanılan yağın değişmesi durumunda yıllık maliyetin 8 – 22 milyon dolar civarında artacağını ifade ederken, Ferrero’nun satın alma yöneticisi Vincenzo Tapella ise durumun ekonomik kaynaklı olmadığını savundu. Tapella, palmiye yağından farklı bir yağa geçilmesi halinde ürünün niteliğinin azalacağını iddia ediyor.

Ferrero “Nutella kanserojen içermiyor” diyor

Nutella’nın kanserojen madde içerdiğine dair iddiaların ardından Ferrero’dan açıklama geldi. Ferrero Türkiye’den yapılan açıklamada iddiaların gerçeği yansıtmadığı vurgulandı. İşte o açıklama:

“Nutella kesinlikle kanserojen madde içermemekte ve EFSA’nın açıklamaları Nutella’ya yönelik değildir. Ayrıca Nutella hiçbir ülkede raflardan indirilmemiştir. İtalyan süpermarket zinciri Coop kendi markasını raflardan çekmiştir.

Hem Türkiye hem de dünyada gıda ürünlerinde kullanılabilecek bitkisel yağ çeşitleri yasal mevzuatlar ile belirlenmiştir. Palm yağı bu anlamda Avrupa Birliği mevzuatlarına da uygun olarak çikolatalar, kekler,bisküviler, dondurmalar, cipsler gibi pek çok farklı ürün grubunda ülkemizde de kullanılmaktadır.

EFSA’nın raporu, çok sayıda gıda ürünü ve yağlar üzerindeki kontaminantlara yönelik analizleri içermektedir. Hazırlanan raporda, kontaminantların varlığının, kullanılan sıvı ve katı yağların yanı sıra, bunların maruz kaldığı işlemlerle ilgili olduğunu da bildirmiştir. EFSA’nın raporu Nutella’ya yönelik değildir. Ferrero olarak tüm ürünlerimizin güvenli olduğu hususunu bir kez daha vurgular ve Nutella’nın İtalya başta olmak üzere Avrupa ve dünyanın dört bir yanında satışlarına düzenli olarak devam ettiğini belirtiriz.”


Ferrero ve Nutella faaliyetleri

Ferrero, 1946 yılında İtalya’nın Piedmont bölgesinde Alba kentinde Pietro Ferrero tarafından kuruldu. Fındık ihtiyacının %90’ını Türkiye’den karşılayan firma şekerleme alanında faaliyet göstermektedir. Nutella, Kinder ve Ferrero Rocher ürünleri bu marka altında yer almaktadır.

Nutella ilk kez piyasaya 1964’te sürüldü. 38 şirketi, 18 fabrikası ve 21 bin 500 çalışanı bulunan Ferrero her yıl 365 bin ton Nutella üretiyor. Nutella, dünyaki fındık rezervlerinin yüzde 25’ini kullanıyor. talyan devi 19’uncu fabrikasını Türkiye’de Manisa’da kurdu.

Palm yağı tartışması: ‘Söz konusu ürün kimyasal bomba’

CNN TÜRK’te Deniz Bayramoğlu’nun sunduğu Gündem Özel’de ünlü bir krem çikolata markasındaki palm yağının kanserojen olduğu açıklamaları üzerine başlayan tartışmalar uzmanlarca masaya yatırıldı.

Ünlü bir krem çikolata markasının kullandığı palm yağının kanserojen olduğu iddialarını CNN TÜRK’te değerlendiren Fitoterapi Uzmanı Dr. Ümit Aktaş, söz konusu ürünü, “kimyasal bomba” olarak nitelendirdi.

Aktaş, “Bu ürünün yarısı şekerden oluşuyor. Palm yağına gelene kadar onun içinde bir sürü katkı maddesi, lezzet artırıcı madde, bir sürü şeker ve mısır şurubu var. Bütün bunların birleştiği kimyasal bombanın içinde biz sadece palm yağını mı konuşacağız?” dedi.

Programın konukları arasındaki Fitoterapi Uzmanı Dr. Ümit Aktaş, işlenmiş gıdaların, rafinasyondan geçen yağların ve genetiğine müdahale edilen gıdaların insanların gen yapısını bile bozduğuna dikkat çekerek, şunları vurguladı:

“Olay basit anlamda palm yağının kanserojen olup olmaması meselesi değil. Bilmem ne krem çikolatasının kanserojen olup olmaması değil. Bahsettiğimiz krem çikolatanın yarısı şekerden oluşuyor. Palm yağına gelene kadar onun içinde bir sürü katkı maddesi, lezzet artırıcı madde, bir sürü şeker ve mısır şurubu var. Bütün bunların birleştiği kimyasal bombanın içinde biz sadece Palm yağını mı konuşacağız?

Palm yağı işlemden geçmiş bir yağdır, burada sorun rafinasyondan geçmesidir. Siz zeytinyağını da rafine edip, Riviera yağı yaparsanız o da insan sağlığına zararlıdır. Ben bir doktor olarak işin ticaret yanına değil insan sağlığı yanına bakarım. Bu açıdan baktığımda da konuştuğumuz üründeki rafine palm yağıdır. Bu rafinasyon işlemi yağın zararlı hale gelmesine sebep oluyor.

Konuklardan Dr. Yavuz Dizdar, palm yağı tartışmasının ticari manipülasyon olduğunu iddia etti. Dizdar, “Bu bir endüstriyel yağ üretim biçimidir. Ben bunu kanserde etkendir diye tanımlayamıyorum. Mevcut ürünlerin içerisinde palm yağı, bir tane ürünün üstüne odaklanıp bu yapıyormuş şekline getirilirse ben bunu ticari manipülasyon olarak kabul ederim” dedi.

Palm yağı içeren ürünler listesi

  • RUJ
  • PİZZA HAMURU
  • HIZLI YEMEK ERİŞTELERİ
  • ŞAMPUAN,VÜCUT LOSYONLARI,DEODORANTLAR
  • DONDURMA
  • DETERJAN
  • MARGARİN
  • ÇİKOLATA
  • KURABİYE,KEK,BİSKÜVİ
  • BEBEK MAMALARI
  • SABUN
  • PAKETLENMİŞ EKMEK
  • DONDURULMUŞ GIDALAR

Marka olarak palm yağı yada hurma yağı kullanılan ürünler:


Nutella
Doritos
Ruffles
Kinder Surprise
Kinder Chocolate,(Medium Bars,Small Bars,Mini,with Cereals,with Cereals Mini)
Kinder Bueno, (Bueno White)
Kinder Happy Hippo, (Hippo Hazelnut)
Kinder Maxi King
Kinder Milk Slice (Süt Dilimi)
Kinder Pingui
Kinder Choco-Bons
Kinder Joy
Ülker Dankek (Kek Ürünleri,Lokmalık Çeşitleri)
Ülker Albeni
Ülker Hanımeller
Ülker Çubuk Kraker
Ülker Krispi
Ülker Biskrem
Ülker Bebe Sütlü Bisküvi
Ülker Coco Star
Ülker Dido
Ülker Çokonat
Ülker Çikolatalı Gofret
Ülker Çizi
Ülker Pötibör Bisküvi
Ülker İkram
Ülker Halley
Ülker Olala Suffle kek
Ülker Susamlı çubuk kraker
Ülker Hanımeller Tuzlu Kurabiye paketi
Ülker Rondo kremalı bisküvi
Ülker Saklıköy Sütlü Kremalı Lifli
Ülker Çokokrem
Ülker Makarneks
Ülker Yupo draje
Ülker Probis
Ülker Kekstra
Ülker Kat Kat Tat
Ülker Bebek bisküvisi
Ülker Bizim yağ(margarin)
Ülker Çokoprens
Ülker Finger
Ülker Metro
Ülker Caramio
Ülker Çokomilk
Ülker Hero Baby Mama(8 tahıllı meyveli)
Eti Karam Gurme
Eti Pop kek
Eti Burçak Yulaflı Bisküvi (sütlü kremalı,kakao kremalı)
Eti Çay Keyfi
Eti Susamlı Çubuk
Eti Gong
Eti Cicibebe
Eti Fırınından Tartini Turta (Çeşitleri)
Eti Cin
Eti Puf
Eti Balık Kraker
Eti Alaska Frigo
Eti Süt Burger
Eti Tutku
Eti Form Limon Lifli Kepekli Bisküvi
Torku Banada
Torku Tam biskuvisi
Torku Fındık ezmesi
Torku Çubuk kraker
Torku Favorimo kek
Torku Coco Tropico
Torku Çıtır gofret
Torku Miniki Çikolata
Torku Frema
Nestle Nesquik Kahvaltılık Gevrek
Nestle Nesfit
Nestle Kitkat
Nestle Coffee mate
Nescafe (Tüm çeşitleri)
Milka TUC çikolata
Şölen Nutymax
Şölen Triplex
Saray Love it
Snickers
Findux fındıklı çikolata kreması
Peripella Kakaolu Fındıklı Krema
VİP Kahve (çeşitleri)
Bruno Kremalı Bisküvi
Bifa Keks(donut kek)
Sole Margarin
Casey kekleri
Centro Çikolatalı Gofret
Gof Gof Çikolatalı Gofret
Süsse Çokkolata
Waff Star Çikolata
Ekmecik Galeta
Oreo bisküvi
Dr.Oetker Krem Şanti
Carte d’Or Kat Kat Puding
Pringles
Mc Donalds ve Burger King patates kızartmaları
Peanut M&M’S
Nudo Erişteler
Indomie tüm noodle ürünleri(erişteler)
Balparmak Balli Mix
Knorr Et Bulyon
Knorr Çorbalar
Skittles Fruits Şekerleme
Fiskobirlik Nuga
Rocco Rengarenk Ekşi
Kahve Dünyası Gofrik
Haribo
Jelibon
Becel Margarin
Sana Margarin
HİPP Bebek maması
Bizim Mutfak Puding
Luppo Sandviç Kek
Biscolata Mood

Kozmetik ürünlerde kanser yapan maddeler tam liste


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.