Trakya Üniversitesi’nden hayvan hakları için örnek proje

Aslı Sümeyye Demirel, Trakya Üniversitesi Tarih bölümü son sınıf öğrencisi ve Trakya Üniversitesi Hayvan Dostları Topluluğu Başkanı olarak hayvan hakları üzerine üniversitesindeki çalışmalardan bahsediyor ve İndigo Dergisi okurlarına sesleniyor…

Trakya Üniversitesi'nden hayvan hakları için örnek proje

Trakya Üniversitesi Tarih Bölümü son sınıf öğrencisi ve Hayvan Dostları Topluluğu Başkanı Aslı Sümeyye Demirel ile hayvan hakları üzerine bir röportaj gerçekleştirdik… Kendisi ‘Şamanlar’ üzerine tez yazıyor aynı zamanda Kızılay ve Geleneksel Türk Okçuluğu kulüplerinde etkinliklere katılıyor… Olabildiğince aktif bir yaşamı olan Demirel, öğrenci arkadaşlarına da kulüp ve topluluklara kesinlikle katılmalarını öneriyor…

Röportaj: Aslı Sümeyye Demirel

Röportaj: Aslı Sümeyye Demirel
Aslı Sümeyye Demirel – Trakya Üniversitesi Hayvan Dostları Topluluğu Başkanı

Trakya Üniversitesi Hayvan Dostları Topluluğu’nun başkanlığını ne zamandan beri sürdürmektesiniz?


Trakya Üniversitesi kampüsünün içerisindeki hayvanların sorunlarını gördüğüm an kesinlikle böyle bir topluluğa ihtiyaç olduğunu fark ettim. Gerekli belgeleri hazırladıktan sonra başvurumu gerçekleştirdim. Başvurumuzu yaptıktan çok kısa sürede de kulübümüz açıldı. 17 Aralık 2015’den beri de kulübün başkanlığını sürdürmekteyim.

Trakya Üniversitesi Tarih Bölümü son sınıf öğrencisi ve Hayvan Dostları Topluluğu Başkanı Aslı Sümeyye Demirel ile hayvan hakları üzerine bir röportaj

İnsanlar hayvanlara bakamayınca salıyorlar

Trakya Üniversitesi içerisinde toplam kaç köpek barınıyor?

Trakya Üniversitesi’nde sadece Balkan yerleşkesinde bizim takip ettiğimiz 20 köpek bulunuyor. Diğer yerleşkelerle birlikte bu sayı daha da artıyor. Yaz dönemine girmemizle birlikte yerleşkedeki köpek sayımız arttı. İnsanlar bakamayınca boş arazilere ya da yerleşkelere salıyorlar. İnsan olan yerde yemek de olunca dolayısıyla köpekler yerleşkelere geliyorlar. Biz onlara bakmaktan çok memnun ve mutluyuz. Ancak terkedilen köpeklerin ya da kedilerinde depresyona girdiğini, ağladığını, sahibini özlediğini bir kez daha hatırlatmak isteriz.

Fakültelerde stantlar açıldı, kedi evleri yapıldı

Trakya Üniversitesi Hayvan Dostları Topluluğu olarak ilk faaliyetiniz ne oldu?

Kulübün aktif bir şekilde ilerleme kaydedebilmesi adına fakültelerde stant açıp üye toplamaya başladık. Kulüp, yardımseverlik ve insani duygular taşıdığı için talep gördü ve stant açtığımız fakültelerden üye topladıktan sonra tanışma toplantısı yaptık. İlk etkinliğimiz kedilerin yavrulama dönemine yakın olduğu için kendi imkânlarımızla kedi evleri yaptık.

Su ve mama otaklarının açılışı Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu eşliğiyle yapıldı

Trakya Üniversitesi Hayvan Dostları Topluluğu olarak üniversitenin sizlere sağlamış olduğu katkılar var mıdır?

Tabi ki var. Topluluklar, üniversitenin her türlü imkânlarını kullanıyorlar. Yeter ki güzel projeler yaratalım ellerinden gelen desteği veriyorlar. Trakya Üniversitesi’nde Rektörlük ile Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı topluluklarla yakından ilgileniyor. Etkinliklerimize bizzat katılım gösteriyorlar. Bu sene yaptırmış olduğumuz su ve mama otaklarının açılışını Rektörümüz Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu yaptı. Bizden desteğini esirgemeyen Rektörümüz ve Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı ve Topluluğumuzun Akademik Danışmanı Prof. Dr. Tilla Deniz Baykuzu’ya çalışmaları ve emeklerinden dolayı tekrardan teşekkür ediyorum.

“Su-Mama Otakları” ve “Dostlarımıza Barınak” isimli projeler gerçekleştirildi

Trakya Üniversitesi Hayvan Dostları Topluluğu olarak neler yapıyorsunuz?

Bu sene gerçekleştirdiğimiz “Su-Mama Otakları” ve “Dostlarımıza Barınak” projelerimizi gerçekleştirdik. Su-Mama Otakları içindeki su bitince kendiliğinden dolan özel bir sistemle kuruldu. Barınaklar; kedi, köpek ve kuş evleri Edirne’deki tüm yerleşkelere dağıtıldı. Bunların dağıtımı yapılırken çok güzel tepkiler de aldık. Edirne kışın çok soğuk yazın çok sıcak bir il olduğu için su otaklarımız ve “Barınak” projemiz dostlarımız için Edirne’de çok büyük bir ihtiyaçtı. Bu projeleri gerçekleştirmemiz üyelerimizi ve tüm hayvan severleri memnun etti.

WhatsApp grubu oluşturuldu

Ayrıca üyelerimizle daha etkili iletişim ve anında ulaşım için WhatsApp’ta bir grup oluşturduk. Burada hem etkinliklerimizi duyuruyor, hem yerleşkede ya da dışarıda yaralı, sağlık sorunları olan bir hayvan görüldüğünde gruba yazıyoruz. Yaralı ya da hasta olan dostlarımızın muayenelerini yaptırıyoruz. Üye olanların çoğu evde hayvan besleyenlerden oluştuğu için bir sorunla karşılaşıldığında daha önce o sorunla karşılaşmış üyeler birbirlerine yardımcı oluyor. Ayrıca gönüllü arkadaşlarımızla birlikte haftada üç gün mama otaklarına mama ya da yemek dağıtımı yapıyoruz. Dostlarımız kulüp açılmadan önce zayıf ve bakımsızdı. Şimdi hepsinin tüyleri sağlıklı ve kiloları yerinde.

Trakya Üniversitesi çalışanlarından mama dağıtımı

Trakya Üniversitesi Hayvan Dostları Topluluğu olarak Trakya Üniversitesi çalışanlarına ve öğrencilerine söylemek istediğiniz bir şeyler var mı?


Trakya Üniversite’si çalışanları bilinçli ve bize yardımcı olan çok özel bir kadro. Bizim yetişemediğimiz yerlerde, özellikle sömestr tatilinde üyelerimizin burada olmadığı zamanlarda mama dağıtımını Trakya Üniversitesi çalışanları yaptı. Soğuk kış günlerinde hayvanların beslenmesinin önemi, daha da büyük oluyor. Çalışanlar biz yokken bu işi layığıyla yerine getirdi ve eksikliğimizi dostlarımıza hissettirmedi.

Trakya Üniversitesi Hayvan Dostları Topluluğu Başkanı Aslı Sümeyye Demirel

Öğrenciler topluluklara katılmalı

Üniversitede birçok topluluk var. Bu topluluklar öğrencilerin hem daha fazla aktif olması, üniversite hayatlarının dolu dolu geçmesi hem de yeni insanlarla tanışıp sosyalleşmesi için kurulurlar. Öğrencilerin topluluklara kayıt olarak anılarının olması sosyal sorumluluk projelerine katılmaları bizi sınav stresinden az da olsun uzaklaştırmakla beraber düzgün iletişim kurabilen bireyler haline getiriyor. Trakya Üniversitesi’nde öğrencilerin topluluklara daha fazla katılmalarını isterim. Tek şikâyetim ise; yapılan işlere saygısızlıktır. Mama dağıtımı yaparken kurulan otakların içine çöp atıldığını görünce büyük şok yaşamıştık. Kurduğumuz mama otaklarının içine çöp atılması ya da levhaların kırılmasının bir daha yaşanmamasını diliyorum.

Trakya Üniversitesi Hayvan Dostları Topluluğu

“Ağaç yaşken eğilir” projesi

Trakya Üniversitesi Hayvan Dostları Topluluğu olarak hayata geçirmeyi planladığınız projeler var mı?

Şu an üzerinde çalıştığımız bir proje var. “Ağaç yaşken eğilir” diyerek küçük çocuklara hayvan sevgisini aşılamak için bir proje üzerinde çalışıyoruz. Üniversitemizde kurulmuş olan Tiyatro Topluluğu ve Kızılay Topluluğu ile çocuklara hem eğlenceli hem de bol sevgili bir projemiz olacak. Projemiz gerçekleştiğinde bir örnek teşkil ederek her üniversitenin bunu ilgili kulüplerle birlikte uygulamasıyla birçok kalbe dokunabileceğimizi umuyoruz.

Dostlar da yemekhaneden nasibini alıyorlar

Trakya Üniversitesi merkezi yemekhanesindeki artık yemekler ne oluyor, nerelere gidiyor, bilginiz var mı?

Üniversitemiz, aylık yemek listesini yayınladıktan sonra dostlarımızın severek yiyebileceği yemeklere bakıyor ve o gün yemekhaneden sorumlu müdürle iletişime geçiyoruz. Bize o gün artan etleri ya da artıkları kovalara ayırıyorlar. Gönüllülerimizle birlikte bazen yemek bazen de mama ile dostlarımızı doyurmuş oluyoruz.

Köpekler rahatsız edilmedikçe ve aç kalmadıkça saldırmazlar

İnsanların köpeklerden korkmalarının sebebini sorsak, nasıl bir açıklamada bulunursunuz? İnsanlar hayvanlara nasıl yaklaşmalı, bunun için neler önerirsiniz?

Köpeklerden korkmanın, biraz çocukken yaşanılanlara bağlı olduğunu düşünüyorum. Hayvanlar rahatsız edilmedikçe ya da çok uzun bir süre aç kalmadıkça saldırganlaşmazlar. Aç ve rahatsız edilen bir insan nasıl tepki koyarsa aynı tepkiyi koyuyorlar. Hayvanları bu konuda anlamamız gerektiğini düşünüyorum. Hem aile bireylerine hem de bizlere çok iş düşüyor bu konuda.

İnsanlar, hayvanlara saygı göstermeli ve güvenle yaklaşmalı

Ben Hayvan Dostları Topluluğu Başkanı ve bir birey olarak insanların hayvanlardan korkmalarını anlayışla karşılayabilirim. İnsanlar korkabilirler ama o canlılara “saygı” göstermek zorundalar. Sırf korktukları için hayvanları itmemeleri, taş atmamaları, tekme atmamaları gerekiyor. Hayvanlara şiddet eğilimi gösteren insanlar zaman geçtikçe diğer suçlara da karışabiliyorlar.

Hayvanların hisleri çok kuvvetlidir. Sevilmediğini, ondan korkulduğunu hemen anlarlar. İnsanlar hayvanlara yaklaşırken güvenle ilerlemelidir. Onlara bir adım yaklaştıklarında, onların başlarını okşadıklarında gözlerinde oluşan mutluluğu görünce insanlar da kendilerini mutlu hissedecektir.

Son olarak İndigo Dergisi okurları ile paylaşmak istediğiniz bir şeyler var mıdır?

Bu dünyada insan yaşamına eşlik eden hayvanları da unutmamalarını rica ediyorum. Hayat koşuşturmasında fark etmediğimiz, yanından geçip gittiğimiz binlerce hayvan bazen bir yudum su, bazen bir lokma ekmek istiyor ve birazcık sevgi bekliyor olabilir. Bunları dile getiremiyor olması ise bu gerçeği değiştirmiyor. Gelişen teknoloji ve refah seviyesi ile her şeye anında ulaşabilenler olarak kapımızın önüne koyacağımız su ve yemeklerle, belki açlıktan yemek aramakla günü geçmiş bir hayvana iyilik yapmış olabiliriz.


Sizler de, Trakya Üniversitesi Hayvan Dostları Topluluğu’na maddi veya manevi destekte bulunmak üzere iletişime geçebilirsiniz: Facebook 

Röportaj: HAYTAP Başkanı Ahmet Kemal Şenpolat


Görkem Barındık
1993 yılında Ankara’da doğdu. Süleyman Demirel Üniversitesi Radyo ve Televizyon Programcılığı bölümünde ön lisans; Akdeniz Üniversitesi Gazetecilik bölümünde lisans eğitimini tamamladı. Akabinde Akdeniz Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Gazetecilik Ana Bilim Dalı'nda “Dijitalleşen Medya ve Yarattığı Yeni Şiddet Alanı: Dijital Şiddet” başlıklı tezini tamamlayarak yüksek lisans programından mezun oldu. Şu an hâlihazırda doktora eğitimi için hazırlanmaktadır.