Marmara Üniversitesi Hayvanları Koruma Kulübü  

Marmara Üniversitesi Hayvanları Koruma Kulübü (MÜHAK) 2015 yılında on öğrencinin katılımıyla faaliyete geçmişti, şu an ise kalabalık bir aile… Marmara Üniversitesi Kimya Bölümü üçüncü sınıf öğrencisi aynı zamanda kulübün başkanı İzel Dai, hayvan hakları için kulüp çalışmalarından bahsediyor.

Marmara Üniversitesi Hayvanları Koruma Kulübü (MÜHAK) 2015 yılında on öğrencinin katılımıyla faaliyete geçmişti, şu an ise kalabalık bir aile.

Röportaj: İzel Dai

Marmara Üniversitesi Hayvanları Koruma Kulübü olarak neler yapıyorsunuz?


Marmara Üniversitesi pek çok farklı kampüsü bünyesinde barındırmaktadır. Kulüp yapılanmamız Göztepe Kampüsünde başlamıştır ve hala yönetim kurulu öğrencileri bu kampüsümüzde eğitim almaktadır. Kulübümüz bu yıl Başıbüyük ve Haydarpaşa Kampüsümüzde de yapılanmıştır.

Marmara Üniversitesi Göztepe ve Haydarpaşa Kampüsü: “Kedi ağırlıklı kampüsler” 

Kulüp olarak öncelikle kampüslerimizde yaşayan dostlarımızın beslenme, barınma ve sağlık ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Göztepe ve Haydarpaşa Kampüsümüzde ağırlıklı olarak kediler yaşamaktadır. Kedilerimizin beslenme ihtiyaçlarını sponsorluk anlaşması yaptığımız Bozita markasının desteği ile gidermekteyiz. Bu kampüsümüzde sadece üç köpeğimiz bulunmaktadır. Onların beslenme ihtiyaçlarını da okulumuzun yemekhanesinden artan yemekler ile ve gönüllülerimizin bağışladığı kuru mamalar ile karşılamaktayız.

Uzun vadede bu kampüslerimizde yaşayan dostlarımız için de sponsorluk anlaşmaları gerçekleştirmeyi hedeflemekteyiz.

Marmara Üniversitesi Hayvanları Koruma Kulübü (MÜHAK) 2015 yılında on öğrencinin katılımıyla faaliyete geçmişti, şu an ise kalabalık bir aile.

Otomatik mamalıklar

Yakın zamanda Göztepe kampüsümüzü kulüp olarak dizayn ederek özel olarak yaptırdığımız otomatik mamalıkları yerleştirdik. Bu mamalıklara koyduğumuz kuru mamalar, kedilerimiz yedikçe hazneye otomatik olarak düşmekte böylece kedilerimizin 7/24 mevcut mamaları bulunmaktadır. Uzun vadede bağışlarla bu mamalıkların sayısını artırmak hedeflerimiz arasındadır.

Marmara Üniversitesi Hayvanları Koruma Kulübü (MÜHAK) 2015 yılında on öğrencinin katılımıyla faaliyete geçmişti, şu an ise kalabalık bir aile.

Marmara Üniversitesi Başıbüyük Kampüsü: “Köpek ağırlıklı kampüs”

Başıbüyük Kampüsümüzde otuz civarı köpek barınmaktadır. Onların beslenme ihtiyaçları da aynı şekilde okul yemekhanesinden artan yemeklerin gönüllüler tarafından alınarak köpeklere dağıtılması yolu ile ve gönüllülerin bağışladıkları kuru mamalar ile karşılanmaktadır.

Marmara Üniversitesi Hayvanları Koruma Kulübü (MÜHAK) 2015 yılında on öğrencinin katılımıyla faaliyete geçmişti, şu an ise kalabalık bir aile.

Mama sponsoru: “Bozita”

Göztepe kampüsümüzde sponsorumuz olan Bozita mamaları tarafından bağışlanan kedi kulübelerimiz, yine Kadıköy ve Üsküdar Belediyeleri tarafından bağışlanan kulübelerimiz kullanılmaktadır. Üç köpeğimiz için kulübelerimiz ise Pagder firmasından bağış olarak alınmıştır. Başıbüyük kampüsümüzde barınan köpeklerimiz için de Maltepe Belediyesi tarafından bağışlanan kulübeler ve gönüllü bir bağışçı tarafından yaptırılan kulübeler kullanılmaktadır. Haydarpaşa kampüsümüz için de çalışmalarımız sürmektedir.

Marmara Üniversitesi Hayvanları Koruma Kulübü (MÜHAK) 2015 yılında on öğrencinin katılımıyla faaliyete geçmişti, şu an ise kalabalık bir aile.

Hayvanların sağlık sorunlarını nasıl gideriyorsunuz?

Sağlık ihtiyaçlarımızı her kampüs için öncelikle Kadıköy, Üsküdar ve Maltepe belediyelerinin veteriner işleri aracılığı ile karşılamaktayız. Ayrıca anlaşmalı özel veterinerlerimiz bulunmaktadır ve bazı vakaları bu veterinerlerimiz sayesinde tedavi ettirmekteyiz.


İnsanları sokak hayvanlarına karşı bilinçlendirme çalışmaları sürdürülüyor

Bunlara ek olarak insanları sokak hayvanlarına karşı bilinçlendirme çalışmaları gerçekleştirmekteyiz. Bilgilendirici sosyal medya paylaşımları yapıyoruz, kampüsümüzde konferanslar düzenliyoruz, hayvan hakları, hayvan sağlığı gibi konularda uzman kişiler ile röportajlar gerçekleştirip bunları sosyal medya hesaplarımızda paylaşıyoruz, kampüslerimizi bilgilendirici afişler asıyoruz ve ilköğretim ve liselere giderek öğrencilere sokak hayvanları ile ilgili sunumlar gerçekleştiriyoruz.

Marmara Üniversitesi Hayvanları Koruma Kulübü (MÜHAK) 2015 yılında on öğrencinin katılımıyla faaliyete geçmişti, şu an ise kalabalık bir aile.

Kampüsteki hayvanlar sahiplendiriliyor

Ayrıca kampüsümüzde barınan hayvanları sahiplendirme çalışmaları yapıyor ve sürekli takiplerini gerçekleştiriyoruz. Son olarak da orman beslemelerine katılıyor ve barınak ziyaretleri gerçekleştiriyoruz.

fatih belediyesi yedikule hayvan barınağı

Kulüp yapılanması hedefleniyor

Hayata geçirmeyi planladığınız projeler var mıdır?

Öncelikle tüm kampüslerimizde kulüp yapılanmasını hedeflemekteyiz. Yine tüm kampüslerimiz için sponsorluk anlaşmaları yaparak mama ihtiyaçlarımızı çözmeyi planlamaktayız. Ayrıca etkinliklerimizi sıklaştırıp daha fazla öğrenci kitlesine ulaşmayı hedeflemekteyiz. Kampüs dışında ilköğretim ve lisede öğrenim gören daha çok öğrenciye ulaşıp toplumda sokak hayvanlarına karşı bilincin gelişmesine katkıda bulunmayı hedefliyoruz.

Peki, Marmara Üniversitesi çalışanları ve öğrencileri ile paylaşmak istediğiniz bir şeyler var mı?

Öncelikle idari ve akademik personelimizin bizleri farkına varmalarını istiyoruz. Onların manevi destekleri bizim için çok önemli. Akademik personel derslerinde öğrencilerine bizlerden bahsederek daha çok öğrencinin kulüp katılımına destekte bulunabilir. Kulüp olarak yukarıda bahsettiğimiz etkinliklere gelir bulmakta oldukça zorlanıyoruz. İşimiz sahipsiz canlar olduğundan sürekli karşılamak zorunda olduğumuz veteriner ve mama giderlerimiz var. Bu konuda okul idaresinin bu tarz kulüplere maddi destek sağlaması daha fazla etkinlik gerçekleştirilmesi için çok önemli olacaktır.

Öğrenci arkadaşlarımızdan isteğimiz kampüste birlikte yaşadığımız hayvanları fark etmeleri. Onların yaşam haklarını kabul etmeleri ve daha kaliteli bir yaşam sürmeleri için bizlerle birlikte hareket etmeleri.

Köpek korkusu

Son olarak insanların köpeklerden korkmalarının sebebini sorsak, nasıl bir açıklamada bulunursunuz?

Bunun sebebinin insanların bilinç eksikliği olduğunu düşünüyoruz. İnsanlar köpeklerden hastalıklar kapacaklarını ve her köpeğin kendilerine saldıracağına inanıyorlar. Bunlar kulaktan dolma ve dayanağı olmayan bilgilerdir. Bu anlamda bilinçlendirme çalışmalarını çok önemsiyoruz. İnsanlar öncelikle hayvanların duygularını anlamaya çalışmalı. Yaklaşılmak isteyen köpek stresli mi, saldırgan mı, korkak mı bu anlaşılmaya çalışılmalı, sakin ve yavaş hareketler ile yaklaşılmalıdır.


MÜHAK olarak arzumuz daha fazla insanın sokak hayvanlarını fark etmeleri ve mahallerinde yaşayan hayvanlara sahip çıkmaları.  Bu hayvanlar bizlere emanet ve hepimiz sorumluluk almakla yükümlüyüz. Tüm okurların bu farkındalığı geliştirmelerini diliyoruz.

Sokak Hayvanları Günü’ne damgasını vuran hikaye


Görkem Barındık
1993 yılında Ankara’da doğdu. Süleyman Demirel Üniversitesi Radyo ve Televizyon Programcılığı bölümünde ön lisans; Akdeniz Üniversitesi Gazetecilik bölümünde lisans eğitimini tamamladı. Akabinde Akdeniz Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Gazetecilik Ana Bilim Dalı'nda “Dijitalleşen Medya ve Yarattığı Yeni Şiddet Alanı: Dijital Şiddet” başlıklı tezini tamamlayarak yüksek lisans programından mezun oldu. Şu an hâlihazırda doktora eğitimi için hazırlanmaktadır.