1 Aralık Dünya AIDS Günü: HIV nedir, nasıl bulaşır?

Öyle bir hastalık düşünün ki 7.5 milyarlık Dünya nüfusunun yaklaşık 37 milyonu bu virüsü taşıyor olsun. İşte o hastalığın adı “Acquired Immunodeficiency Syndrome” ya da bildiğimiz adıyla kısaca AIDS.

1 Aralık Dünya AIDS Günü 1 aralık dünya aids günü AIDS hiv nedir, nasıl bulaşır?

1 Aralık Dünya AIDS Günü, her gün farkında olmamız gereken hastalığın farkındalığını artırmak için önemli bir gün!

AIDS nedir, nasıl bulaşır?

AIDS, HIV isimli virüsün bağışıklık sistemine saldırmasıyla bulaşan bir hastalıktır yani sıkça düşünülenin aksine AIDS ve HIV aynı şey değildir. HIV virüsü, akyuvar hücrelerini yıkar ve bu hücrelerin içinde çoğalır. Virüs sperm, vajina, kan ve anne sütünde bulunabilir.

Hamile birinde bulunan HIV virüsü, kan yoluyla bebeğe geçebilir veya doğum sonrası emzirme yoluyla bulaşma ihtimali vardır. Korunmasız ilişki de HIV’in en bilinen bulaşma yöntemlerinden biridir (anal ilişki, AIDS’in bulaşması açısından en riskli ilişkidir).


Dünyada HIV virüsünü taşıyan insanların sadece %60’ı bu durumun farkındadır, %40’ı ise hala bu durumun farkında değillerdir(14 milyondan fazla insan). Bu virüsü taşıyıp taşımadığınızdan emin olmanın tek yolu gidip test yaptırmaktır.


aids hiv nedir nasıl bulaşır AIDS HIV virüsü
1 Aralık Dünya AIDS Günü

Türkiye’de AIDS ne durumda?

Sağlık Bakanlığı‘nın yayınladığı verilere göre, Türkiye’de AIDS ile yaşayan insanların %84,3’ü erkek, 15,7’si kadındır ve Türkiye’de 24-29 yaş arasında yoğunluk göstermektedir. Dünya genelinde AIDS gittikçe azalırken Türkiye’de son verilere göre bu oran %465 artmıştır ve bu artışın en büyük sebebiyse halkın hastalık konusunda bilinçsiz olmasıdır.

Türkiye’de toplam 15 bin ‘AIDS vakası’ var!

AIDS’in tedavisi var mıdır?

AIDS’in şimdilik etkili bir tedavisi yoktur fakat uygun bir tıbbi tedavi sayesinde kontrol altına alınabilir. Aşı konusunda da pek çok araştırma yapılmıştır fakat sadece kısmi koruma sağlayan aşılar bulunmuştur; tam koruma sağlayan bir aşı henüz bulunamamıştır.

Kırmızı Kurdele ne anlama geliyor?

aids hiv ribbon kurdele
1 Aralık Dünya AIDS Günü

Kırmızı kurdele, AIDS ile yaşayan insanlar için destek ve farkındalık yaratmayı simgeleyen evrensel bir semboldür. Kırmızı rengin seçilme nedeni bu rengin cesareti, tutkuyu, sevgi ve aşkı simgeliyor olmasıdır. Her yıl 1 Aralık’ta dünyanın dört bir yanından insanlar kırmızı kurdelelerini yakalarına farkındalığı artırmak ve AIDS’in uçup gitmediğini dünyada hala var olduğunu belirtmek için takarlar. Siz de bu yıl 1 Aralık’ta bir kırmızı kurdeleyle bu farkındalığa destek olabilirsiniz.

AIDS'ten korunma yöntemleri: Bu 7 öneriye dikkat!

AIDS’ten korunma yöntemleri: Bu 7 öneriye dikkat!


İpek Tanrıverdi
İpek Tanrıverdi, 1995 yılında Adana’da doğdu. Lise öğrenimini Adana Anadolu Lisesi’nde bitirdikten sonra Bilkent Üniversitesi İşletme (İngilizce) bölümünü kazanmasıyla yolu Ankara’ya düştü. Sonrasında, o da herkes gibi İstanbul ile tanıştı. Hayvansever, insansever ve yaşamseverdir.