Miroslav Klose: Rusya 2018’de rekorumun kırılacağına inanıyorum

Miroslav Klose, Dünya Kupası tarihinin en golcü futbolcusu… 2002’den 2014’e kadar dört dünya kupasında toplam 24 maç oynadı, 16 gol attı. Efsanevi golcünün FIFA.com röportajı…

Miroslav Klose rusya 2018

Miroslav Klose, çok ilginç bir santrafordu. İzlerken sıradan bir oyuncuymuş gibi bir izlenime kapılırdınız. Maç süresince etkili bir oyun sergilemezdi ama futbol temeli çok güçlüydü, çağdaş futbolun gereklerini eksiksiz uygulardı. Çok iyi kaçar, ceza alanına doğru atılan ara paslarla mutlaka buluşurdu. Kanatlardan gelen ortaları çok iyi takip eder, ayağında top tutmaz, topla buluşur buluşmaz kaleye vururdu. İkili fiziksel mücadelelerde ayak kalırdı, hava toplarında çok etkiliydi. Fırsatçıydı, sürekli gol koklardı. Pozisyon takibi ve son vuruşlardaki becerisi üstün düzeydeydi. Miro, gerçek bir panzerdi.

Ünlü golcü; Alman Ulusal Takımı formasını 137 kere giydi, ülkesi adına 71 gol kaydetti. Rusya 2018’de yeşil sahalarda olmayacak ama Alman Ulusal Takımı’nın teknik kadrosunda görev yapmak üzere dünya kupası gelecek. FIFA’nın resmi web sayfası FIFA.com’a verdiği röportajda dünya kupasındaki anıları, Rusya 2018’den beklentileri ve Alman futbolu ile konuştu.


Röportaj: Miroslav Klose

Dört ayrı kıtada, dört dünya kupasında oynadınız. Dünya kupasında oynamanın bir futbolcu için ne anlama geldiğini sizden daha iyi kimse açıklayamaz.

Miroslav Klose: Dünya kupası her zaman özel ve açıklanabilmesi mümkün olmayan birşeydir. Sona erdiğinde kupayı elinizde tuttuğunuza inanamazsınız. 2002 yılında final oynamış ama kaybetmiştik. 2014 yılında dünya şampiyonu olduğumuz için çok sevinmiştim.

Almanya her zaman turnuva takımı olarak bilinir ve bu yönüyle rakiplerini korkutur. Sizce bu görüşün doğruluk payı ne kadardır?

Miroslav Klose: Biz, her turnuvada güçlü bir takım olabildik ve bunu her zaman çok uzun süre çalışmamız sayesinde başardık. Bu ruh ve dinamizm aniden turnuvada ortaya çıkan birşey değildir, hazırlık döneminde başlar.

Almanya, 2018 Dünya Kupası’nda ünvanını koruyabilecek mi?

Miroslav Klose: Kazanabiliriz ama o takım ruhunu yeniden oluşturmamız gerekir. Almanya kadrosu genç yetenekler ve sıradışı becerilere sahip büyük oyunculardan oluşuyor ama oyuncular kalitelerini futbol sahasında göstermeliler. Birlik kavramı her zaman aklımdadır. Takım, ilk önceliktir. Her oyuncu kapasitesinin en üst noktasına çıkarsa, bundan takım yarar sağlar.

Sizce sürpriz olabilir mi?

Miroslav Klose: Her dünya kupasında bazı takımlar öne çıkabilecek gibi görünebilirler. Bazen büyük takımları bile yenebilirler.

Rusya 2018’de hangi oyuncular iz bırakabilir?

Miroslav Klose: Beklenen oyuncular, yani Messi ve Ronaldo gibi süper yıldızlar… Ama her takımın özel oyuncuları var. Bunlar sürekli duyduğumuz isimler olmayabilir ama her takımda önemli oyuncular var.

Rusya’daki şampiyonayla ilgili genel beklentileriniz nelerdir?

Miroslav Klose: Çok özel bir turnuva olacak. Konfederasyon Kupası’nda gördük. Stadyumların atmosferi harikulade, seyirciler çok renkli. Harika bir dünya kupası olacak.

Size gelelim. Siz dünya kupası tarihinin en golcü oyuncususunuz. Sizin için ikon diyebilir miyiz?

Miroslav Klose: Ben kendimi ikon olarak görmüyorum ama gerçekten de inanılmaz birşey. Dünya Kupası’nda 16 gol attığınızı yalnızca rüyalarınızda görebilirsiniz. Ama, takımıma saygılarımı sunmak isterim. Onlar olmasaydı, başaramazdım.


Sizce bu rekor kırılabilir mi?

Miroslav Klose: Şu anda fevkalade oyuncular var. Evet, bu rekor kırılabilir. Ama ben bekleyeceğim ve göreceğim. Kesinlikle kıskançlık hissetmeyeceğim. Rekorlara sıkı sıkıya sarılan birisi değilim.

16. golünüzü Brezilya’yı 7-1 yendiğiniz yarı finalde atmıştınız…

Miroslav Klose: Olağanüstüydü. O gol ile ilgili olarak neden iki kere vurmak gerektiği soruluyor genelde. İlk vuruşumu Brezilya’nın kalecisi çok iyi kurtardı ama pozisyonun devamında top kaleye girdi. Çok özel bir maçtı. Brezilya’da çok iyi oynadık ve gol şanslarımızı değerlendirdik. Harika bir takım performansıydı.

Dünya Kupasındaki en değerli anınızı anlatır mısınız?

Miroslav Klose: Tabii ki 2014’de dünya şampiyonluğunu kazanmamız. Aklımdan o kadar çok sahne geçiyor ki. Özellikle kupayı ellerime aldığım anı unutamıyorum. Birçok anım daha var. 2002 yılında oynadığım ilk dünya kupası ve finale çıkmamız veya bana sıkça hatırlatılan Suudi Arabistan ile oynadığımız grup maçımız. Kaptanları Sami Al Jaber kura çekimi sırasında Moskova’daydı. Doping testine aynı anda girmiştik. O kadar öykü, resim ve anı aklıma geliyor ki.

Almanya Futbol Federasyonu’nda hücum hocası olarak görev yapıyorsunuz. 2018’in ideal santraforu nasıl olmalı?

Miroslav Klose: Şahsen, Diego Forlan gibi oyuncuları fevkalade bulurum. Her açıdan kusursuz bir santrafordu, bu sıralar en önemlisi bu. Örneğin, Robert Lewandowski çok özel bir oyuncu. Her beceriden bir miktar var onda ve çok güçlü. Sürekli olarak zihniniz açık olmalı. Üç, dört veya beş savunma oyuncusuyla yüz yüze kalabilirsiniz. Bu da her zaman farklı birşeyler yapmanızı gerektirir. Çok farklı becerilere sahip olmanız ne yapacağınızın önceden tahmin edilmesini engeller. Hava üstünlüğü ve iyi bir sağ ayak artık yeterli olmuyor.

Emekliliğinizi ilan ettikten sonra size sıkça gol pası veren takım arkadaşınız Mesut Özil ‘Gollerin için teşekkürler, Miro. Sen efsane oldun bile.’ şeklinde yazmıştı. Arsenalli yıldız ile ilgili ne düşünüyorsunuz?

Miroslav Klose: Birçok turnuvada yan yana oynadık. Çok özel bir oyuncudur, ayakları çok çabuktur. Sol ayaklı oyuncuları her zaman çok özel bulurum. Bir santraforun arkasında bu tip bir oyuncunun oynaması önemlidir. Topu aralardan geçirir ve rakipleri bağlayarak sizin için boş alanlar açar. Çok akıllı bir oyuncu. Futbol o kadar hızlı bir oyun oldu ki herşey aklınızdakini ayaklarınıza ne kadar hızlı aktardığınıza bağlı. İyi bir oyuncu böyle olur, Mesut da bunu çok iyi yapar. Birçok oyuncuda bu cesaret yok veya boşlukları gördüklerinde ağır hareket ediyorlar.

Özil ile karşılaştırabileceğiniz başka oyuncular var mı?

Miroslav Klose: Aklıma hemen Werder Bremen’deki Johan Micoud geliyor. Çok hızlı düşünürdü. Beraber oynadığım en iyi oyunculardan birisiydi.

Kaynak: fifa.com/World Cup/Klose: Good chance my record will be broken


Miroslav Klose’nin gollerini aşağıdaki bağlantıya tıklayarak izleyebilirsiniz. İyi seyirler…

Maradona: Dünya kupalarında yaşadığım en unutulmaz dakikalar


Koray Erdivanlı
1975 yılında İstanbul’da doğdu. 1993 yılında Özel Işık Lisesi’nden mezun olduktan sonra 1998 yılında Marmara Üniversitesi Kamu Yönetimi (Fransızca) bölümünden lisans derecesi aldı. Western Michigan University ve İstanbul Teknik Üniversitesi’nde MBA dalında yüksek lisans yaptı. 2021 yılında Hacıbektaş Belediyesi tarafından düzenlenen kısa öykü yarışmasında 'Üç Öğüt' adlı öyküsüyle birincilik ödülü; 2022 yılında 25. OŞYAD Geleneksel Şiir Yarışması'nda 'Gurbet' adlı şiiriyle özendirme ödülü kazandı. 2022 yılında 'Yeşil Güller' adlı öykü kitabı ve 'Öfkeli Dargınlık' adlı tiyatro oyunu, 2023 yılında 'Dantelli Tuzak' adlı romanı yayınlandı. Başlıca uğraşlarından biri olan filateli alanında 'Çanakkale Savaşı' ve 'İbn-i Sina' temalı koleksiyonlarıyla beş madalya kazandı. Özel sektörde insan kaynakları alanında yönetici olarak çalışmaktadır. Tarih, spor, sinema ve müzik başlıca ilgi alanları arasındadır.