Dövizli askerlik: Yurtdışında çalışanlara 2000 Euro ve uzaktan eğitim

Türk askerlik sistemine ilk kez “Uzaktan eğitim” düzenlemesi giriyor. Yeni dövizli askerlik düzenlemesine göre; yurtdışında oturma veya çalışma iznine sahip olarak en az 3 yıl işçi, işveren veya serbest meslek sahibi olarak çalışanlar, 2000 euro ödeyip hiç silah altına alınmadan askerlikleri yapmış sayılacak.

Dövizli askerlik: Yurtdışında çalışanlara 2000 Euro ve uzaktan eğitim

Bu yükümlülere “Açık öğretim” gibi askerlikle ilgili uzaktan temel eğitim verilecek. Gurbetçiler, gönderilecek dokümanlardaki bilgiler ile temel askerlik eğitimi alacaklar. Sözcü’den Veli Toprak’ın haberine göre; bu eğitimin usul ve şartları Milli Savunma Bakanlığı tarafından çıkarılacak bir yönetmelik ile belirlenecek. Daha önceki dövizli askerlik uygulamalarında bu hüküm bulunmuyordu.

Dövizli askerlik: En az 3 yıl çalışanlar 2000 euro ödeyerek…

AK Parti’li Osman Aşkın Bak ve Mehmet Muş tarafından hazırlanan kanun teklifi uyarınca, yurt dışındakiler için uygulanan dövizli askerlik ile ilgili yeni düzenleme şöyle olacak:


Oturma veya çalışma iznine sahip olarak işçi, işveren sıfatıyla veya bir meslek ya da sanatı icra ederek; yurt içinde geçirilen süreler hariç olmak üzere, toplam en az üç yıl süre ile fiilen yabancı ülkelerde bulunan; bu kanun ile 1076 sayılı Yedek Subaylar ve Yedek Askeri Memurlar Kanununa tabi yükümlüler, durumlarını ispata yarayan belgelerle birlikte, bağlı bulundukları Türk Konsoloslukları aracılığı ile askerlik şubelerine başvurmaları; 2000 Euro (avro) veya karşılığı kadar yönetmelikte belirtilecek yabancı ülke parasını başvuru tarihinde defaten ödemeleri ve Milli Savunma Bakanlığınca verilecek uzaktan eğitimi almaları halinde, muvazzaf askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılırlar. Uzaktan eğitime ilişkin usul ve esaslar Milli Savunma Bakanlığınca belirlenir.

Önce indirim sonra zam


Yurt dışındaki gurbetçiler için uygulanan dövizli askerlik yıllar içinde indirime uğradı. İlk olarak 10 bin euro olan miktar daha sonra 6 bin euroya düşürüldü. Ardından bir değişiklik daha yapıldı ve miktar bin euro oldu. Halen TBMM’de görüşülmeyi bekleyen teklif ile de bu miktar 2000 Euro’ya yükseltiliyor.

Bedelli askerlikte 28 gün askeri değil, teorik eğitim verilecek


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.