Cilt bakım ürünleri kokusuna değil, içeriğine göre seçilmeli!

Cilt güzelliği için çaba harcarken farkında bile olmadan kanser yapan ürünler kullanıyoruz. Çeşitli etken maddelerin birleşiminden oluşturulan cilt bakım ürünleri yanıklara varan ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Uzmanlar cilt bakım ürünleri seçerken kokusuna değil, içeriğine göre karar verilmesi gerektiğine dikkat çekiyor!

Cilt bakım ürünleri

Cilt bakım ürünleri kokusuna değil, içeriğine göre seçilmeli!

Cilt tipi ve cilt kalitesine göre kişiye özel seçilmesi gereken bu ürünler, bilinçsiz kullanım ya da güvenilir olmayan markaların tercih edilmesiyle sağlığı tehdit eden boyutlara varıyor. Memorial Şişli Hastanesi Dermatoloji Bölümü’nden Dr. Füsun Bilgin Karahallı, bilinçsiz cilt bakım ürünlerinin kullanımı ve yol açtığı zararlar hakkında bilgi verdi.


Peeling yapmak istiyorsanız mutlaka uzmana danışın

Cilt yanığına varan ileri derece sorunlar genellikle peeling amaçlı kullanılan ürünlerde meydana gelebilmektedir. Peeling, cildin kimyasal ajanlarla kontrollü bir şekilde soyulması işlemidir.

Peelinglerin topikal formları olabileceği gibi kış aylarında dermatolog kontrolünde uygulanan su bazlı çeşitleri de vardır. Aynı zamanda kozmetik marketlerde satılan krem formları da bulunmaktadır. Bu ürünlerdeki konsantrasyon miktarı yani etken maddelerin ölçüleri çok önemlidir. İçeriğinde yüksek konsantrasyonda kimyasal soyucu olan kremler yanma reaksiyonu yapabilmektedir.

Bazen bu durumlar sadece yanıkla kalmayarak, ciltte pigmentasyona yani kalıcı renk değişimine ya da kalıcı yara izi oluşmasına sebep olabilmektedir. Cilt yanıkları da tedavi sonrası iz bırakabilmektedir. Uzman kontrolünde gerçekleştirilen peeling uygulamaları genellikle kış aylarında yapılmaktadır.

Kozmetik marketlerden satın alınan cilt bakım ürünleri ile yapılan peeling işlemlerinde bu tür faktörler göz ardı edilmektedir. Bu uygulamaların güneşle etkileşimi yüksek olduğundan bilinçsiz kullanımı zararlı sonuçlar doğurabilmektedir. Bu nedenle peeling gibi hassasiyet gerektiren uygulamaların dermatolog kontrolünde ya da dermatolog tavsiyesiyle kullanılması önem taşımaktadır.

Parfüm içerikli ürünlere dikkat!

Kremlerin içerisindeki etken maddeler reaksiyonlara sebep olabilmektedir. Etken maddelerin yanı sıra koku vermesi ve kıvamlı olması için kullanılan çeşitli yardımcı etken maddeler de birçok zararlı sonuç doğurabilmektedir. Bazense etken maddeler ve yardımcı etken maddelerin girdikleri kimyasal reaksiyon cilde kalıcı zararlar verebilmektedir. Bu zararlar basit alerjiler olabileceği gibi cilt yanığına dahi varabilmektedir.

Cilt bakım ürünleri mutlaka kişiye özel olmalı!

Hangi etken maddelerin hangi amaçla karışım haline getirildiği çok önemli bir faktördür. Her cilt tipine ve cilt kalitesine göre özel nemlendiriciler uygulanmalıdır. Lekeli ciltlerde hafif soyuculu kremler kullanılabilirken, yağlı ciltlere su bazlı, kuru ciltlere hafif yağlı kremler gibi çeşitli ayrımlar gözetilmelidir. Aynı zamanda bu kremlerin uygulanacağı gece, gündüz, yaş kış gibi zaman dilimleri de önem taşımaktadır.

Taklit olan cilt bakım ürünleri cildi tahrip ediyor!

Güvenilir markaların taklidi ürünler de yaygın olarak kullanılmaktadır. Ambalajından içeriğine kadar birebir lüks kozmetik ürünlerinin taklidi olan bu tür ürünler çok sağlıksız koşullarda üretilmiş olabilir veya içeriğinde zararlı etken maddeler bulunabilir.


Kozmetik ürünler tercih edilirken güvenilir mağazalardan satın almak önem taşımaktadır. Güneş kremlerinde de bu yaşanmaktadır.

Üzerinde yazan koruyuculuk oranını barındırmayan taklit ürünleri kullanan hastaların güneşten korunduğunu zannederken uzun süreler güneşe maruz kalma sonucu çeşitli reaksiyonlar yaşaması sık karşılaşılan sorunlardan biridir.

Güneş kremlerinin de bütün kozmetik ürünler gibi güvenilir mağazalardan alınması önem taşımaktadır. Bu tür kremlerin içine eklenen etken maddelerin kimyasal etkileşime uygun olması ve toksik etki yapmaması çok önemlidir. Aynı zamanda bu tür ürünler kanserojen maddeler de içerebilir.

Doğru cilt bakımı ürünleri seçiminde 6 öneri:

1- Kozmetik marketlerden satın alınarak evde uygulanan cilt bakım ürünlerinde sadece dermatolojik testlerden geçmiş ürünler kullanılmalıdır.

2- Yağlı ciltlere su bazlı, kuru ciltler için de hafif yağlı ürünler tercih edilmelidir. Ürünlerin etken maddelerinin konsantrasyonları çok önemli olduğundan problemli cilt tiplerinde mutlaka bir dermatoloğun tavsiye ettiği ürünler kullanılmalıdır.

3- Hassas ciltlerde inflamasyonu baskılayıcı ve konsantrasyonu düşük peelingler kullanılmalıdır.

4- Bilinenin aksine esmerler de hassas cilde sahip olabilirler. Çabuk kızarma, leke gibi cildin verdiği tepkiler iyi gözlenmelidir.

5- Evde uygulanan bir bakım sonrası ciltte kızarıklık, yanma, kaşınma gibi belirtiler görüldüğünde vakit kaybetmeden uzmana başvurulmalıdır.


6- Pahalı marka ürünlerde dahi bilinçsiz kullanım sonrası reaksiyon meydana gelebilmektedir. Bu nedenle bu tür ürünlerin uzman kontrolünde uygulanması en sağlıklı sonuçları verecektir.

Parfüm kokulu güneş kremi baş ağrısı nedeni


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.