Kalıcı bedelli askerlik uygulaması: 2 aylık askerlik gündemde!

Son dönemde sıkça gündeme gelen bedelli askerlik ile ilgili yeni çözüm arayışında sona gelinde. Kalıcı bedelli askerlik uygulaması nasıl olacak? Uzun dönem askerlik süresi kaç ay olacak? 

Kalıcı bedelli askerlik uygulaması: 2 aylık askerlik gündemde
Kalıcı bedelli askerlik uygulaması: 2 aylık askerlik gündemde!

Hedef profesyonel ordu

Yeni sistemde tek tip askerliğe geçilecek ve kalıcı bedelli gelecek. Buna göre, profesyonel ordu sistemine geçilinceye dek herkes için öngörülen askerlik hizmeti sağlanmış olacak. Üzerinde çalışmaların devam ettiği yeni askerlik sisteminin bedelliye ihtiyaç duyulmayacak bir sistemi alternatifli olarak getireceği belirtiliyor.

Kalıcı bedelli askerlik ile 2 aylık askerlik gündemde

Milliyet’ten Abdullah Karakuş’un AK Parti kulislerinden aktardığına göre; kalıcı bedelli askerlik uygulamasında süre olarak öne çıkan düşünce 2 ay. Belirli bir para yatırılarak 2 ay askerlik yapılması ve böylece sürekli yaşanan bedelli tartışmalarından bitirilmesi hedefleniyor.


İsteyen tercih yapabilsin fikri de masada

Ayrıca kalıcı bedelli askerlik uygulamasına geçilmesiyle; uzun ve kısa olan eski sistemin de kalması ve isteyenin istediği sisteme göre askerliğini yapması da düşünülüyor.

Önümüzdeki günlerde hem süre hem de ücret çalışması alternatifli olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunulacak ve son karar verilecek. Ardından 2018 yılı itibariyle bedelli askerlik başvurularının bitimiyle kalıcı bedelli askerlik uygulaması ve tek tip askerlik konusunda yeni sistemin detayları netleşecek.

9 aylık tek tip askerlik uygulaması

Bir diğer gündem ise 9 aylık tek tip askerlik. Vatan hizmetinin herkes için eşit şartlarda olması, eğitimli insan gücünden daha uzun ve etkin biçimde yararlanılması” prensibiyle hareket edilerek profesyonel ordu sistemine geçiş yapılıncaya değin herkes için 9 Aylık Tek Tip Askerlik uygulamasının hayata geçirilmesi planlıyor.

Tek tip askerlik ne anlama geliyor?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz ay yaptığı konuşmada; “Gereken hazırlıkların ve planlamaların yapılmasının ardından Türkiye’yi bir daha bedelli kanunlarına ihtiyaç duyulmayacak bir askerlik sistemine kavuşturmuş olacağız” demişti. Bunun üzerine dikkatler yeni sistemin ayrıntılarına çevrildi.


Kalıcı bedelli askerlik uygulaması: 2 aylık askerlik gündemde

12 aylık zorunlu askerlik süresi ilk etapta 9 aya düşecek

Kulislerdeki yeni sistemle ilgili öne çıkan 9 ay tek tip askerlik fikri gerçek olursa hali hazırda devam eden 12 ay zorunlu askerlik süresi 9 aya düşecek. Ancak lisans mezunu erlerin 6 ay olan zorunlu askerliği ise 9 aya çıkmış olacak. Kulislerde konuşulan kalıcı bedelli askerlik uygulaması ve tek tip askerlik sistemi yasalaşırsa; bedelin ödenmesi halinde ise 9 aylık askerlik 3 ay temel eğitimden ibaret olacak.

Aile Yanında Askerlik uygulaması kesinleşti

ASAL (Asker Alma Genel Müdürlüğü) tarafından, ”Aile Yanında Askerlik” talimatnamesine çıkarıldı. Aile Yanında Askerlik talimatnamesi doğrultusunda; şehit, gazi yakınları ve güvenlik korucuları diledikleri takdirde vatani görevini icra edebilecek.

ASAL, şehit ve gazi yakınlarının dağıtım birliklerinin belirlenmesi hususunda ”Aile Yanında Askerlik” adı altında talimatname çıkarıldı. Aile Yanında Askerlik talimatnamesinden şehit, gazi yakınları ve güvenlik korucuları yararlanabilecek.

Aile Yanında Askerlik talimatnamesi doğrultusunda; sivil şehit, gazi yakınları ve güvenlik korucuları dahil olmak üzere, Terörle Mücadele Kanunu kapsamındaki şehit yakınlarından askerlik muafiyetinden yararlanamayan ya da yararlanmak istemeyenler ile gazilerin çocukları, diledikleri takdirde gerekse kendileri gerekse ailelerinin oturdukları ilde ya da nüfusa kayıtlı oldukları il sınırlarında vatani görevini icra edebilecek.

Aile yanında askerlik uygulamasından kimler yararlanabilecek?

Aile Yanında Askerlik uygulamasından yalnızca 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamında hayatını kaybeden/yaralanan/engelli hale gelen yükümlüler, kamu personeli ve sivillerin kanuni yakınları yararlanabilecek. TMK kapsamı dışındaki personel ve kanuni yakınları ile Kore/Kıbrıs Gazileri ise düzenleme kapsamı dışında yer almaktadır.

Aile yanında askerlik uygulaması isteğe bağlı olacak


Askerlikten muafiyet hakkı olmasına rağmen bu haktan faydalanmak istemeyen yükümlüler ile muafiyet hakkı uygulanamayan güvenlik korucuları dahil kamu görevlilerinin kardeşlerinin dağıtımları da, isteklerine bağlı olarak, nüfusa kayıtlı oldukları, kendisi veya ailesinin ikamet ettiği il hudutları içerisindeki birlik, kurum ve karargahlara yapılacak. Eğer tercih edilen yerde birlik, kurum, karargah bulunmuyorsa, dağıtımlar buraya en yakın birlik, kurum ve karargahlara gerçekleştirilecek.

Murat Muratoğlu: Türkiye’de her 2 şirketten 1’i batacak!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.