Siğil, ayak mantarı, nasır, tırnak batması nasıl geçer?

Günlük hayatta uzun saatler havasız kalan ve bakımı ihmal edilen ayaklar birçok cilt hastalığı oluşumunu da beraberinde getiriyor. En sık görülen ayak hastalıklar: Mantar, nasır, tırnak batması, siğil nasıl tedavi edilir?

Siğil, ayak mantarı, nasır, tırnak batması nasıl geçer?
Siğil, ayak mantarı, nasır, tırnak batması nasıl geçer?

Siğil, ayak mantarı, nasır, tırnak batması nasıl geçer? Kaşıntı ve kokuya sebep olan ayak mantarlarından tırnaklarda oluşan batıklara, derinin sertleşmesiyle belirginleşen nasır ve ayağın çeşitli yerlerinde çıkan siğillere kadar birçok hastalık bireylerin yaşam kalitesini düşürüyor.

Anadolu Sağlık Merkezi Dermatoloji Uzmanı Dr. Rukiye Kaymaz, günümüzde sık görülen ayak hastalıkları olan mantar, nasır, tırnak batması, siğil gibi hastalıkların tedavisine ilişkin önemli bilgiler verdi.


Ayak Mantarı

Ayaklarda sıkça görülen hastalıkların başında gelen mantar enfeksiyonu, çoğunlukla ayak parmak aralarından başlayarak ayak tabanına kadar yayılır.

Havuz, sauna, hamam, soyunma odası ve duş kabinlerinde ayakkabı ya da terliklerin ortak kullanılması ayak mantarının oluşumuna etki eden en önemli faktördür. Hastalığın ilk aşamalarında tedavi olarak lokal ilaçlar kullanılabilir.

Yalnız ilerleyen evrelerde ayak tırnaklarına bulaşmaması ve mantarın kendini tekrarlamaması için uzman gözetiminde çeşitli tedaviler uygulanmalıdır.

Nasır

Yanlış ayakkabı seçiminden çıplak ayakla dolaşmaya, ayağın gün içerisinde maruz kaldığı basınçtan sürtünmeye kadar birçok faktöre bağlı olarak ortaya çıkan nasır, ayak derisinin sertleşmesine ve kalınlaşmasına neden olur.

Sadece deride değil, ayak parmak aralarında da görülebilen nasır için banyodan sonra düzenli nemlendiriciler ya da besleyici vücut yağları kullanılmalıdır. Nasırın ilerleyen aşamalarında ise mutlaka dermatolojik bir tedavi uygulanması gerekir.


Tırnak Batması

Ayağın şeklini bozan ve şiddetli ağrılar yaratan tırnak batıkları ise, cerrahi müdahale gerektirmeden giderilmektedir.

Tel sistemi ile tırnağın cerrahi olarak çekilmesine gerek kalmamakta ve tırnağın tekrar batması engellenmektedir.

Tırnak batması sorunu yaşayanlar, ayakkabı seçiminde hassas davranmalı, ayak yapısına uygun ve ayağa baskı yapmayacak modeller tercih etmeye özen gösterilmeli.

Viral Siğil

Ayakta görülen bir diğer cilt hastalığı ise, direkt temas yoluyla bulaşan siğillerdir. Siğil ya da tıbbi ismiyle verruca, Human papilloma virüsün (hpv) neden olduğu sık görülen bir tablodur.

Yazın çıplak ayakla dolaşılması, ortak kullanım alanları ve eşyalarla bulaşır. Siğil tedavi edilmezse yayılabilir. Erken evrede teşhis edilmesi ve dermatolojik tedaviye başlanması uygundur.


Sürülecek ilaçlara yanıt alınamayan durumlarda kriyoterapi denilen likit nitrojenle dondurma ya da elektrokoterle yakma tekniklerinden yararlanılabilir.

Cilt lekeleri hastalık belirtisi olabilir!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.