MHP’nin İstanbul adayı belli oldu: Bedrettin Dalan

MHP kulislerinde, Devlet Bahçeli’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı için Bedrettin Dalan’ı düşündüğü konuşuluyor.

MHP İstanbul adayı belli oldu: Bedrettin Dalan

MHP’nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı için “Melih Gökçek başvurursa şeref verir” diyen MHP lideri Devlet Bahçeli, İstanbul için ise “Sürprizimiz olabilir” demişti.

Bahçeli’nin önceki gün yaptığı bu açıklamanın ardından bugün flaş bir isim ortaya atıldı.
MHP’li üst düzey kaynaklar MHP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı için Bedrettin Dalan’ın düşünüldüğünü söylediler.


Bedrettin Dalan, 1984 ile 1989 yılları arasında Anavatan Partisi’nden İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı koltuğunda oturmuştu.

Bedrettin Dalan kimdir?

Bedrettin Dalan, 1941 yılında Bayburtlu bir ailenin çocuğu olarak Bayburt’ta doğdu. Şeyhbızın aşiretine mensup olan Dalan, Türk olduklarını şu cümlelerle ifade etmiştir:

“Kürt’ün de altına girdiğim zaman Türkmen çıkıyorum. Bizim aşiretin kontrolünü yaptık, Türkmenistan’da köylerimiz çıktı.”

İlk öğrenimini Germencik’te, orta ve lise öğrenimini Aydın Lisesi’nde tamamladı. İTÜ Maçka Fakültesi’nden elektrik mühendisi olarak mezun oldu. İş yaşamına TCDD’de başlayan Dalan, daha sonra özel sektörde çalıştı.

bedrettin dalan kimdir

Anavatan Partisi Kurucu Üyesi oldu ve 1984 yılında bu partiden İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçildi. 1989’a kadar sürdürdüğü belediye başkanlığı döneminde Üsküdar sahili imara açıldı ve bugünkü haline getirildi.

1986-88 arasında Tarlabaşı yıkımlarıyla bugünkü Tarlabaşı Bulvarı ortaya çıktı, Avrupa Yakası’ndaki meyve-sebze hali Unkapanı’ndan Bayrampaşa’ya, Anadolu Yakası’ndaki ise Kadıköy Rıhtım Meydanı’ndan İçerenköy’e taşındı.

1986 yılında ANAP içerisinde yaşanan iç gerilimler sebebiyle Anavatan Partisi Genel Başkanı Turgut Özal ile çatıştı. Özal ile olan çatışmasına rağmen yine Anavatan Partisi Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olarak katıldığı 1989 yerel seçimlerinde başarısız oldu.

Seçimlerden sonra ANAP’tan koparak, 17 Mayıs 1990’da Demokrat Merkez Partisi Kurucu Genel Başkanı oldu. Bu parti 14 Eylül 1991’de Doğru Yol Partisi’ne katıldı, aynı yıl yapılan genel seçimlerde DYP İstanbul Milletvekili seçildi.


Süleyman Demirel’in cumhurbaşkanı seçilmesinden sonra boşalan DYP Genel Başkanlığı için 1993 haziranında yapılan olağanüstü kongre öncesinde adaylığını koyduysa da kongreye kısa süre kalan İsmet Sezgin lehine adaylıktan çekildi.

1994 yerel seçimlerinde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı oldu, fakat seçilemedi. 1995 yılında DYP’den istifa ederek ANAP’a döndü.

Çeşitli kuruluşlarda yöneticilik ve yönetim kurulu üyeliği yaptı. Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi oldu. 1985 yılında İstek Vakfı’nı kurarak, vakfın genel başkanı oldu. Vakıf çok sayıda anaokulu, ilköğretim okulu ve lise kurarak eğitime açtı. Vakfın kurduğu Yeditepe Üniversitesi 1996 yılında eğitime başladı.

12 Ocak 2011 tarihinde İrticayla Mücadele Eylem Planı davası kapsamında İçişleri Bakanlığı hakkında kırmızı bültenle yakalanma emri çıkarılmaya çalışılmış fakat çıkarılamamıştır. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi 30 Aralık 2011 tarihinde İstek Vakfı malları hariç, Bedrettin Dalan’ın Türkiye’deki bütün mal varlığına, hak ve alacaklarına el konulmasına karar verdi.

Bedrettin Dalan hakkında Ergenekon davası kapsamında 12 Nisan 2010’da yakalama kararı çıkarıldı. 18 Şubat 2015 tarihinde yakalama kararı kaldırılan Dalan, 10 Mart 2015′ te Türkiye’ ye döndü.

Bedrettin Dalan, İSTEK Vakfı ve Yeditepe Üniversitesi’nin kurucusudur.

Bahçeli, “Melih Gökçek’in adaylığı MHP’ye şeref kazandırır demişti

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, eski Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in MHP’den aday olacağı iddialarına yanıt verdi. Bahçeli, “Sayın Gökçek’e herhangi bir önerimiz olmamıştır. Aday olmak istiyorum derse MHP’ye şeref kazandırır” demişti.

Melih Gökçek’ten yanıt: Bahçeli’nin sözleri beni inanılmaz şekilde onore etti

Eski Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Bahçeli’nin açıklamalarına yanıt verdi. Gökçek, “Sayın Bahçeli, sözleriyle beni onore etmiştir, teşekkür ediyorum” dedi.


Twitter hesabından paylaşımda bulunan Gökçek, “Sayın Bahçeli, Türkiye’nin başı sıkıştığı her anda, ülkenin düze çıkışında anahtar rolü oynamış bir vatanseverdir… Sayın Bahçeli, sözleriyle beni inanılmaz şekilde onore etmiştir… Sözleri bana şeref vermiştir… Teşekkür ediyorum…” ifadelerini kullanmıştı.

Devlet Bahçeli: Melih Gökçek’in adaylığı MHP’ye şeref kazandırır


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.