Çocuklarda kitap okuma alışkanlığı yaratacak 7 yöntem

Okumayı çok seven bir çocuk yetiştirme hayalleri kuran ebeveynler, kitaplara karşı ilgisiz davranan çocuklarının okuma becerilerinin ve alışkanlıklarının hiç gelişemeyeceğini düşünerek endişeye kapılıyor.

kitap okuma önerileri

Çocuklarda kitap okuma alışkanlığı yaratacak 7 yöntem

Her çocuğun hevesli ve mutlu bir kitap kurduna dönüşebileceğini belirten abm Yayınevi Genel Yayın Yönetmeni Çağla Acar, miniklerde kitap okuma sevgisi yaratacak 7 adımı sıralıyor.


Çocuklarda kitap okuma alışkanlığı, iletişim kurmayı ilk kez öğrendikleri zamandan itibaren oluşmaya başlayan farklı katmanlarla şekilleniyor. Çocuklarının birer kitap kurdu olmasını isteyen anne babalar, okumayı sıkıcı bir sorumluluk olarak gören minikler karşısında hayal kırıklığına uğruyor.

Öğretmenlerin okumanın temel özelliklerini öğretmekle yükümlü olduğunu ancak kitap sevgisinin en çok anne babalar tarafından miniklere aşılanabileceğini belirten abm Yayınevi Genel Yayın Yönetmeni Çağla Acar, her çocuğun içinde gizli bir kitap kurdunun yattığını belirterek onları daha çok kitap okuma için teşvik edecek 7 adımı sıralıyor.

Okumayı bir aile etkinliğine çevirin.

Çocuğunuzun kitapları sevmesini istiyorsanız öncelikle sizi kitap okurken gördüğüne emin olmalısınız. Evde birçok noktaya kitap ve dergiler yerleştirin ve çocukların sizi sık sık elinizde kitaplarla görmesini sağlayın.

Kitaplarla gerçek hayat arasında bağlantılar kurun.

Edebiyatla gerçek hayat arasında bağlantılar kurmak, kitap okuma aktivitesini çocuklar için daha zengin bir deneyime dönüştürüyor. Bir sonraki tatilinizde gideceğiniz şehrin geçtiği bir öyküyü beraber okumak, çocuğunuzun ilgisini artıracaktır.

Kitap okuma eylemini asla bir ceza gibi göstermeyin. 

Kitap okumak için çocukları odalara yollamak gibi davranışlar, miniklerin okuma eylemini bir cezaymış gibi görmelerine yol açarak kitaplardan keyif alma ihtimallerini düşürebiliyor.

Ayrıca, sesli kitap okurken çocuklarının okuma becerilerine dair çok fazla eleştiride bulunan ebeveynler de bıkkınlık duygusu yaratıyor. Kitap okumayı mutlaka yapılması gereken, zorlu bir ödev yerine bir keyif kaynağı olarak görmelerine yardımcı olun.


Çocuğunuzun da aslında bir hikaye anlatıcısı olduğunu unutmayın. 

Birbirinize kitap okuduğunuz zamanlar dışında, onun size aklından bir hikaye anlatacağı anlar da yaratın.

Böyle bir aktivite ile hayal gücünün gelişmesine katkıda bulunabilir, çocuğunuzun hikayesini dinledikten sonra siz de ona küçükken çok sevdiğiniz bir masalı anlatabilirsiniz.

Diğer sanatlardan yardım alın. 

Çocuklarınızın okudukları kitapta anlatılanları daha iyi kavramasını sağlamak için diğer sanatlara başvurmak, oldukça zevklidir.

Öyküde bahsedilen bir tatlıyı beraber hazırlamak, bir kukla gösterisiyle karakterlere hayat vermek veya eğer varsa kitabın film uyarlamasını seyretmek miniklerin algısını genişleteceği gibi ailecek daha kaliteli zaman geçirmenizi sağlayacaktır.

Okumayı rahat bir deneyim haline getirin. 

Rahat sandalyeler veya yumuşak minderlerle evinizde sıcak bir köşe yaratarak kitap okuma eylemini dinlendirici bir hale getirin.

Eğer biraz daha sıra dışı fikirlere ihtiyaç duyuyorsanız, bir okuma çadırı çocuklarınızın ilgisini çeken harika bir atmosfer yaratacaktır.

Ne istiyorlarsa onu okumalarına izin verin. 

Aynı yetişkinler gibi, çocuklar da belli yazarlara ve kitap türlerine zamanla daha çok bağlılık gösteriyor. Bu süreçte, yaşına uygun olduğu sürece, dilediklerini okumalarına müsaade edin.


Aynı kitabı bir haftada birkaç kez okumak istemesi karşısında sıkılmamaya çalışın ve eğilimlerini beraber keşfedin.

Okuma alışkanlığı kazandırmak için 9 tavsiye


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.