Derin Ven Trombozu nedir? Tromboz belirtileri neler?

Dünyada 1 yılda 3 milyondan fazla kişi tromboz nedeniyle hayatını kaybediyor. Derin Ven Trombozu nedir? Tromboz önlenebilir mi?

Derin Ven Trombozu nedir

Dünyada 1 yılda 3 milyondan fazla kişinin tromboz nedeniyle hayatını kaybettiğini belirten Abdi İbrahim Medikal Direktörlüğü, hastalığın az bilinen yönlerine vurgu yapıyor. Avrupa’da majör ölüm nedenlerinden biri olan tromboz, Türkiye’de yılda 30 bin kişinin hayatını kaybetmesine neden oluyor. Abdi İbrahim Medikal Direktörlüğü bacaktaki derin toplardamarlar içinde pıhtı oluşması anlamına gelen Derin Ven Trombozu hastalığına dair bilinmesi gerekenlerin altını çiziyor.

Kan akımını tam ya da kısmen engelleyerek bacakta toplardamar kanının birikmesine neden olan Derin Ven Trombozu, çoğu kez ağrısız olmakla beraber oluşmuş pıhtının bulunduğu yerden kopup, kan akımı ile akciğer damarlarını tıkayarak ciddi sonuçlara neden olur.


Bu durum akciğer embolisi olarak isimlendirilir. Derhal tedavi edilmediği takdirde ölüme yol açabilir.

Abdi İbrahim Medikal Direktörlüğü, trombozda pıhtının zaman içinde erise bile çoğu zaman tam olarak erimediği için damarda darlıklar oluşmasına ve kirli kan sisteminde bulunan kapakların bozulmasına yol açacağını belirtiyor.

Pıhtı oluştuktan sonra uzun dönemde artan bir şekilde bacaklardan dönmesi gereken kan, damarlar içinde göllenmeye başlar.

Bu durumda toplardamarlardaki yüksek kan basıncının dokulara zarar vermesi sonucunda bacakta şişme, ağrı, renk değişikliği ve bilekte yaralarla (venöz ülser) karakterize toplardamar (venöz) yetmezliği gelişebilir.


Kemik kırıkları, kalça/diz protezleri, büyük genel cerrahi ameliyatlar, kanser, gebelik, geçirilmiş eski bacak pıhtısı, uzun süreli yatak istirahatleri, ileri yaş, şişmanlık durumunda ve bazı genetik olarak pıhtılaşmanın olmasını engelleyen yardımcı maddelerin eksikliği sonrasında pıhtılaşma riski artmaktadır.

bacakta damar tromboz

Derin Ven Trombozu hastalarının yaklaşık yarısında hiçbir ciddi belirti olmayabilir

“En yaygın şikayet bacakta ağrı, hassasiyet, şişlik ve bacağın renginin özellikle ayakta iken mor ya da mavimsi olmasıdır. Pıhtı akciğere ulaşırsa nefes darlığı, göğüs ağrısı, öksürük ve kanlı balgam çıkarma şikayeti gelişebilir” diye uyarıyor.

Derin Ven Trombozu tanısında en kolay ve güvenilir yöntemin renkli Doppler ultrasonografi olduğunu belirten Abdi İbrahim Medikal Direktörlüğü, Renkli Doppler ultrasonografi ile Derin Ven Trombozu tanısının ağrısız, kolay ve doğru bir şekilde konulabileceğine işaret ediyor.

Derin Ven Trombozu tedavisinin ana amacının akciğer embolisi ve tekrar Derin Ven Trombozunun gelişiminin engellenmesi olduğunu belirten Abdi İbrahim Medikal Direktörlüğü tedavinin diğer amaçlarının ise hastanın bacağındaki şikayetin azaltılması ve ilerde oluşabilecek olan sorunların engellenmesi olduğuna dikkat çekiyor.

Tromboz için günlük yaşam önerileri:


Derin Ven Trombozu geliştiğinde ağrı ve şişlik nedeniyle hastaların hareketleri ve yaşamlarının zorlaştığını belirten Abdi İbrahim Medikal Direktörlüğü, yaşamın normale dönmesinin zaman alabileceğini, doktorun hastalığın süreci ile ilgili hastaya bilgi vereceğini ve aşağıdaki maddelere dikkat edilmesini vurguluyor.

  • Uzun süre oturmak gerektiğinde bacaklar hareket ettirilmeli
  • Uyanık iken her saat başı ayağa kalkıp kısa yürüyüşler yapılmalı
  • Bacakları sıkan kıyafetler giyilmemeli
  • Varis çorapları doktor tavsiyesine uygun bir şekilde kullanılmalı
  • Sakatlanmaya neden olabilecek ağır hareketlerden kaçınılmalı

Abdi İbrahim Medikal Direktörlüğü Derin Ven Trombozu Hakkında Az Bilinen Gerçeklere Dikkat Çekiyor!

  • Tromboz dünyada yılda 3 milyon kişiden fazla ölüme sebep oluyor
  • Türkiye’de her yıl yaklaşık 30 bin kişi trombozdan hayatını kaybediyor.
  • Onkoloji hastalarında tromboz daha sık görülüyor.
  • Avrupa’da majör ölüm nedenlerinden biridir. Meme ve akciğer kanserlerinden ölenlerin toplamından fazla ölüme sebebiyet veriyor.
  • Her yıl yaklaşık 900 bin Amerikalıda tromboz görülüyor.
  • Bu kişilerin yüzde 30’unda 10 sene içinde yeni bir tromboz oluşma riski bulunuyor.
  • Her yıl Amerika’da 100 bin kişi trombozdan hayatını kaybediyor. Bu rakam AIDS, akciğer kanseri ve araç kazalarında ölenlerin toplamından fazladır.
  • Gebeler ve doğum kontrol ilacı kullanan kadınlar ile erkeklerde daha fazla tromboz riski bulunuyor.

Derin Ven Trombozu nedir? Uzun süre hareketsiz olanlar dikkat!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.