Dolar/TL ve altın fiyatları rekor sonrası en düşük seviyede

ABD Başkanı Trump’ın Çin ile anlaşmaya gidebileceklerini açıklaması ile sert satışlar sonrası hafif toparlama gösteren piyasalar, Beyaz Saray’ın yeni yaptırımlara hazırlandığı haberleri ile kazançlarını sildi ve geçen haftanın ardından satışlar bu hafta da derinleşti. Dolar/TL ve gram altın fiyatlarında rekor sonrası en düşük seviyeler görüldü.

Dolar TL ve altın fiyatları rekor sonrası en düşük seviyede

Küresel piyasalarda hisse senetlerinde sert düşüş yaşanırken petrol ve altın da kayıplar verdi, ancak ABD Dolar Endeksi yıl içi zirveye doğru yükselişini sürdürdü. Majör ve gelişen ülke endeksleri düşüş yaşarken para birimlerinde ise gelişen ülkeler pozitif seyir izliyor.

Dolar/TL’de rekor sonrası en düşük kur

Güney Afrika randı, Meksika pesosu, Arjantin pesosu, Brezilya reali ve ruble bugün dolar karşısında yükseliş yaşarken liste başında TL yer alıyor. Dolar/TL (USD/TRY) kuru bugün %1,50 kayıpla 5,4640 seviyesine geriledi ve 9 Ağustos sonrası en düşük seviyeyi gördü.


USD/TRY kurunda 26 Temmuz itibariyle sertleşen yükseliş 9 Ağustos’ta 5,57’ye yükselmiş ve 13 Ağustos’ta 7,20 üzerine çıkarak tarihi zirve yapmıştı. Eylül ayında 5,97 seviyesine gerileyen kur, Ekim’de düşüşünü hızlandırdı ve bugün ise 5,4640 ile rekor sonrası en düşük seviyeyi gördü.

usd try dolar kaç tl oldu

TL’deki Eylül ve Ekim kayıplarının bir kısmını sildi

TL, Ekim ayında dolar karşısında en çok değer kazanan gelişen ülke parası oldu ve yılbaşından itibaren %40 değer kaybı yaşayan TL, Eylül ve Ekim’de kayıplarının bir kısmını sildi.

BIST 100 tarafında ise küresel satışların etkisi görülüyor ve gün içinde %1 kayıp yaşayan endeks 90.000 puan altında işlem görüyor.

En yüksek kazanç %1 ile TL’de yaşandı ve USD/TRY kuru günün ilk yarısında 5,4975 seviyesine gerilemesinin ardından son saatte 5,52 seviyesinde fiyatlanıyor. Güney Afrika randıGüney Kore wonuMeksika pesosu ve ruble de dolar karşısında değer kazanırken Çek korunası ve Polonya zlotisi ise dolar karşısında negatif bölgede fiyatlanıyor.

Yurt içinde Altın fiyatları 2,5 ayın en düşük seviyesine geriledi

6 aylık değer kaybının ardından Ekim ayını yükselişle kapatmaya hazırlanan XAU/USD , bu ay güvenli varlıklara talebin artması ile kazanç yaşadı.

altın fiyatları ne kadar altın kaç tl oldu

ABD ve Çin arasındaki ticaret tarifesi uygulaması doların güçlü seyrini korumasını sağlarken jeopolitik riskler ise altın tarafında toparlanmaya yardımcı oldu. Ekim ayı içinde en düşük 1,182 Dolar seviyesini gören Ons Altın en yüksek ise 1,244 USD seviyesini gördü. 4 hafta üst üste yükseliş yaşayan altın, bugün 1,220 USD tabanı üzerinde hafif satıcılı fiyatlanıyor.


Küresel hisse senetlerindeki satış dalgasının derinleşmesi özellikle ABD tahvillerinin yükselmesini sağlıyor ve ons tarafında da dolardaki yükseliş ile yatay seyir hakim. Kısa vadede 1,200 Dolar tabanı üzerinde toparlanmanın 1,250 Dolar seviyesine doğru sürmesi beklenirken 1,180 Dolar ve altı ise riskli görülüyor.

Haftanın devamında hem ABD Dolar Endeksi tarafındaki fiyatlama hem de ABD’den gelecek istihdam rakamları altının seyrinde belirleyici olabilir. Bugün negatif bölgede fiyatlanan Ons Altın için 1,215 Dolar ilk ara destek olarak takip ediliyor.

gram altın fiyatı gau try tl

Yurt içinde ise USD/TRY kurunun 5,50 desteğine gerilemesi ile altın fiyatları haftaya düşüşle başladı ve GAU/TRY bugün 216 TL’ye geriledi. Ekim ayı içinde 237 TL üzerine yükselen Gram Altın bugün 216 TL ile ay içindeki en düşük seviyeyi gördü ve Ekim ayını düşüşle kapatmaya hazırlanıyor.

Petrol fiyatlarındaki düşüş hızlandı, günlük kayıp %2,5’i geçti

Ağustos ve Eylül ayını yükselişle tamamlayan petrol fiyatları, Ekim ayına da iyi başladı ve ilk hafta ham petrol 77 Dolar seviyesine yaklaşarak yıl içi zirveyi gördü. 

Ekim ayı içinde petrol fiyatlarında düşüşe neden olan en önemli gelişmelerin başında yatırımcıların ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşlarının küresel büyümeyi negatif etkileyeceği algısı ile talepte azalma olmasıydı. Bununla beraber OPEC tarafındaki görüşün değişmemesi, ABD’nin İran’a olan yaptırımların 2. ayağını petrol üzerinden uygulayacak olması ve stoklardaki artış da etkili oldu.

İran ile olan nükleer anlaşmayı iptal eden ABD, ilk olarak savunma ve havacılık sektörünü hedef alan yaptırımlara gitti. Ardından Kasım’da petrol üzerinden yaptırımlarına devam edeceğini açıklarken müttefik ülkelerin de benzer davranması baskısında bulundu. Almanya, Fransa gibi AB ülkeleri İran ile olan ticaretlerine devam edeceklerini açıklarken bazı önemli şirketler ise yaptırıma gitti.

ABD’nin İran ile olan yaptırım süreci, piyasalarda bekle-gör tedbirini aldırdı. Ayrıca Çin ile olan tarife kısıtlamasının küresel büyümeyi zorlayacağı kaygısı da talepte azalma yarattı.


Son aylarda zaman zaman düşüş yaşansa da ABD stoklarındaki artış da arka planda fiyatları baskılıyor. Ham petrol bu gelişmelerle bu ay 77 USD yakınında 65,35 USD seviyesine geriledi. Kayıp günlük bazda %1,50’yi geçerken; bu seviye 16 Ağustos 2018 sonrası da en düşük seviye oldu. Brent petrol de %2,45 kayıpla 75,50 Dolar seviyesine geriledi. (investing.com)

Türkiye dünyayı krize sürükleyebilir: Üç ülke domino etkisi yaratacak!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.