Gezici yerel seçim anketi: AK Parti 81 ilde yüzde 40’ın altında!

Gezici Araştırma Şirketi’nin kurucusu Murat Gezici, son yaptıkları yerel seçim anketi sonuçlarını değerlendirdi. AK Parti’nin 81 ilde yüzde 40’ın altında olduğunu; İstanbul’u kazanmak için Kürt oylarına talip olacağını; tek başına hareket ederse 3 büyük şehirden hiçbirini alamayacağını belirtti.

Gezici yerel seçim anketi: AK Parti 81 ilde yüzde 40'ın altında
Gezici yerel seçim anketi: AK Parti 81 ilde yüzde 40’ın altında

RS FM’ye konuşan Murat Gezici son araştırmalarından bazı verileri de ilk kez paylaştı. “Her beş seçmenden biri ben Kürt kökenliyim diyor. Yani yüzde 20 demek bu; ve bu seçmenin en yoğun yaşadığı yer de İstanbul. İstanbul’da seçimin belirleyicisi Kürt seçmen olacak ve Kürt seçmenler ekonomik krizi diğer gruplara göre daha ağır hissediyor” diyen Murat Gezici şöyle konuştu:

Gezici yerel seçim anketi: AK Parti 81 ilde yüzde 40’ın altında

“Ekonomik sıkıntıların faturasını bu iktidara kesiyor. Türkiye genelinde 81 vilayetin hepsinde AK Parti’nin oy oranı yüzde 40’ın altındadır. Konya, Kocaeli ve Kayseri gibi yerlerde bile AK Parti’nin oyu yüzde 40’ın altında.


“Üç büyük şehir için Kürt oyları gerekli” 

AK Parti bu sıkıntılı süreci görüyor ama en önemli 3 il var. İstanbul, Ankara ve İzmir. AK Parti buraları MHP ile ittifak ile alabileceğini görüyor ama Kürt seçmenleri de rahatsız ettiğini görüyor.”

“AK Parti içinden de MHP’ye karşı bir tavır gelişmeye başladı”

“Kürt seçmenin bir kısmının İyi Parti’ye bir kısmının da HDP’ye oy verdiğini görüyoruz. MHP ile ittifakın, Cumhur ittifakından sonra da devam etmesi AK Parti seçmenini de rahatsız ediyordu. MHP’nin ‘devletin başı’ gibi bir görüntü vermesinden, ‘derin devlet’ gibi görünmesinden de AK Parti tabanı rahatsızdı. Kanaat önderlerinde de var bu rahatsızlık.”

Adi suçlara kısmen af konusunun Türk seçmeni için hassas bir konu olduğuna dikkat çeken Murat Gezici, hiçbir iktidarın uyuşturucu satıcılığı gibi suçlara af getirmeyi göze alamayacağını vurguladı. “Hükümet ve MHP de bir şekilde bu süreci danışıklı veya dövüşüklü ayrıldığı görüntüsü ile yönetti” dedi ve şöyle devam etti:


“AK Parti kendi başına hareket ederse üç büyük şehirden hiçbirini alamaz”

“Stratejik adım atabilecekler, ben hala gol atabileceklerini görüyorum. Çünkü AK Parti ve MHP beraber 81 ilden 70’ini alabilirler. Tabanda ittifak devam edecektir çünkü AK Parti kendi başına üç büyük ilden hiçbirini alamaz, ama MHP ile birlikte hareket ederse, ki ben hala edeceğini düşünüyorum, İzmir dahil, Eskişehir dahil pek çok sürpriz ili kazanabilirler.”

“Yeni nesil AK Parti’ye oy vermiyor”

AK Parti’nin genç tabanında MHP’ye oy kayması olduğunu da vurgulayan Murat Gezici şöyle konuştu:

“AK Parti ile yetişen nesil AK Parti’ye oy vermiyor. En büyük sorun nedir diye sorduğunuzda 3. Sırada Eğitim geliyor. Bu yüzyıldır böyle. Demek ki AK Parti bunu çözememiş. Pekçok ilde İmam Hatipler boş kalıyor. Anadolu Liselerinden Üniversitelere giriş çok düşük. Bunun faturasını yeni nesil, eğitim alamama, işsiz kalmayı iktidara kesecek.

“Milliyetçi oylar artıyor”


“Milliyetçi oylarda ciddi anlamda bir yükseliş var. Şehir merkezlerinde artıyor. Değerler üzerinde hassasiyet oluşursa, uzlaşı yaratılırsa muhalefet partileri de de ortak aday ve değer üzerinde hareket ederlerse, Kayseri gibi Mersin gibi birçok ili kazanma ihtimalleri var.”

Gezici 24 Haziran en son seçim anketi sonuçları nasıldı?

Gezici tahmini Resmi seçim sonuçları Fark (%)
AK Parti 43.6 AK Parti 42.6 +1
CHP 26.7 CHP 22.6 +4,1
MHP 5.3 MHP 11.1 -5,8
İyi Parti 10.1 İyi Parti 10.0 -0,1
HDP 12.1 HDP 11.7 +0,4
Saadet Partisi 1.8 Saadet Partisi 1.3 +0,5
Diğerleri 0.4 Diğerleri 0.7 -0,3

Gezici 24 Haziran Cumhurbaşkanı seçim anketi nasıldı?

Gezici tahmini Resmi seçim sonuçları Fark (%)
Erdoğan 48 Erdoğan 52.6 -4,6
İnce 29.1 İnce 30.6 -1,5
Akşener 11.4 Akşener 7.3 +4,1
Demirtaş 10 Demirtaş 8.4 +1,6
Karamollaoğlu 1.2 Karamollaoğlu 0.9 +0,3
Perinçek 0.1 Perinçek 0.2 -0,1

 

MHP’den bomba hamle: Ankara adayı Melih Gökçek


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.