Meclis’teki turkuaz halıların maliyeti 1 milyon 350 bin TL

CHP’li Atila Sertel’in, Meclis’in çeşitli harcamalarına ilişkin verdiği soru önergesine cevap veren TBMM Başkanvekili Şentop, turkuaz rengi halıların 1 milyon 350 bin liraya ihale edildiğini açıkladı.

Meclis turkuaz halı maliyeti 1 milyon 350 bin TL

Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Atila Sertel’in Meclis’in çeşitli harcamaları ve alınan tasarruf tedbirlerine ilişkin yazılı soru önergesini yanıtlayan TBMM Meclis Başkanvekili Mustafa Şentop, turkuaz rengi halıların 1 milyon 350 bin liraya ihale edildiğini açıkladı.

Atila Sertel’in Meclis’in araç envanteri ve yakıt masraflarına ilişkin sorusunu da cevaplayan Şentop, 2017 yılı ve 2018 Ağustos ayı arasında 20 aylık süre zarfında Meclis’e hizmet veren 258 aracın akaryakıt giderinin 5 milyon 839 bin 210 olduğunu söyledi.


Halıların değişme sebebi: “Uyumlu değil”

Yedi yıldır kullanılan bordo renkli halıların Cumhurbaşkanlığı, bakanlıklar ve diğer kamu kurumlarında kullanılmaya başlanan halılarla uyumlu olması amacıyla değiştirildiğini belirten Meclis Başkanvekili Şentop, “20 Temmuz 2016 tarihli başkanlık oluru gereği bordo halıların yüzde 100 yün turkuaz renkli halılarla değiştirilmesi kararlaştırıldı.

meclis tbmm turkuaz halı maliyeti

Değiştirilen halıların ev halısı ebadına küçültülerek kaymakamlıklara, ihtiyaç sahiplerine dağıtılmak üzere verilmesi planlanmıştır. Şubat 2018’de yapılan ihale sonucu 1 milyon 350 bin lira fiyat üzerinden tüm halılar turkuaz rengi halıyla değiştirilmiştir” dedi.

Akaryakıta 3 milyon 252 bin TL

Soru önergesinde kamudaki araç envanterinin tespit edilmesinin yanı sıra Türkiye’de üretilen araçların tercih edilmesine yönelik çalışmayı da hatırlatan Atila Sertel’e verilen yanıtta, Meclis’in araç envanteri ve yıllık masrafları da ortaya çıktı.

Buna göre; TBMM’ye ait 88’i binek toplam 147, Emniyet Müdürlüğüne ait 41 ve kiralanan 70 makam aracıyla birlikte toplamda 258 araç TBMM’ye hizmet veriyor.

TBMM’ye hizmet veren araçların 2017 yılı yakıt tüketimi 686 bin 627 litre olurken, akaryakıt maliyeti de 3 milyon 252 94 lirayı buldu. Ocak 2018, Ağustos 2018 tarihleri arasındaki akaryakıt tüketimi 464 bin 906 litre olarak gerçekleşirken, bu tarihler arasındaki akaryakıt gideri de 2 milyon 587 bin lira oldu. Böylece Meclis’in 20 aylık akaryakıt gideri toplamda 5 milyon 839 bin 210 lira olarak gerçekleşti.

Meclis envanterindeki ithal lüks araçlar

Meclis envanterindeki ithal lüks araçlar

Meclis’in araç envanteri incelendiğinde Türkiye’de üretilen araçların büyük çoğunluğunun ithal olduğu görülürken;

Piyasa değeri 1 milyon liranın üzerinde olan 2012 model Mercedes S 600 L Guard, piyasa değeri 500 bin lira civarında olan 2012 model Mercedes S 350 L 4 Matic, piyasa değeri yaklaşık 300 bin lira olan 2010 model Mercedes 350 L ve piyasa değeri 1 milyon 700 bin lira olan 2018 model Mercedes Maybach en dikkat çeken araçlar oldu.

Yine Meclis’e ait araçlar arasında 1 adet 2004 model Hyundai limuzin ve 3 adet Audi A6, 1 adet Audi A8 otomobil piyasa değeri yüksek otomobiller arasında dikkat çekti.


Meclis’e ait binek araç sayısı 88 olarak açıklanırken, 31 adet 2016 model Volkswagen Passat, 1 adet 2017 model Volkswagen Passat, 36 adet 2016 model Audi A6 ve 2 adet 2018 model Audi A8 olmak üzere toplamda 70 araç makam aracı olarak kiralandı.

10 ayda 20 milyon baskı

Piyasadaki kağıt krizinden hareketle Meclis’in basılı yayınlarına ilişkin adet ve maliyetlerini de soran CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel’e TBMM Meclis Başkanvekili Mustafa Şentop tarafından verilen yanıtta, şöyle denildi:

“1 Ocak 2018 – 1 Ekim 2018 tarihleri arasında basımevinde TBMM’nin yasama ve denetim faaliyetlerine ilişkin olarak yapılan 49 bin 232 adet baskıda toplam 2 milyon 297 bin 748 sayfa yasama belgesi basılmıştır. Yasama belgeleri baskısı haricinde; Meclis Haber Dergisi, davetiye, broşür, kitap, afiş, bloknot, kartvizit, karton dosya, not kartı, tebrik, talep formu, zarf üstü baskı ve benzeri işler için 1 milyon 691 bin 204 baskıda toplam 20 milyon 25 bin 453 adet/cilt baskı yapılmıştır.”

Meclis’e 1 milyon 855 bin TL tutarında tadilat yapılmış

CHP’li Özgür Özel, Milletvekili sayısının 550’den 600’e çıkmasıyla oluşan maliyeti Meclis’e taşıdı. Özel’in soru önergesine cevap veren TBMM Başkanvekili Şentop, tadilatlar için toplam 1 milyon 855 bin 447,87 TL bedel ödendiğini bildirdi.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel’in soru önergesine, TBMM Başkanvekili Mustafa Şentop’un verdiği yanıta göre, vekil sayısının yükseltilmesi nedeniyle TBMM Genel Kurulu’nda yapılan tadilatlar ise GYODER ile imzalanan protokol kapsamında KİPTAŞ’a bedelsiz olarak yaptırıldı.

Meclis Genel Kurulu’na KİPTAŞ sponsor olmuş

Sözcü’de yer alan habere göre; Özgür Özel’in önergesine yanıt veren TBMM Başkanvekili Mustafa Şentop, “Milletvekili sayısındaki değişiklik kapsamında yeni teşkil edilen milletvekili odalarına yapılan tadilat ve düzenlemeler 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 19’uncu maddesine göre açık ihale usulü ile yapılmış olup 1 milyon 855 bin 447,87 lira bedel ile tamamlanmış, odaların tefrişi için mobilya ve IP telefon alımı da Devlet Malzeme Odası vasıtasıyla yaptırılmıştır. Genel Kurul Salonu tadilatları GYODER Konsorsiyum İş Ortaklığı ile yapılan 24 Ağustos 2016 tarihli protokol kapsamında bedelsiz olarak KİPTAŞ sponsorluğunda yaptırılmıştır” dedi.

1 milletvekili için 38 bin TL masraf yapılmış

Şentop’un önergesine verdiği yanıtı değerlendiren Özel, “Yapılan harcamalar dikkate alındığında, anayasa değişikliğiyle artırılan her bir milletvekili için yaklaşık 38 bin TL masraf yapıldığı görülmektedir. Bu masrafa DMO’dan alınan mobilyalar dahil değildir. Mobilyalar için yapılan masrafın dahil edilmesiyle bu rakam, daha da yükselecektir” dedi.

Özgür Özel şöyle konuştu:

“Milletvekili sayısının artması nedeniyle Genel Kurul Salonu’nda yapılan değişiklikler arasında komisyon sıralarının 10’a kadar düşürülmesi gibi bazı hatalı işlemler de olduğu açıkken, TBMM Başkanlığı’nın bu tadilatları bir firma sponsorluğuna havale etmiş olması ciddi bir sorundur.

Bir başka sorun ise, bu tadilatların, 15 Temmuz darbe girişimi nedeniyle yaşanan hasarların giderilmesi için imzalanan Ağustos 2016 tarihli protokole dayandırılmasıdır. İlgili protokolde, bombalanan yerlerin güçlendirilmesi, alüminyum, ahşap pencere doğramalarının, şeref kapılarının, kulislerin ve avizelerin yenilenmesi, ana bina çatısının onarılması gibi darbe girişiminin yarattığı hasarların giderilmesi planlanmaktadır.


Darbe girişiminin ardından ilan edilen olağanüstü halden de yararlanarak meclisin yetkilerini saraydaki bir tek adama havale eden ve rejime kasteden bir anayasa değişikliğiyle yapılan düzenlemelerin darbe girişimi gecesi yaşanan hasarla bağdaştırılması da mümkün değildir.”

Açlık sınırı 1919 TL, yoksulluk sınırı 6252 TL


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.