Müze ve ören yerlerinin ziyaretçi sayısı son 2 yılda azaldı

2000 ile 2017 arasında müze ve ören yerlerinin ne kadar ziyaretçi ağırladığı açıklanırken, 2000 yılından beri neredeyse düzenli olarak artış gösteren ziyaretçi sayısında son 2 yıldır azalma yaşandığı görüldü.

sayıştay raporu tarihi eserler kayıp

Müze ve ören yerlerinin ziyaretçi sayısı son 2 yılda azaldı

Ajans Press, müze ve ören yerlerinin ziyaretçi sayılarını konu alan araştırmayı inceledi. Ajans Press’in Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerinin yanı sıra medya yansımalarından da derlediği bilgilere göre, 2000 ile 2017 yılları arasında müze ve ören yerlerinin ziyaretçi sayıları derlendi.


2000 yılında 6 milyon 887 bin 344 kişinin ören yerleri ve müzeleri ziyaret ettiği görülürken, bu sayının 2017 yılında 20 milyon 509 bin 746’ya çıktığı anlaşıldı. Böylelikle 2000 yılından bu yana ziyaretçi sayısında büyük artış yaşanırken, son 2 yıldır yaşanan ziyaretçi düşüşü ise gözlerden kaçmadı.

Veriler her yıl olarak müze ve ören yerlerinin ziyaretçi sayısını düzenli olarak yansıtırken, son 17 yıldır en çok ziyaretçi ağırlayan yılların 2012, 2013 ve 2014 olduğunu ortaya koydu.

Müze ve ören yerlerinin ziyaretçi sayısı son 2 yılda azaldı

Bu bağlamda 2013 yılında 29 milyon 481 bin 5 olan ziyaretçi sayısının 2014 yılında 29 milyon 774 bin 390, 2015 yılında ise 28 milyon 454 bin 284 olduğu görüldü. 2016 yılında ise bu rakam 17 bin 521 bin 316’ya inerken, 2017 yılında biraz daha artarak 20 milyon 509 bin 746 olarak karşımıza çıktı.

ITS Medya ve Ajans Press’in gerçekleştirdiği medya araştırmasında yazılı basına yansıyan haber adetleri de belli oldu. Gerçekleştirilen incelemede, müze ve ören yerleriyle alakalı yıl içerisinde 35 bin 893 haber yansıması tespit edildi.


Medyaya yansıyan haber başlıklarında turist sayısında yaşanan artış da geniş yansıma bulurken, geçtiğimiz yıl en çok ziyaretçi ağırlayan müzenin Konya Mevlana Müzesi, en çok ziyaret edilen ören yerinin ise Denizli Pamukkale (Hierapolis) olduğu dikkat çeken başlıklar arasında yer aldı.

Müzeler ve ören yerlerine giriş ücretlerine yüzde 50 zam!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.