Türkiye’nin en cool markaları belli oldu

Cool Markalar araştırması sonuçlandı. 2018 yılının en cool markaları belli oldu.

Türkiye en cool markaları belli oldu

“Yılın En Cool Markaları” Fairmont Otel’de bu yıl ilki düzenlenen “Cool Gece”de ödüllerine kavuştu. İşte 2018’in en cool markaları…

Cool marka nedir?

Superbrands International Başkanı W. R. Colgrave, Cool Brands 2007 kitabının önsözünde cool markayı şu sözlerle tanımlıyor:


“Başarılı markaların iki aşaması vardır: Herkes tarafından kabul görmüş yerleşik markalar ve cool markalar… Nadiren bu kavramların ikisi aynı markada bir araya gelir. Fakat genellikle bu markalar ayrı kavramlardır. Çünkü cool kavramı, çığır açmayı ve yeniyi ifade eder. Cool, yeni nesillerin markasının adıdır, zamanla cool marka yerleşik, bilinen bir markaya dönüşür.”

Bu içgörüden yola çıkan, Marketing Türkiye ve Roamler Türkiye iş birliğinde gerçekleştirilen “Cool Markalar Araştırması” Türk tüketicilerinin “en cool bulduğu markaları” gözler önüne serdi. İklimlendirmeden jean sektörüne, otomotivden Kahve kategorisine kadar 30’a yakın alanda yapılan araştırmada halk jürisi Türkiye temsili bir örneklemle “Yılın Cool Markaları”nı belirledi. Markaların iletişim çalışmalarında da sıklıkla kullanmaya başladıkları ve benimsedikleri “cool” kavramı dördüncü yılın sonunda bir ödül törenine evrildi.

Serenay Sarıkaya ve Kıvanç Tatlıtuğ en cool marka yüzleri oldu

“Cool Markalar Araştırması” sonucu kendi kategorilerinde birinci olan markalar Fairmont Otel’de düzenlenen “Cool Gece”de bir araya geldi. 2018’in en cool markaları düzenlenen görkemli bir törenle ödüllerine kavuştu. Gecede Türk Markaları Kategorisi’nde Vestel en cool marka ödülünün sahibi oldu.

Mavi‘nin reklam yüzü Kıvanç Tatlıtuğ 2018’in en cool erkek marka yüzü olurken, Head&Shoulders marka yüzü Serenay Sarıkaya ise en cool kadın marka yüzü Kategorisi’nde ödüle layık görüldü.

Cool Gece’nin açılış konuşmasını yapan Marketing Türkiye Genel Yayın Yönetmeni Günseli Özen etkinlikle ilgili şunları söyledi:

“Sektörümüzde “cool olmak”, “bir tarza sahip olmak”, “karizmatik olmak” ya da “havalı olmak” ile eş anlamlı kullanılıyor. Ancak “cool” olmak daha doğrusu “cool olabilmek” pek de kolay değil. Emek ve çabanın yanı sıra tutarlılık da gerektiriyor.

Bu tutarlılığa sahip olan markalarsa tüketiciyi yanına alıyor, karizmasıyla etkiliyor. Her ödüllendirme sürecimizde yaptığımız gibi 4 yıldan bu yana Cool Markalar Araştırmamızda da sokağa çıkarak ve halk jürisine sorarak “Yılın Cool Markaları”nı belirledik.

4 yıldan beri gerçekleştirdiğimiz Cool Markalar endeksini bu yıl ödül töreniyle taçlandırmak istedik. Cool Gece’de başarılarının sonucunu alan markaları tebrik ediyorum.”

Türkiye’nin en cool markaları:

Akaryakıt Kategorisi: Opet

Banka Kategorisi: Garanti Bankası

Beyaz Eşya Kategorisi: Arçelik

Çikolata Kategorisi: Nestlé

Diş Macunu Kategorisi: İpana

Erkek Marka Yüzü Kategorisi: Kıvanç Tatlıtuğ

Ev Geliştirme/Yapı Market Kategorisi: Koçtaş

Fast Food Kategorisi: Burger King

GSM Operatörü Kategorisi: Turkcell

Güneş Gözlüğü Kategorisi: Ray-Ban

Hazır Kahve Kategorisi: Nescafé


İç Giyim Kategorisi: Penti

İklimlendirme Kategorisi: Toshiba

Jean Kategorisi: Mavi

Kadın Kozmetik Kategorisi: MAC Cosmetics

Kadın Marka Yüzü Kategorisi: Serenay Sarıkaya

Klasik Ayakkabı Kategorisi: Kemal Tanca

Kredi Kartı Kategorisi: Garanti Bonus

Kuruyemiş Kategorisi: Tadım

Küçük Ev Aletleri Kategorisi: Arzum

Mücevherat Kategorisi: Zen Pırlanta

Online Alışveriş Sitesi Kategorisi: Hepsiburada

Otomotiv Kategorisi: BMW

Sadakat Kartı Kategorisi: Migros Money Club

Süpermarket Kategorisi: Migros

Şampuan Kategorisi: Clear

Teknoloji Marketleri Kategorisi: Teknosa

Tur Operatörleri Kategorisi: ETS Tur

Türk Markaları Kategorisi: Vestel

Araştırmanın Metodolojisi: “Cool Markalar Araştırması” Marketing Türkiye için Roamler Türkiye’nin 25 Haziran-10 Ağustos 2018 tarihleri arasında Roamler Türkiye mobil uygulaması üzerinde, crowdsourcing yöntemiyle gerçekleştirildi.


Araştırmaya Türkiye temsili 12 bölgeden yüzde 50 kadın, yüzde 50 erkek 750 Roamler kullanıcısı katılarak fikirlerini belirtti. Araştırmaya akıllı telefonları üzerinden katılan kullanıcılara kategori bağımsız olarak ve kategori bazında “en cool” buldukları marka soruldu. Tüketiciler en cool buldukları “bir” markayı cevap olarak belirledi.

Dünyanın en iyi uluslararası şirketleri listesi: TOP 25


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.