Şeffaf aparey (diş teli) tedavisi nedir? Nasıl yapılır?

Metal diş tellerine alternatif şeffaf aparey tedavisi gün geçtikçe daha fazla hasta tarafından tercih ediliyor. Peki bu tedaviyi tercih edecek olan hastalar için nasıl bir yol haritası izlemeli?

Şeffaf aparey (diş teli) tedavisi nedir? Nasıl yapılır?

Şeffaf apareyler ortodontik tedavilerin olmazsa olmazları arasına girdi. Özellikle erişkin yaştaki ortodonti hastalarının sayısının artmasıyla birlikte daha estetik tedavi yöntemleri tercih ediliyor.

Hastaların şeffaf apareylere yönelik ilgisi hakkında konuşan Ortodonti ve Orthero Uzmanı Dr. Sinem Taslan Ceylanoğlu, “Gelişen teknolojiyle birlikte insanlar artık ortodontik tedavilere daha çok yönelirken, estetik açıdan daha konforlu tedavileri tercih ediyor. Bu tedaviler arasında ise en çok şeffaf apareyler ilgi görüyor. Endikasyonların doğru konulması şartıyla, günümüzde çok geniş bir yelpazede şeffaf aparey tedavisini uygulayabiliyoruz” diyor.


Şeffaf apareylerin şeffaf ve takıp-çıkarılabilen ürünler olduğu için hastalara büyük bir kullanım kolaylığı da sunduğunu belirten Dr. Ceylanoğlu, “Ağız içinde görünmediği için hastalar günün her saati ve her ortamda rahatlıkla şeffaf apareylerini kullanabiliyor. Ama her ortodontik tedavide olduğu gibi şeffaf aparey tedavisinde de hastaların dikkat etmesi gereken, diş hekimlerine mutlaka danışmaları gereken konular var” diye konuştu.

Şeffaf aparey tedavisi hakkında bilinmesi gerekenler:

1- Şeffaf aparey tedavisini başlamayı düşünen hastalar öncelikle iyi bir ortodonti uzmanı tercih etmeli.

2- Hastalar doğru bir tedavi planı yapıldığından emin olmalı. Yanlış bir planlama yapılırsa hatanın ortaya çıkması çok uzun zaman alır ve tedavi sekteye uğrar.


3- Hastalar tedaviye başlamadan önce diş hekimlerinden dişlerinin 3D simülasyonunu istemeli. Bu simülasyon, tedavinin en başında dişlerin tedavi sonundaki halini gösterir. Dişlerin tedavi sonrasındaki pozisyonlarını gören hastalar daha bir büyük motivasyonla tedavilerine devam eder.

4- Vakaya göre değişmek ile birlikte basit çapraşıklık vakalarında şeffaf aparey tedavisi 3-4 ay içerisinde tamamlanabiliyor. Hastalar, diş hekimlerine tedaviye başlamadan önce, kaç plakla ve ne kadar sürede tedavi olacaklarını mutlaka danışmalı.

5- Şeffaf aparey tedavisi ortodontik tedavi unsurlarını içerisinde barındırır. Bu sebeple tedavinin başarısı düzenli kullanıma bağlıdır. Şeffaf apareylerin günde 20-22 saat takılması gerekir ve her plak iki haftada bir değiştirilir.

6- Eskiden şeffaf apareyler yurt dışından geliyordu. Hastalar, sistemin ağır işlemesinden kaynaklı sorunlar ile karşılaşabiliyordu. Artık şeffaf aparey üreten yerli markalar sayesinde tedavi süreci çok daha hızlı ve ucuz bir şekilde çözümlenebiliyor. Hastaların, tercih ettikleri şeffaf aparey markasının kaç hastayı tedavi ettiğini, yüzde kaç oranında başarıya ulaştığını sorgulaması gerekir.


7- Hastalar; güvenilir, sağlığı zararı olmayan materyallerden üretilen şeffaf apareyleri tercih etmeli.

Diş teli (ortodonti) tedavisinde doğru bilinen 7 yanlış


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.