Dental implant uygulaması ile eksik diş sorunundan kurtulun!

Günümüzde eksik dişlerin yeri, gerçeğe en yakın olarak yapılan dental implant dişler ile güvenle dolduruluyor. Çok yaygın uygulanan implantlar hakkında muhtemelen bilmedikleriniz…

Dental implant uygulaması ile eksik diş sorunundan kurtulun!

Diş eksiklikleri bireylerde; fonksiyonel ve estetik olmak üzere birçok soruna neden olabilmektedir. Bu eksiklikler kişilerde; çiğneme bozuklularına, dişlerin karşılıklı kapanışlarının değişmesine, dişlerde yer değiştirmeye ve kronik çene eklemi problemlerine sebep olabilmektedir.

Dental implant tedavisi ayrıca oluşabilen estetik problemler ve konuşma bozuklukları nedeniyle, kişilerin kendilerine güvenleri de etkilenebilmektedir. Ancak günümüzde bu eksik dişlerin yeri, gerçeğe en yakın olarak yapılan implantlar ile güvenle doldurabilmektedir.


Gerek çiğneme hissinin normale en yakın olması, gerekse diğer dişlere müdahale etmeden tedavi imkanı yaratması; yaşadığımız yüzyılda dental implant içeren yöntemleri, en çok uygulanan tedavi yöntemlerinden biri haline getirmiştir. İstanbul Okan Üniversitesi Diş Hastanesi Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Bölümü’nden Prof. Dr. Deniz Gökçe Meral, dental implant tedavisi hakkında en çok merak edilenleri paylaştı.

Geleneksel köprü yöntemlerine göre daha koruyucu!

İmplantlar, diş eksikliklerinin giderilmesi amacı ile çene kemiği içerisine yerleştirilen vida şeklinde, titanyumdan üretilen yapay diş kökleridir. Diş hekimliğinde çok yaygın kullanım alanı bulma nedeni; tek diş eksikliklerinden, hiç dişi olmayan hastalara kadar, çok geniş bir yelpazede uygulanabilir olmasıdır. Bu uygulama, komşu dişlere hiç müdahale edilmeden gerçekleştirilir. İmplantlardan destek alınarak yapılan restorasyonlar, komşu dişlerden destek almadığı için geleneksel köprülere göre daha koruyucu bir uygulamadır.


dental implant ile köprü farkı
Dental implant ile geleneksel köprü farkı

Tedaviden önce diş kaybının nedeni mutlaka değerlendirilmelidir

Dental implant uygulaması; dişlerini periodontal hastalık (diş eti ve diş çevresindeki çene kemiği iltihabı), çürük, travma ya da başka bir nedenle kaybetmiş kişilerde iyi bir ağız sağlığı için ideal bir seçenektir. Diş kaybının sebebi ve türü, dental implant tedavisine karar verilmeden önce mutlaka değerlendirilmeli ve en uygun tedavi seçeneğine hastanın tedavi sonunda ulaşacağı fayda düşünülerek karar verilmelidir.

Diş kaybının sebebinin yanı sıra diş kaybının ne zaman gerçekleştiği de dental implant uygulaması açısından önem teşkil etmektedir. Bazı durumlarda diş çekimini takiben, aynı seansta implant uygulanması mümkündür. Bu durum, çene kemiğinde diş kaybı sonrasında oluşabilecek kemik kaybı miktarını önemli ölçüde azaltmaktadır; fakat bu uygulama için detaylı klinik ve üç boyutlu dental volumetrik tomografiler ile radyolojik bir değerlendirme gerekmektedir. Her hasta bu tür uygulamalar için uygun bir aday olmayabilir.

Bu hastalığı olan kişiler implant yaptırmadan önce dikkat!

Dental implant uygulamaları, genel sağlık durumu iyi olan, sağlıklı dişetleri ve çene kemiğinde implantları destekleyebilecek oranda kemiği bulunan, iyi ağız bakımı yapan bireyler için uygundur. Bazı durumlarda implant uygulamasının hastalar açısından bazı sakıncaları bulunmaktadır.


Baş ve boyun bölgesine radyoterapi uygulamaları, kemik büyüme ve gelişimini tamamlanması, aşırı sigara kullanımı, şeker hastalığı ve uzun süreli kortizon kullanımını gerektiren otoimmün hastalıklar, bağışıklık sistemini baskılayan ilaçların kullanımı ve kemik erimesi veya kemik erimesini engelleyen ilaçların kullanımı; dental implant uygulamalarında sırasında ve sonrasında hafiften ciddiye kadar uzanan birçok sağlık problemine sebep olabilmektedir. Bu tür durumlara sahip bireylerin bu bilgileri, oluşabilecek komplikasyonların önüne geçilmesi açısından mutlaka diş hekimleri ile paylaşmaları gerekmektedir.

İmplantlar nasıl yapılır? En çok merak edilen 10 soru


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.