Malta oturma izni ve vatandaşlık nasıl alınır?

Malta oturma izni ve vatandaşlık nasıl alınır? Yatırımcılar şu dönemde yurtdışında oturum izni ve vatandaşlık almaya yönelmiş durumlar. Aslında oturum izni ve vatandaşlık bazı ülkeler için büyük bir gelir kaynağı.

Malta oturma izni ve vatandaşlık nasıl alınır?
Malta oturma izni ve vatandaşlık nasıl alınır?

Yunanistan, Portekiz gibi birçok ülke özellikle oturum izni konusunda büyük hamleler yapsa da Malta aralarından sıyrılıyor. Malta oturma izni ve vatandaşlığı yatırımcıların büyük ilgisini çekiyor.

Türkiye ve Avrupa’da yerli ve yabancı müvekkillerine hukuki danışmanlık hizmetleri sunan Av. Oğuz Kara, Malta oturma izni ve vatandaşlık konusunda detayları paylaştı.


Malta oturma izni

Biliyorsunuz Malta bir Avrupa Birliği devlet ve Malta oturma izni, aynı zamanda Schengen bölgesinde dolaşım hakkı veriyor. Bu hak sadece Malta oturma izni olan kişiye değil aynı zamanda bu kişinin aile fertlerine de veriliyor.

Malta oturma izni için gerekli kriterler ve özellikle maddi koşullar neler:

Malta hükümetine 30 bin Euro başvuru ödemesi yapılması gerekiyor. Bu ödeme yapıldıktan sonra asgari 320 bin Euro bedel üzerinden gayrimenkul satın alınması veya yıllık kira bedeli en az 12 bin Euro olacak şekilde 5 (beş) yıllık kira sözleşmesi yapılması lazım.

Bu iki aşama tamamlandıktan sonra 250 bin Euro tutarında devlet tahvili alınması gerekiyor. Bu devlet tahvili alımı esasında bir yatırım olup, 5 yıl sonra elde edilecek faiziyle birlikte Malta oturma izni sahibi olan kişiye geri iade ediliyor.

Tabi tüm bunların yanında başvuru için sağlık sigortası, gelir durum belgesi gibi bir takım belgelerin de sunulması gerekiyor.


Malta vatandaşlığı nasıl alınır?

Malta vatandaşlık programı, Malta hükümeti tarafından çıkarılmış limitli kontenjana sahip bir program. Bu programa 18 yaşını doldurmuş herkes başvurabiliyor.

Malta vatandaşının ayrıcalıkları neler? Schengen bölgelerinde yaşayabiliyor, içinde ABD’nin de olduğu 160 ülkeye vizesiz seyahat edebiliyorsunuz ve Malta vatandaşı olarak tüm vatandaşlık haklarından yararlanabiliyorsunuz.

Bu programa başvuru için 650 bin Euro başvuru ücreti ödenmesi gerekiyor. Program aile üyeleri için de düzenleme getiriyor. Başvurucunun eşi ve 18 yaşından küçük çocuklarının her biri 25 bin Euro; 18-26 yaş arası çocukları ve 55 ve üstü ebeveynleri 50 bin Euro ek ücret ödüyor.

Başvuru üzerine, başvurucular hakkında araştırma yapılıyor ve bu araştırma için başvurucudan 7 bin 500 Euro; eş, yetişkin çocuk ve ebeveynlerden 5 bin Euro; 13-18 yaş arası çocuklar için 3 bin Euro ödeme alınıyor.

Vatandaşlık için de en az 320 bin Euro bedel üzerinden gayrimenkul satın alınması veya yıllık kira bedeli minimum 16 bin Euro bedel üzerinden 5 (beş) yıllık kira sözleşmesi yapılması gerekiyor.


Pasaport ve banka ücretleri için kişi başı ayrıca 700 Euro ücret ödeniyor.

Türkiye’nin zenginleri Malta vatandaşı oldu: Sabancılar liste başında!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.