Metabolik sendrom belirtileri neler?

Son yıllarda metabolik sendrom hastalığında ciddi oranda bir artış yaşanıyor. Özellikle bu sendroma neden olan obezite ve beraberinde gelişen insülin direnci ve tip 2 diyabet de birçok hastalığa davetiye çıkarıyor.

Metabolik sendrom belirtileri neler?

Metabolik sendrom yaşla birlikte doğru orantılı ilerliyor. Sağlıklı bireylere oranla metabolik sendrom hastalarında kalp ve damar hastalıkları 2-4 kat, diyabet ise 4-6 kat daha fazla görülüyor. Central Hospital’dan Dahiliye Uzmanı Uzm. Dr. Salim Bereket, metabolik sendromun yol açtığı rahatsızlıkları ve metabolik sendromdan korunma yöntemlerini anlatıyor.

Metabolik sendrom; kalp-damar hastalıkları ve diyabete neden olan obezite, hipertansiyon, kandaki yağ oranın yükselmesi, gizli şeker problemleri veya insülin direnci gibi bütün risk faktörlerinin bir arada bulunduğu ciddi bir sağlık problemidir.


En önemli neden obezite

Modern çağın en yaygın hastalıklarından biri olan metabolik sendromun en önemli nedeni obezitedir. Yüksek kalorili ve düzensiz beslenme, hareketsiz bir yaşam biçimi obeziteye sebep olabilir. Obezite ile birlikte gelişen insülin direnci ve tip 2 diyabet de birçok hastalığa zemin hazırlayabilir. Ayrıca yoğun stres, masa başı çalışma, genetik faktörler, yaşın ilerlemesi, menopoz sonrası gelişen hormonal değişiklikler de obeziteye bağlı gelişen metabolik sendroma neden olan diğer etmenlerdir.

Kadınlarda kısırlık, erkeklerde prostat büyümesi görülebilir

Metabolik sendrom olan hastalarda bel çevresine genişleme, yüksek tansiyon, kolesterolde artış, kanda ürik asit yükselmesi ve karaciğerde yağlanma olabilir. Metabolik sendrom tanısının belirlenebilmesi için bu belirtilerden en az 2 tanesinin birlikte görülmesi gerekir. Bunların yanı sıra kadınlarda kısırlık, adet düzensizliği, tüylenme, polikistik over sendromu (yumurtalıklarda irileşme ve küçük kistler oluşması) ve erkeklerde prostat büyümesi de sıklıkla görülür. Metabolik sendrom tedavi edilmediği takdirde ölümlere de yol açabilir. Ancak obezitenin beraberinde getirdiği birçok hastalık erken tanı konulduğunda tedavi edilebilir.

Metabolik sendrom belirtileri neler?

Metabolik sendromlularda kalp krizi ve felç riski daha fazla

Yapılan araştırmalar dünyadaki yetişkin insanların dörtte birinde metabolik sendrom olduğunu belirtiyor. Bu hastalığı yaşayan kişilerde erken ölümler 2 kat, kalp krizi ve felçler ise 4 kat daha fazla görülüyor. Metabolik sendromun görülme sıklığı yaşın ilerlemesi ve vücut ağırlığında artış ile doğru orantılı olsa da, bu durum toplumlara göre de değişkenlik gösterebiliyor. Ülkemizde ise 20 yaş ve üzerindeki yetişkinlerde metabolik sendrom görülme oranı yüzde 35’dir. Ayrıca metabolik sendrom erkeklere nazaran kadınlarda daha fazla rastlanıyor.


Sağlıklı bir yaşam şekli şart

Metabolik sendrom tedavisinde temel yaklaşım hastalıkta var olan tüm riskleri ayrı ayrı tedavi etmektir. Ancak tüm bu farklı risklerin ortak nedeni obezite ve obeziteye bağlı gelişen insülin direnci olduğundan öncelikle obezitenin engellenmesi gerekir.

Tedavi sürecinde insülin direncine sebep olan durumların kontrol altına alınması, sağlıklı bir yaşam şeklinin benimsenmesi, dengeli beslenilmesi, düzenli egzersiz yapılması ve uzman hekimin tavsiyelerine uyulması şarttır. Özellikle rutin olarak yapılan sportif aktiviteler var olan insülin direncini düzelterek yağ, şeker ve kan basıncının kontrolünü sağlar. Böylece kardiyovasküler (kalp ve kan damarları) fonksiyonlar da düzelmiş olur.

Metabolik sendrom belirtileri neler?

Metabolik sendromdan korunmak mümkün

Metabolik sendrom hastalığı gittikçe artan ciddi bir sağlık problemi olduğundan çok dikkat edilmelidir. Metabolik sendromdan korunabilmek ve kandaki insülin seviyesini azaltabilmek için şerbetli tatlılar, beyaz ekmek, patates ve kek gibi şeker oranı yüksek besinler tüketilmemelidir. Ayrıca unlu yiyecekler, yağ oranı yüksek süt ürünleri (süt, peynir, yoğurt gibi) ve kızartılmış besinlerden de uzak durulmalıdır.


Besinler pişirilirken bitkisel yağlar tercih edilmeli ve aşırı tuz tüketiminden de kaçınılmalıdır. Bunların yerine beyaz et, yağsız ya da yarım yağlı süt ürünleri, tam tahıllı ekmek, kuru baklagiller, lif yönünden zengin sebzeler ve taze meyve gibi yiyecekler tüketilmelidir. Gün içerisinde alınan sıvının miktarına ve türüne de dikkat edilmelidir. Asitli ve gazlı içecekler yerine bolca su içilmelidir. Bitki çayları da bu süreçte oldukça fayda sağlayabilir.  Ancak hastalar uzman bir hekim kontrolünde kendilerine uygun olan bitkisel ürünleri tüketmelidir.

Metabolik sendromlu hastalıklara karşı 5 altın kural


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.