4 farklı şirketten yerel seçim anketleri: İstanbul ve Ankara

4 farklı şirketten seçim anketleri: Metropol, Piar, Konsensus ve PollMark araştırma şirketleri 31 Mart 2019 yerel seçimleri için kritik olan İstanbul ve Ankara için yapılan son yerel seçim anket sonuçlarını paylaştı. Üç ankete göre İstanbul’da Ekrem İmamoğlu, Ankara’da ise Mansur Yavaş’ın seçimi kazanacağı tahmini yapıldı.

İstanbul ve Ankara için 4 şirketten seçim anketleri
4 farklı şirketten seçim anketleri: İstanbul ve Ankara

31 Mart yerel seçimleri yaklaştıkça araştırma şirketleri seçim anketi sonuçlarını kamuoyu ile paylaşmaya başladı. Metropol ve PİAR Araştırma şirketlerinin yetkilileri, Cumhur İttifakı’nın İstanbul’da işinin çok zor olduğunu öne sürdü.

İşte 4 farklı şirketten seçim anketleri: İstanbul ve Ankara…


1- Metropol: Beka sorununun nedeni İstanbul

DW’den Hilal Köylü’ye konuşan Metropol Araştırma Şirketi yöneticisi Özer Sencar, “MHP ittifakı AK Parti’ye İstanbul’da çok oy getirmeyecek. İYİ Partililer ise CHP adayını desteklemekte çok öne çıkıyor. Çünkü bu seçimde İYİ Parti, CHP’den daha sert muhalefet yapıyor” ifadelerini kullandı.

Sencar ayrıca, “MHP’lilerin yarısından çoğu ülkedeki ekonomik durumdan şikayetçi ama İYİ Partili seçmenin tamamı şikayetçi. Bu yüzden bu seçimde MHP oylarından çok İYİ Parti oyları etkili olacak gibi görünüyor” değerlendirmesini yaptı.

AK Parti ile MHP’nin ittifakı genişletmesinin, MHP Genel Başkanı Bahçeli‘nin 31 Mart seçimini ‘beka sorunu’ (toprak bütünlüğü) olarak göstermesinin ardında İstanbul’un ‘bıçak sırtına yakın noktada’ olmasından kaynaklandığını anlatan Sencar, “Durumun kritik olduğunu söyleyebiliriz ancak seçime daha çok var. Önümüzdeki günler yarışı daha da kızıştıracaktır” yorumu yaptı.

“Mansur Yavaş’ın kazanma ihtimali gün geçtiktçe artıyor”

Mansur Yavaş, İYİ Parti’nin davetini ısrarla geri çevirmiş ve sonunda İYİ Parti ile CHP’nin anlaşmasının da zeminini hazırlamıştı. İki parti Yavaş’ın CHP adayı olarak gösterilmesi ve desteklenmesi konusunda hemfikir olmuştu. Metropol Araştırma Şirketi yöneticisi Özer Sencar; İYİ Parti, Yavaş’ın nerdeyse 6 puan önde olduğunu uzun süredir söylüyor.

Ankara’da Özhaseki’yi destekleyecek MHP’li seçmenin oranının yüzde 55’te kaldığını, ama Mansur Yavaş’ı destekleyecek İYİ Partili oranının yüzde 81’i bulduğunu söyleyen Özer Sencar, “Ankara’da MHP fire veriyor. Mansur Yavaş’ın kazanma ihtimali gün geçtikçe artıyor. Ankara’da kazananın CHP değil, Mansur Yavaş olacağını söyleyebiliriz” ifadelerini kullandı.

2- Piar: İstanbul’u CHP alacak

PİAR Araştırma’nın sahibi Kadir Atalay‘ın açıklamaları ise çok daha iddialı. Atalay, “İstanbul’u CHP adayı alacak” diyor.

“Binali Yıldırım’ın daha çok sempati topladığını yaptığımız son araştırmalarda gördük ancak İstanbul’da AK Parti seçmeni, kendisine verilen sözlerin tutulmadığını düşünüyor” diyen Atalay’a göre CHP-İYİ Parti ittifakı, AK Parti-MHP ittifakına göre ‘daha başarılı’ ilerliyor.

“İttifaka sadakat değerlendirmesi yapıyoruz. İttifaka sadakat, CHP-İyi Parti cephesinde daha kuvvetli” diyen Piar Araştırma şirketi sahibi Kadir Atalay şu bilgileri paylaştı:

• Her 10 MHP’linin yarısı AK Parti’ye oy vermek istemiyor ama her 10 AK Parti’linin 9’u MHP adayını destekleyebileceğini söylüyor.

• Her 20 CHP’liden 19’u İYİ Parti’yi destekleyebileceğini anlatırken, her 20 İYİ Parti’liden 17’si de CHP’de rahatça oy verebileceğini belirtiyor.

“Ankara halkı Mehmet Özhaseki’yi tanımıyor”

PİAR Araştırma’dan Kadir Atalay’a göre de Ankara’nın kazananı Mansur Yavaş olacak. Atalay, “Ankara halkı Özhaseki’yi tanımıyor. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Ankara’da Özhaseki için kampanya yürütüyor. Erdoğan hep televizyonlarda ama Özhaseki ortalarda yok. Mansur Yavaş ise iktidarın bahçesinde dolaşıyor, AK Parti’den oy koparma potansiyeli çok yüksek” diye konuşuyor.

3- Konsensus: İstanbul’da Binali Yıldırım 3 puan önde!

Konsesus Araştırma Şirketi Başkanı Murat Sarı, TV5’te yayınlanan Ahu Özyurt ile Düşünme Vakti programında son seçim anketini açıkladı.

Araştırmaya göre Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Selahattin Demirtaş’a oy veren seçmenin %71’i İstanbul’da CHP’nin adayı Ekrem İmamoğlu’na oy verecek.

Sarı’nın araştırmasına göre, İstanbul’da AK Parti 3 puan önde ancak İmamoğlu, Binali Yıldırım’ı yakından takip ediyor.

“Siyasiler HDP seçmeninin ne yapacağını merak ediyor”

Murat Sarı, Konsesus’un araştırmasında çıkan sonuçları şöyle anlattı:


“Türkiye gündemi araştırmamız var. Ocak ayı başında yaptığımız 144 sayfalık raporda çapraz tablolar var. Bakın şu anda bütün siyasetçiler ‘İstanbul’da 12.5’lik HDP seçmeni kime oy verecek?’ bunu merak ediyor.

24 Haziran seçimlerinde ben şuna bakıyorum. ‘Cumhurbaşkanlığı seçiminde kime oy verdi?’ ve bugün Binali Yıldırım’a mı verecek, Ekrem İmamoğlu’na mı?

Recep Tayyip Erdoğan’a oy verenlerin %85.2’si bugün AK Parti’den Binali Yıldırım’a oy vereceğini söylüyor. %4.3’ü de Ekrem İmamoğlu’na oy vereceğim diyor. %5.8’i de kararsızım diyor.

Muharrem İnce’ye oy verenlerin %90’ı ‘Ekrem İmamoğlu’na oy vereceğim’ diyor. %2.6’sı ‘Binali Yıldırım’a oy vereceğim’ diyor. Burada kararsızlık oranı 2,7. Kendi seçmenini Cumhuriyet Halk Partisi tutmuş gibi gözüküyor.

Burada asıl önemli olan; Selahattin Demirtaş’a oy verdiğini söyleyenlerin %71’i ‘CHP’ye vereceğim’ diyor. %7’si AK Parti’den Binali Yıldırım’a oy vereceğim diyor. Burada ‘oy kullanmaya gitmem’ diyenler çok artıyor, %12’ye çıkıyor. Geçersiz oy kullananlar %3’e çıkıyor.”

“HDP seçmeninin yüzde 15’i sandığa gitmeyecek”

Sarı, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

“Kabaca baktığımız zaman HDP seçmeninin %15’i oy kullanmayacak. HDP’ye oy verdiğini söyleyenlerin %72’si ‘Ekrem İmamoğlu’ diyor. %5.2’si ‘Bİnali Yıldırım’a oy vereceğim’ diyor. %15.6’sı ‘oy kullanmaya gitmem’ diyor. %2.2’si ‘geçersiz oy kullanırım’ diyor. Kararsızlar ise %4 olarak görülüyor.

CHP ve AK Partililer oyunu kullanıyor. MHP’ye oy vermiş olanların ise %63’ü AK Parti’ye oy vereceğini söylüyor. %14’ü CHP’ye oy vereceğini söylüyor, yine %14’ü kararsız olduğunu söylüyor. Bakın biz burada hiç reytingleri konuşmadık. ‘Bugün seçim olsa ne olur’ diye konuşmadık. Ben mesela AK Parti’nin danışmanı olsam gidin şu MHP’nin kararsız olan seçmeninin neden kararsız olduğunu araştırın derim veya CHP’ye oy veriyor olsam, İyi Parti’nin %9’u size oy vermiyor neden böyle düşünüyorlar gidin bakın derim. Her ikisine de HDP’nin oyunu almanız lazım derim yoksa kafa kafaya %44, %44 kalırsınız. Sonucu mahkemede biter.”

“İstanbul esnafının yüzde 44’ü Ekrem İmamoğlu diyor”

“İlk defa İstanbul esnafının %41’i Binali Yıldırım’a oy vereceğim diyor, %44’ü Ekrem İmamoğlu’na vereceğim diyor. Esnaftan bahsediyorum çünkü acıyı en fazla çeken esnaf ve cezalandırmak istiyor” diyen Sarı, şöyle devam etti:

“Büyük holdinglerden bahsetmiyorum. Sokaktaki manav, bakkal, kasaptan bahsediyorum. Bunu eski haline getirmediği sürece AK Parti İstanbul’da seçimi biraz zora sokuyor.

Ama bütün bunları topladığımız zaman öndeler, iki buçuk üç puan AK Parti önde. Öyle büyük bir güç var ki, bakın orada toplanmış %45 var, hiç kıpırdamıyor yerinden, yani ne olursa olsun kıpırdamıyorlar o başka bir şey. Bugün ‘Türkiye’nin en büyük sorunu nedir’ diye soruyorsunuz ‘işsizlik’ diyor, kim çözer diyorsunuz? ‘AK Parti çözer diyorlar’.

Ekonomik kriz her seçimi etkilemiştir. İşte önümüzde 2009 krizi var 2008’de yaşananlar teğet geçti. O krizde AK Parti’nin oyları %38.6’ya kadar düştü.”

4- PollMark: İstanbul’da Ekrem İmamoğlu önde!

PollMark Araştırma’nın yaptığı ankete göre İstanbul’da Ekrem İmamoğlu, Binali Yıldırım’ın önünde. İlçe belediyelerinde ise ‘AK Parti’ diyenlerin oranı daha yüksek.

Cumhuriyet’te yer alan habere göre PollMark, 9-15 Şubat tarihlerinde İstanbul’da 5 bin 24 kişiyle görüşerek yerel seçim hakkındaki fikirlerini sordu. Katılımcıların yüzde 37,8’i İstanbul’da CHP’nin adayı İmamoğlu’nu, yüzde 36’sı da AK Parti’nin adayı Binali Yıldırım’ı destekleyeceklerini kaydetti.

Binali Yıldırım‘a dair soruya katılımcıların yüzde 46.5’i, “Olumlu kanaate sahibim” derken Ekrem İmamoğlu‘nda bu oran yüzde 51.6 çıktı. İlçe belediyelerinde ise AK Parti yüzde 34.5’le birinci olurken onu yüzde 34.2’yle CHP takip etti. Katılımcılar yüzde 49.1’le adayın, yüzde 41’le de partinin oy tercihlerinde etkili olacağını belirtti.


“Bugün Meclis seçimi olsa kime oy verirsiniz?” sorusuna da katılımcıların yüzde 33,1’i AK Parti, yüzde 25.4’ü CHP, yüzde 9,7’si HDP, yüzde 6,9’u MHP, yüzde 5,4’ü de İYİ Parti dedi. Kararsızlar ve ‘hiçbiri’ diyenler dağıtıldığında ise AK Parti yüzde 40,2’yi bulurken CHP yüzde 30,8 çıktı. HDP yüzde 11,7, MHP yüzde 8,6, İYİ Parti ise yüzde 6,6 olarak belirlendi.

31 Mart son seçim anketi: AK Parti Ankara’da oy depolarını kaybediyor!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.