Tuncay Özilhan: 80 milyonu besleyen çiftçilerin oranı yüzde 3’e düştü

TÜSİAD’ın Yüksek İstişare Kurulu Başkanı ve Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan: Son haftalarda gıda fiyatlarındaki yükselişe karşı önlemler alınıyor ama sorunu çözmeye yönelik adımlar görmüyoruz. 80 milyonu besleyecek çiftçilerin oranı yüzde 10 dan yüzde 3’e düştü. Üretimin azaldığı çiftçiliğin yok olduğu tüketimin hızla arttığı bir durumda gıda fiyat kontrolüyle bir yere varılamaz.

tüsiad Tuncay Özilhan: 80 milyonu besleyen çiftçilerin oranı yüzde 3'e düştü

Türkiye’nin son günlerde en çok konuştuğu konulardan bir tanesi sebze- meyve fiyatları ve tanzim satış noktaları… Gıda perakendeciliği de yapan Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan TÜSİAD’ın 49. Genel Kurulunda gıda fiyatları ile ilgili açıklamalarda bulundu. Özilhan alınan önlemlerle bir yere varılamayacağı belirtti.

Tuncay Özilhan’ın açıklamalarından öne çıkanlar:

Toplum olarak yüksek adrenalinden yorgun düştük. Artık kavga etmek yerine geleceğimizden konuşmaya ihtiyacımız var. Seçimlerin birinci maddesi yerel kalkınma olmalı. Ekonomide sorunların halkın gözündeki ağırlığının giderek arttığı bir ortam adaylardan beklentimiz vatandaşların yaşam standartlarını nasıl yükselteceklerini ortaya koymalarıdır.


Ağırlaşan makro ekonomik sorunlar arasında fırsat bulup konuşamıyoruz ama yerel kalkınma çok ciddi bir sorun.

“Topraklarımız sadece Ankara’dan bakarak yönetilemez”

Topraklarımızı sadece Ankara’dan bakarak yönetmek mümkün değil. Yerel kalkınmada geçmişte yapılan hataların sonuçlarını gıda enflasyonundan işsizliğe bir çok alanda görüyoruz ve yaşıyoruz. Gıda fiyatlarının on yıldan beri enflasyonun üzerinde seyrediyor olması meselenin gıda hava koşullarından kaynaklı olmadığını gösteriyor.

“Gıda sorununu çözmeye yönelik adımlar yok”

Son haftalarda gıda fiyatlarındaki yükselişe karşı önlemler alınıyor ama sorunu çözmeye yönelik adımlar görmüyoruz. 80 milyonu besleyecek çiftçilerin oranı yüzde 10 dan yüzde 3 düştü.

Üretimin azaldığı çiftçiliğin yok olduğu tüketimin hızla arttığı bir durumda gıda fiyat kontrolüyle bir yere varılamaz.

80 milyonluk bir ülke olarak Türkiye’nin gıda ve gıda güvenliğinden taviz vermesi kabul edilemez.Tarıma sanayi kadar önem vermeliyiz. Mutfaktaki yangını döndürmek için adım atarken tarımın sorunlarına değinelim.

“Kısa vadeli hesaplar ağır bastığında uzun vadeli hedefler ıskalanır”

Kısa vadeli hesaplar ağır bastığında uzun vadeli hedefler ıskalanır. Uzun vadeyi ıskalama lüksümüzün hiç olmadığı bir dönemden geçiyoruz. Çin’in her alanda hızlı yükselişi ABD’nin dünya liderliğini sarsıyor.

Dünya geçmiş tecrübelerden ders çıkardı. Zaten hissetmekte olduğumuz küresel çaptaki huzursuzluğun artarak devam etmesine hazırlıklı olmamız lazım. Bu durum karşısında dünya çapında güvenebileceğimiz bir kurum yok. AB ile ilişkilerimizin daha istikrarlı ve dengeli olduğunu görüyoruz. AB ile ilişkilerimizi geliştirmek eksiklerimizi tamamlamak bizim avantajımıza.

Erol Bilecik: Güçlü ülkeyiz demekle güçlü olunmuyor

TÜSİAD Başkanı Erol Bilecik, başkan olarak yaptığı son konuşmada, “Emin olun güçlüyüz demekle güçlü ülke olunmuyor. İnsan sadece söylediklerinden değil sustuklarında da sorumludur” diye konuştu.

erol bilecik tüsiad

Bilecik’in açıklamalarından satır başları:

Hep beraber Atatürk’ün izinde çalıştık çabaladık ve çalışmaya devam ediyoruz. Bugün paylaşmak istediğim Türkiye için bir vicdan muhasebesidir.


Çok değerli üyeler iki yıl önce güçlü bir Türkiye hayali ile yola çıktık. Amacımız güçlü bir geleneği güçlü bir geleceğe taşımaktı. Emin olun güçlüyüz demekle güçlü ülke olunmuyor. Ülkeleri güçlü yapan değerler var. Bunlar hukukun üstünlüğü ve insan haklarına saygıdır.

“Bilinmezlik güvensizlik yaratıyor”

Bir ülkenin küresel dünyada güçlü olası için dünya ile bağlantısının da güçlü olması lazım. Dünya artık çok önemli bir kavşakta. Bilinmezlik aynı zamanda güvensizlik yaratıyor. Önümüzdeki dönemde Asya ve Çin gerçeği göz ününde bulunmadan analiz yapılamıyor.

“Tüm Cumhuriyet değerleri bize emanettir”

Geçtiğimiz iki yılda ülkemizde siyasi ve ekonomik anlamda çok şey yaşandı. Yönetim şeklimizi değiştirmek için referanduma gittik. Suriye’deki varlığımızı askeri boyuta taşıdık. Hain bir darbe girişimi yaşadık. Bugün ülkemizin en büyük sorunlarından biri kutuplaşmadır Farklılıklarımız bizim en büyük zenginliğimiz.

Herkesin aynı şeyleri düşündüğü yerde kimse çok fazla düşünmüyor demektir. Uzlaşma asla yenilgi değildir. Uzlaşmanın mutlaka bir formülü bulunur. [11:02, Demokrasi kısa vadeli siyasi hesaplara asla kurban edilemez. Demokrasi ve özgürlükler başta olmak üzere tüm cumhuriyet değerleri bize ait ve emanettir. Unutmayalım demokrasi ithal edilmez. İnşaa edilir. Türkiye’ye demokrasi borcumuz var.

“İnsan sustuklarından da sorumludur”

İnsan sadece söylediklerinden değil sustuklarında da sorumludur. Türk iş dünyası bugüne kadar bu anlamda çok zorluklar yaşadı. Hepsinden güçlenerek hatalarımızdan ders alarak çıktık. Bizler elini taşın altına koyam değil eli zaten taşım altında olan insanlarız. Hepinize bütün kalbimle canı gönülden teşekkür ediyorum. İki yıl önce huzurlarınıza geldiğim aynı duygu ve heyecanla sizlere veda ediyorum.

TÜSİAD’ın yeni başkanı: Simone Kaslowski

Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) 49. genel kurul toplantısı bugün İstanbul’da yapılıyor. TÜSİAD bugün yeni başkanını seçecek. TÜSİAD Başkanlığı için tek aday olarak Simone Kaslowski.

Yeni TÜSİAD Başkanı Simone Kaslowski kimdir?
Yeni TÜSİAD Başkanı Simone Kaslowski kimdir?

Simone Kaslowski kimdir?

Simone Kaslowski, 1963 yılında İtalya’nın Torine kentinde dünyaya geldi. Babası Aldo Kaslowski, annesi Guia Kaslowski’dir. Organik Kimya’nın Genel Müdürü Stefano Kaslowski kardeşi. İstanbul’da Pierre Loti Lisesinden 1980 yılında mezun oldu. 1980 yılında başladığı Worcester, Massachusetts’te bulunan Clark University Worcester Bachelor of Arts’tan 1984 yılında mezun oldu.

Simone Kaslowski, babasının 1965 yılında kurduğu Organik Kimya’nın 1985 yılında Organik Kimya ürünleri için ihracat pazarları geliştirmeye başladı. Simone Kaslowski, Türkiye’deki tekstil boyaları satışının gelişiminden sorumluydu. 1993 yılında Organik Kimya’nın satış bölümünün yöneticiliğini yaptı, yatırım projelerinde aktif olarak görev aldı. Üretim kapasitesi 3 katına çıkardı ve 1995 yılında şirketin CEO’su oldu. 1989-1992 yılları arasında, %50-50 İtalyan ortaklığı ile tekstil sektörüne dönük nitelikli kimyasallar üreten bir şirketi kurdu ve yönetti.

Organik Kimya şirketinin, Rotterdam, Hollanda, Lugano, İsviçre ve İstanbul’da Avrupa ve Anadolu yakalarında fabrikaları ve büyük ölçekte faaliyet gösteren distribütör faaliyetleri ilaveten devam eden büyük projeleri ile büyümesini sağladı. Halen 2002’den beri İstanbul’da bulunan İtalyan Ticaret Odası’nın yönetim kurulu üyesi, 2012’den beri Dünya Başkanlık Örgütleri (WPO), TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve 2016 yılında TÜSİAD Başkan Yardımcısı olarak görev yaptı.


TÜSİAD’ın 12 Ocak 2017 tarihinde gerçekleşen 47. Genel Kurulu toplantısında TÜSİAD başkanı olarak Erol Bilecik seçilirken, Simone Kaslowski Küresel İlişkiler ve AB Yuvarlak Masası Lideri olarak Başkan Yardımcısı görevine getirildi. Simone Kaslowski, İngilizce, Fransızca, İtalyanca ve Türkçe biliyor. Simone Kaslowski, evlidir ve 2002, 1994 ve 1991 doğumlu 3 çocuğu var.

4 farklı şirketten yerel seçim anketleri: İstanbul ve Ankara


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.