Kadın ile erkek arasındaki kazanç farkı yüzde 32

Kadın ile erkek çalışanların kazanç farkı yüzde 32’ye kadar çıkıyor. Türkiye’de doğum izni kullanan kadınların yüzde 40’ı iş hayatına geri dönmüyor.

Kadın ile erkek arasındaki kazanç farkı yüzde 32
Kadın ile erkek arasındaki kazanç farkı yüzde 32

Amerikan Psikologlar Birliği’nin (APA) 48 ülkede 985 binin üzerinde kadın ve erkek girişimci arasında yaptığı araştırmaya göre; kadın girişimciler bir ücret teklifi sunacakları zaman toplumsal kaygılardan kaynaklanan psikolojik faktörler nedeniyle erkeklerden daha düşük fiyatlandırma yapıyor. Yüksek ücret istemekten kaçınıyor.

Bu eşitsiz düzenden daha eşitlikçi bir düzene geçilmesinin ülke ekonomilerine büyük bir katma değer sağlayacağına değinen online iş platformu SanalUzman.com Genel Müdürü Niyazi Bekiroğlu, böyle bir ayrım olmaması adına site kurgularını cinsiyetsiz bir kimlikle inşa ettiklerine değiniyor.


Kadın ile erkek arasındaki kazanç farkı yüzde 32

Bu durum ne yazık ki freelance çalışan kadın ve erkekler arasında da değişmiyor. Global iş yazılımı üreticisi HoneyBook‘un 200 bin freelancer faturası üzerinde yaptığı incelemeye göre; kadın ve erkek serbest çalışanların kazanç farkları yüzde 32’ye kadar çıkıyor.

Türkiye’de de ücret farkları arasında bir uçurum olduğunu ancak bu tutumun yok olması için cinsiyetçi yaklaşımlara son verilmesi gerektiğini anlatan Niyazi Bekiroğlu; böyle bir ayrım olmaması adına site kurgularını cinsiyetsiz bir kimlikle inşa ettiklerine değiniyor. Üye profillerini işe dönüşmeden önceki aşamada kadın ya da erkek diye sınıflandırmadıklarını anlatan Bekiroğlu, işte cinsiyetin değil yetkinliğin önemli olduğuna dikkat çekiyor.


2019’da kadın freelancer sayısı artacak…

Freelance çalışma sisteminin mevcut koşullarda kadınlara önemli fırsatlar sunduğunun ve 2019 yılının da bu anlamda önemli bir sene olacağının altını çizen Bekiroğlu; “OECD’nin ‘Kadınlar ve Geleceğin Çalışma Modeli’ raporuna göre esnek çalışma fırsatlarının arttığı ülkelerde kadın istihdam oranları yükseliyor.

Kadınların aylık kazanç miktarları artıyor. 2018 Kadını İşgücü Raporu sonuçlarına bakıldığında; önümüzdeki beş yıl içinde 13 milyon kadının geleneksel işlerden ayrılıp serbest çalışan olabileceği öngörülüyor. Diğer bir araştırmaya göre ise 2019’un başında sadece İngiltere’de 2 milyon kadının bağımsız çalışması bekleniyor” diyor.

Bazı ülkelerde kadın freelancer sayılarının erkeklerin üzerinde olduğunu da anlatan Bekiroğlu, “ABD’de Freelancer’lar Birliği tarafından yürütülen yaklaşık 2 bin serbest çalışan arasında yapılan araştırma kadın freelancer sayısının yüzde 53 ile erkeklerin önüne geçtiğini söylüyor.


İşten ayrılan kadınların yüzde 49’unun hamilelik döneminde işini bıraktığı, doğum izni kullanan kadınların ise yüzde 40’ının iş hayatına geri dönmediği Türkiye’de, freelance çalışma sisteminin kadınlar arasında yaygınlaşması ekonomik açıdan büyük bir kazanım olacaktır” dedi.

İngilizce iş görüşmesinde en çok sorulan sorular neler?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.