Türkiye online alışveriş haritası: Moda araştırması

Türkiye’nin de dahil olduğu 7 ülkede gerçekleştiren online alışveriş araştırması sonuçlarına göre; internetten alışveriş yapanlar en az 3 alışveriş sitesi gezerken, maksimum 30 dakikada alışverişi tamamlıyor. Bedenimi bulamam kaygısı ile ihtiyacından fazlasını alanların oranı ise %63. Her yüz kişiden biriyse giyip iade etmek için alışveriş yapıyor.

Türkiye online alışveriş haritası: GLAMI moda araştırması

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de dijital dönüşüm ile birlikte alışveriş alışkanlıklarımızda büyük değişimler yaşanıyor. İnsanlar giderek alışveriş merkezleri ve mağazalar yerine online alışveriş trendine yöneliyor.

11 ülkede faaliyet gösteren ve 30 milyonu aşkın ziyaretçi sayısıyla Avrupa’nın en popüler moda arama motorlarından biri olan GLAMI; aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 7 ülkede alışveriş alışkanlıklarını ortaya koyan bir araştırma yayınladı.


7 ülkede gerçekleşen Fashion (Re)search 2018 by GLAMI araştırmasına Türkiye’den %78’i kadın, %22’si erkek toplam 1.126 kişi katıldı. Online alışveriş araştırması Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Romanya, Macaristan, Yunanistan, Rusya ve Türkiye’de yapıldı.

İnternetten alışveriş hızla artıyor

Araştırmaya göre, mağazalardan kıyafet satın almayı tercih edenlerin oranı %57, alışveriş sitelerini kullananların oranı ise %43. Sonuçlar gösteriyor ki; online alışveriş hızla artıyor. Katılımcıların %42’si mağazalardan alışveriş yaparken, 1 ila 3 arasında mağazaya bakıyor. 4 veya 6 mağazaya bakanların oranı %41, 7 ila 10 mağazaya bakanların oranı ise %13.

Seçenek yetersizliği mağazaların en önemli sorunu

Araştırma kapsamında katılımcılara “Mağazalardan alışveriş yaparken nelerden hoşlanmazsınız?” sorusu yöneltildi. Katılımcıların hoşlanmadıkları faktörlerin başında seçenek yetersizliği geliyor (%51). Bunu yüksek fiyatlar (%50), beden bulamamak (%43), zaman kaybı (%28), demode ürünler (%27) ve kalabalık (%22) takip ediyor.

İnternetten alışveriş yaparken gezmeyi seviyoruz

Araştırmaya göre, bir alışveriş sitesinden ürün satın almadan önce en az 1-3 site gezerim diyenlerin oranı %37. 4-6 site diyenler %34, 7-10 site diyenler %18, 10 ve üzeri diyenler ise %6. Özetle, fiziksel ortamda da sanal ortamda da seçenekleri görmek için gezmek istiyoruz.

Alışveriş sitesine yönelmenin başlıca sebebi %70 ile ürün çeşitliliğinin çok olması

Zaman tasarrufu, oturduğumuz yerden alışveriş yapmanın rahatlığı, yorulmadan ayağımıza gelen hizmet, ürün çeşitliliği, ürün karşılaştırmaları, teslimat kolaylığı ve bunların hepsini farklı alışveriş sitelerinden yapabilmek gibi sebepler, tüketicileri online alışverişe çeken en önemli unsurlar. Katılımcıların %70’i online alışverişte ürün çeşitliliğinin çok büyük bir avantaj olduğunu söylüyor. Zamandan kazanmak diyenler ise %61’lik kesimi oluşturuyor. Fiyat dengesi (%50) ve kolayca beden bulmak (%32) ise sağladığı diğer avantajlar.


Online alışverişte geçirilen süre maksimum 30 dakika

Online alışverişin en avantajlı yanlarından biri geçirilen sürenin çok kısa olması. Katılımcıların %29’u online alışveriş için 10-30 dakika arasında süre harcıyor. Diğer yandan 30-60 ve 60 dakika üstü diyenlerin oranı %28 iken; 10 dakikadan daha az zaman harcarım diyenler %15 oranında. Buna karşılık mağazada alışveriş yapmanız ne kadar sürer sorusu sorulduğunda katılımcıların geçirdikleri süreler; 30-60 dakika (%42), 60-90 dakika (%14) ve 2 saatten fazla (%9) olarak ortaya konuyor.

online alışveriş geçirilen süre ortalama

Online alışverişte uygun bedeni bulamama kaygısı sepeti büyütüyor

Özellikle online alışverişte kaygılandığımız konuların başında uygun bedeni bulma geliyor. Bunu ölçümlemek adına katılımcılara araştırma kapsamında “Kendi bedeninizi bulma kaygısıyla aynı ürünün farklı bedenlerini sipariş eder misiniz?” sorusu soruldu.

%60 asla derken, %26’sı ara sıra cevabını verdi. Evet, çoğu zaman diyenler ise %14. Bununla birlikte merak uyandıran bir diğer soru da “Bu durumda ortalama ne sayıda farklı beden için sipariş veriyorsunuz?” oldu. İki farklı beden siparişi veririm diyenlerin oranı %63. Özetle, kendine uygun beden bulamama kaygısı alışveriş sepetini büyütüyor.

100 kişiden sadece 1 kişi, bir süre giyip iade etmek için alıyor

Araştırma sonuçları gösteriyor ki aldığımız ürünleri çoğunlukla iade etmiyoruz. “Satın aldığım ürünü iade etmem” diyenlerin oranı %39 iken, beş üründen birini iade ederim diyenler ise %31. Kısa bir süre giyip daha sonra iade etmek için kıyafet satın alır mısınız? sorusuna verilen cevaplar da çok net. Hayır, asla (%93), evet, bazen (%6) ve her zaman (%1).

online alışveriş tercihleri moda araştırması GLAMI

İhtiyaçtan değil indirimden alışveriş

GLAMI, araştırma kapsamında “Son alışverişinizin nedeni neydi” diye sordu. Katılımcıların %44’ü “indirim vardı” cevabını verdi. “Alışveriş yapmak ve kendime hediye almak istedim” cevabını verenlerin oranı %33.

Dolabında benzer ürün bulunan ama eskidiği için yenisi almak isteyenler ise %22 oranında. Özel bir gün için alışveriş yapanlar %20, kıyafetlerim demode hale geldi diyenler ise %13. Katılımcıların %53’ü genellikle indirim döneminde alışveriş yaparım diyor. İndirim önemli bir faktör değil diyenlerin oranı ise %19. Bununla birlikte nadiren indirim ararım diyenler ise %15.


GLAMI Türkiye Ülke Müdürü Sabina Kabusheva, “Faaliyet gösterdiğimiz pazarlardaki alışveriş alışkanlıklarını ve trendlerini gözler önüne sermek adına bu projeyi başlattık. Fashion (Re)search sektöre bilgi sağlamayı hedefleyen uzun dönemli bir araştırma projesi. Bu araştırmayla özellikle e-ticarete yeni başlayacak girişimcilere yol gösterici olacağımıza inanıyorum” dedi.

Araştırma Künyesi:

  • Araştırmanın adı: Fashion (Re)search 2018 by GLAMI
  • Araştırmaya katılan ülkeler: Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Romanya, Macaristan, Yunanistan, Rusya ve Türkiye
  • Araştırmanın kapsamı: İnternet kullanıcılarının moda ve alışveriş alışkanlıklarını analitik olarak ortaya koymak
  • Katılımcılar: Araştırmaya 21-50 yaş arası, %78’i kadın, %22’si ise erkek 1.126 kişi katıldı.

Online alışveriş araştırması: En popüler giyim kategorisi hangisi?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.