Optimar 23 Haziran İstanbul seçim anketi: 4 puan fark var!

YSK’nın iptal kararının ardından yapılan ankette hangi aday yüzde kaç oy alıyor? Optimar Araştırma İstanbul seçim anketi sonucunu paylaştı.

Optimar 23 Haziran İstanbul seçim anketi: 4 puan fark var!
Optimar 23 Haziran İstanbul seçim anketi: 4 puan fark var!

Optimar Araştırma’nın Başkanı Hilmi Daşdemir, AKP’nin başvurusuyla YSK tarafından iptal edilen ve tekrarı 23 Haziran’da yapılacak olan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimine dair yaptıkları ankete dair detayları paylaştı.

Optimar İstanbul seçim anketi: 4 puanlık fark var

Daşdemir’e göre anketlerde 4 puanlık bir fark var. CHP’nin adayı Ekrem İmamoğlu’nun yüzde 52 oy aldığını söyleyen Daşdemir, buna karşılık AK Parti adayı Binali Yıldırım’ın oyunun yüzde 48 olduğunu belirtti.


Daşdemir, Habertürk TV canlı yayınında 23 Haziran’da yenilenecek İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanlığı seçimine dair değerlendirmelerde bulundu.

Habertürk Tv’de Ebru Baki’nin programına konuk olan Hilmi Daşdemir, YSK kararının vermeden önce yaptırdıkları ankette seçilmiş İstanbul Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na yüzde 52 AKP’nin adayı Binali Yıldırım’a yüzde 48 destek olduğunu belirtti. İstanbul’da sandıkta yüzde 1 katılım oranına göre 80-90 bin kişiye denk geliyor. Bu da iki aday arasında 320-360 bin fark olduğu anlamına geliyor.

Kıl payı sonuç görünüyor

Daşdemir, YSK kararından sonra AKP’nin kendi seçmenini yavaş yavaş ikna etmeye başladığını iddia etti. Daşdemir özetle şöyle konuştu:

— İstanbul seçimlerinde sonucu belirleyecek birçok husus var. Yine kılpayı bir sonuç olacak gibi gözüküyor. Seçimin iptali kutuplaşmayı daha da belirgin hale getirdi. Ekrem İmamoğlu taraftarlarını daha bir kenetlenmiş ortama getirdi bu seçim süreci…


Saadet Partisi seçmeni ne yapacak?

— Diğer taraftan biliyoruz ki seçim sonucunu belirleyen AK Parti’nin küskünleriydi. Saadet Partisi’ne oy veren seçmenler bu seçimde de kendi parti adaylarını mı destekleyecekler, yoksa Binali Yıldırım’a mı oy verecekler? Bu önemli sorulardan birisi. Ben 31 Mart’ta kendi seçmenine oy veren Saadet seçmeninin en az yarısının İmamoğlu’na ya da Yıldırım’a oy vereceğini gözlemliyoruz.

“Kazanan 1-2 puan fark ile belli olacak!”

— Son YSK kararı neticesinde başladığımız bir araştırma daha var. Bunu sonuçları bugün ya da yarın çıkacak. Seçimin iptalinde AK Parti argümanlarını destekleyenlerin oranını yüzde 45 olduğunu görüyoruz. AK Parti’nin kendi seçmenine iptal argümanını anlattığını anlıyoruz. Mağduriyet üzerine giden bir seçimde bunun daha net anlatılması gerektiğini söyleyebiliriz.

— Seçime biraz daha süre var. Bunu anlatmak için daha çok çalışmaları, özellikle AK Parti’ye mesaj verme durumundaki seçmeni ikna etmeleri gerekiyor. Seçimin sonucu 4 puan gibi gözükse 1-2 puan farkla kazanan belli olacak. İmamoğlu da olabilir Yıldırım da olabilir.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından açıklanan gerekçeli karardan önce söz konusu araştırmayı yaptıklarını belirten Daşdemir, yarışın başa baş gittiğini söyledi.


“İmamoğlu 52, Yıldırım 48’e gelmiş durumda” diyen Daşdemir, aradaki farkın daha önce yapılan bir araştırmaya göre düştüğünü söyledi. Daşdemir, YSK kararı sonrası yeni bir araştırmaya başladıklarını belirterek “YSK’nın gerekçeli kararı da belli oranda etkilemiştir” dedi.

Anket şirketlerinden İstanbul’daki seçim yarışında son durum


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.