Kaza Tespit Tutanağı nedir? Hasar anında neler yapılmalı?

Kaza Tespit Tutanağı nedir? Trafik kazası sonrası oluşan hasar anında ne yapılmalı? Araç ve yaya yoğunluğu, çevresel faktörler ve birçok neden dolayısıyla trafiğe çıkan her aracın bir kaza ile karşı karşıya kalma ihtimali bulunuyor.

Kaza Tespit Tutanağı nedir? Hasar anında neler yapılmalı?
Kaza Tespit Tutanağı nedir? Hasar anında neler yapılmalı?

Maddi hasarla sonuçlanan kazaların ardından nasıl bir yol izlenmesi gerektiği ise sürücülerin merak ettiği noktaların başında geliyor. Maddi hasarla sonuçlanan kazaların ardından araç sürücülerinin uygulaması gereken adımlar:

1- Oluşan hasarı belgeleyin: Kaza Tespit Tutanağı

Olası bir kaza anında Kaza Tespit Tutanağı‘nı doldurun veya zabıt tutturun. Bu tutanağın tutulması sigorta işlemleri açısından oldukça önemlidir. Yaşanan kazanın saati de belirtilerek tarihi, yeri, sürücülere ait kimlik ve ruhsat bilgileri ile zorunlu trafik sigortası poliçe bilgileri mutlaka tutanağa eksiksiz şekilde girilmelidir.


Kaza Tespit Tutanağının (buradan indirebilirsiniz) birkaç adet çıktısını alarak aracınıza koyabilirsiniz.

2- Okunaklı bir şekilde yazın

Kaza tespit tutanağı, ifadelere ve kroki çizimine göre değerlendirilmektedir. Dolayısıyla tutanağı anlaşılır ve okunaklı bir yazıyla doldurmaya özen gösterin. Anlaşılır bir dille yazılmayan tutanakların sürecin uzamasına neden olduğunu unutmayın.

3- Farklı açılardan fotoğraf çekimi yapın

Kazaya ait tek bir açından yapılan çekimler, yaşanan kazaya ve sürücü hatalarına dair net bilgiler vermeyebilir. Dolayısıyla kazaya daha net açıklık getirmesi için, farklı açılardan fotoğraflar çekin ve tutanağa ekleyin.


sigorta şirketleri kasko kaza anında ve sonrasında ne yapılmalı kaza tespit tutanağı örneği

4- Sigorta şirketinizi arayın

Çekici ve/veya ikame araç talebi için sigorta şirketinizin müşteri hizmetlerini arayın ve ihbar bildiriminde bulunun. Ardından aracınızı sigorta şirketinizin anlaşmalı olduğu servislerden birine götürün.

5- Evraklarınızı teslim edin

Servisinize ya da sigorta acentenize evraklarınızı 5 iş günü içinde ulaştırın. Teslim ettiğiniz evraklarda yer alan bilgileriniz sigorta acenteniz tarafından Tramer adı verilen sistemine kaydedilmekte ve kusur dağılımı belirlenmektedir.

Kusur dağılım oranları konusunda sigorta şirketleri anlaşmaya varamazlarsa, hasar dosyası, kaza tespit tutanağı değerlendirme komisyonu tarafından incelenir. Komisyon 3 iş günü içinde hasar dosyasını sonuçlandırır.

6- Dosyanızı takip edin


Hasar dosyanızı, sigorta şirketinizin web sitesi veya mevcut ise mobil uygulamasının yanı sıra acenteniz ya da çağrı merkezini arayarak takip edebilirsiniz

Modüler Sigorta nedir? Fiyatını kendin belirle opsiyonlu kasko


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.