Ahmet Mahmut Ünlü’ye (Cübbeli Ahmet) cevaben!

Cübbeli Ahmet olarak tanınan Ahmet Mahmut Ünlü, buyurmuş ki ülkede ekonominin bozuk olması, memleketin düzelmemesi hep kadınların erkeklerle çalışmasından kaynaklanıyormuş. Fitne, fesat hep bundan kaynaklanıyormuş.

Ahmet Mahmut Ünlü ye (Cübbeli Ahmet) cevaben!

Başınıza kadın kadar taş düşsün! Kadın erkek bir arada olunca memleket düzelmezmiş öyle mi? İyi bak bu kadınlara. Bu kadınların hiçbirinin zihni senin kadar kirli olmadığı için bu ülke bugün ayakta!

Halide Edip Adıvar

Halide Edip Adıvar
Halide Edip Adıvar

Halide Edip Adıvar’ı duymuş mudur mesela Ahmet Mahmut Ünlü? Bilir mi Halide Edip’in kim olduğunu? O Halide Edip ki, dört bir yanda yaptığı konuşmalar sayesinde halkın gözünü açmış ve milli mücadeleye katılmasını sağlamıştır. Erkek egemen toplumda bir kadın olarak bangır bangır bağırmış, o sayede biz bugünleri görebilirmişiz.


Ahmet MAhmut Ünlü efendi bugün konuşuyorsa rahatça orada Halide Edip’in de katkısı yadsınmaz ki Halide Edip asker olmamasına rağmen milli mücadele kahramanı seçilmiş bir kadındır. Savaş bitince boş durmaz gazetecilik yapar, edebi eserler verir, Anadolu Ajansı’nın kurulmasına katkıda bulunur. Anadolu Ajansı, hani Atatürk önderliğinde kurulan ama Atatürk’ü unutan ajans!

Nezahat Onbaşı (Nezahat Baysel)

Nezahat Onbaşı (Nezahat Baysel)
Nezahat Onbaşı (Nezahat Baysel)

Nezahat Onbaşı, cepheyle tanıştığında daha 9 yaşındaydı. Babası Albay Hafız Halit Bey, karısı öldüğü için mecburen kızını da cepheye götürmek zorunda kalmıştı. Nezahat Onbaşı, babasıyla birlikte birçok cephede savaşmış, adı beraber çarpıştığı 70. alayda ün salmıştı. Yani ne babası kadındır köşede dursun demiştir ne de Nezahat Onbaşı erkekle bir cephede olunmaz demiştir. Deseydi zaten, belki bugün biz de var olmayacaktık. E tabi Ahmet Mahmut Ünlü de olmayacaktı!

Şerife Bacı

Şerife Bacı
Şerife Bacı

Şerife Bacı’yı duydun mu hiç Ahmet Mahmut Ünlü? 21 yaşında donarak şehit düşen o yiğit kadını bildin mi? Şerife Bacı, kadın erkek karışık bir grupla Kastamonu’dan Ankara’ya cephane götürülürken ağır kış şartlarında donarak şehit düşer. Derler ki bebesinin örtüsünü zarar görmesin diye mermilere örtmüş, kendi de bebesinin üzerine kapaklanmış, üşümesin diye.

Yaaa efendi öyle oturduğun yerden yanmaz kefen satarak kurulmamış bu ülke!

Fatma Seher Erden (Kara Fatma)

Fatma Seher Erden (Kara Fatma)
Fatma Seher Erden (Kara Fatma)

Fatma Seher Erden namı değer Kara Fatma, cepheyle eşinin Doğu Cephesi’ne gönderilmesiyle tanışır. İlk zamanlar eşiyle beraber Doğu Cephesi’nde birçok görev üstlenen Kara Fatma, eşi şehit düştükten sonra bir fiil savaşa katılır. Akrabalarından bir müfreze oluşturur ve en ateşli cephelerde savaşır.


Sivas Kongresi kurulduğunda bir şekilde, Mustafa Kemal’le görüşür ve savaşa resmi olarak katılmak için izin ister. “Kara” lakabını da üsteğmen rütbesini de Atatürk’ten bizzat alır. Kadından üsteğmen mi olur demez kimse, gün gelir ardında 300 kişiyi idame eder.

Halime Çavuş

Halime Çavuş
Halime Çavuş

Halime Çavuş ya da cephede bilindiği ismiyle Halim Çavuş, belki bildiğinden karanlık zihinleri erkek kılığına girip karışır cepheye. Ailesinin itirazlarına kulak dahi asmaz. Keser saçlarını, erkek kılığında cepheden cepheye koşar. Bir ayağını cephede bırakacak kadar sever bu memleketi.

Gördesli Makbule

Gördesli Makbule
Gördesli Makbule

Gördesli Makbule, şehit düştüğünde daha 22 yaşındaydı. Henüz gencecik, bir senelik evliyken efe kocasıyla beraber dağlara çıkmış akıncılara karışmıştı.

Düşün Ahmet Mahmut Ünlü, kadın haline bakmadan akıncı olmuştu Gördesli Makbule. Kuvayı Milliye oluşunca da Yunan’a aman vermemişti. 22 yaşında daha hayata doymadan şehit düştü o kadın!

Çete Emir Ayşe

Çete Emir Ayşe
Çete Emir Ayşe

Çete Emir Ayşe, daha iki yıllık evliyken kocası cepheye gitti. Çok geçmeden de şehit haberi geldi. Bu haberin üzerine tekrar köyü İmamköy’e döndü. Yunan, Aydın’ı işgal edip, İmamköy’e de girince iki arkadaşıyla nehri geçip savaşmak istedi. İki arkadaşı nehirde boğulunca geri dönmek zorunda kaldı ama hiç vazgeçmedi. Eşinden tek yadigar elmas küpelerini sattı, tüfek aldı. 23 yaşında dağa çıktı, Yörük Ali Efe’ye katıldı. Kadınım yapamam demedi. Erkeklerle bir arada fitne çıkar demedi. Aldı tüfeğini, namusunu vatanını kurtardı!

Tayyar Rahmiye

Tayyar Rahmiye ahmet mahmut ünlü
Tayyar Rahmiye

Bilmem Ahmet Mahmut Ünlü, duymuş mudur adını ama o Fransızlara karşı savaşırken yılan askeri görünce, “Ben kadın olduğum halde ayakta duruyorum da, siz erkek olarak yerlerde sürünmekten utanmıyor musunuz?” diye kızıp askeri toplayan kadındır.

Dünden bugüne cevap gibi! O beğenmediğiniz kadınlar dişini tırnağına katıp bu ülkeyi bu hale getirmiştir.


Daha nice kadınlar kadınlarımız var bu ülkeyi yücelten! Koşullarına en çetin olduğu zamanlarda dahi en önde savaşan kadınlarımız ve şimdi çıkıp hiç utanmadan diyeceksin ki; “Bu ülke kadınla erkek yan yana çalıştığı için ya da kadın çalıştığı için düzelmez.” Bu ülke katledildiği halde yaşam savaşı veren, hor görüldüğü halde varlık mücadelesinden vazgeçmeyen, sizin tüm karanlığınıza rağmen aydınlıktan vazgeçmeyen kadınlar sayesinde ayakta. Bir de unutmadan her karanlık bir gün bir kadının eliyle aydınlanır.

Atatürk ve Türk kadınına verdiği önem


Elif Aver
Elif Aver; 1987 yılında İstanbul'da doğdu. Cumhuriyet Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği bölümünden 2010 yılında mezun oldu. Özel sektörde mesleğini yapmakta, ayrıca TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi yönetim kurulu üyesi. Yazmak, çizmek ve okumak çocukluğundan beri en büyük tutkusu. Ondan sebep söz yitene kalem bitene kadar yazanlardan.