Özel ders fiyatları yüzde 11 artış gösterdi!

Özel ders fiyatları önceki yıla göre yüzde 11 oranında artış gösterdi. Okula yardımcı özel ders fiyatlarında en pahalısı ortalama 114 TL ile Biyoloji olurken, onu 107 TL ile Fizik ve Geometri izledi.

Özel ders fiyatları yüzde 11 artış gösterdi!
Özel ders fiyatları yüzde 11 artış gösterdi!

Ağustos 2018 – Temmuz 2019 dönemindeki taleplerin incelendiği verilere göre; Türkiye genelinde en çok ek derse ihtiyaç duyulan alanlar ÖSYM’nin açıkladığı TYT sonuç verileriyle paralellik göstererek Matematik, Fizik ve Türk Dili ve Edebiyatı oldu. Özel ders fiyatları önceki yıla göre yüzde 11 oranında artış gösterdi. Okula yardımcı özel ders fiyatlarında en pahalısı ortalama 114 TL ile Biyoloji olurken, onu 107 TL ile Fizik ve Geometri izledi.

Armut.com, geçtiğimiz eğitim öğretim döneminde Türkiye’nin 81 ilinden ve Girne’den aldığı toplam 48.498 talep ışığında “Özel Ders Dosyası” oluşturdu. Türkiye’de en çok ek derse ihtiyaç duyulan derslerden özel ders ücretlerine, taleplerin yoğunlaştığı aylardan okul seviyesine kadar kapsamlı bir analizin yapıldığı dosya, çarpıcı veriler içeriyor.


ÖSYM açıkladı

ÖSYM‘nin açıkladığı 2019 yılı TYT sonuç verileri, Armut üzerinden Matematik ve Fen Bilimleri derslerine yönelik özel ilginin de nedenine ışık tutuyor. 2 milyonu aşkın öğrencinin katıldığı sınavda, Matematik alanında 40 soruda ortalama 5.67 net yapılırken, Fen Bilimleri’nde 20 soruda ulaşılan ortalama net sadece 2.24 oldu. Öğrencilerin zorlandığı alanlar olarak dikkat çeken Matematik ve Fen Bilimleri, Armut.com üzerinden de en çok talep edilen özel dersler.

Dosyaya göre, Türkiye genelinde en çok tercih edilen özel derslerin 36,405 (%74,60) talep ile Matematik, 3,636 (%7,45) talep ile Fizik, 2,680 (%5,49) talep ile Türkçe, 1,780 (%3,65) talep ile Kimya oldu. Bu derslerden Matematik özel dersi Türkiye’nin tüm illerinden en yoğun şekilde ilgi görürken talepler Türkiye sınırlarını aşarak Girne’ye kadar ulaştı.


Geçtiğimiz yıla göre özel ders taleplerinde %87 artış var!

Armut.com verileri, özel derse yönelik taleplerin geçen yıla oranla yüzde 87 artış göstererek 25 bin 919’dan 48 bin 498’e ulaştığını gösteriyor. İstanbul 17.525 talep ile bu alanda liderliği göğüslerken, Ankara 6.002 ve İzmir 5.356 talep ile özel derslere en çok ilgi gösteren diğer iller oldu. Geçtiğimiz yıla göre tüm illerde büyük oranlarda talep artışı yaşandı. Armut.com üzerinden alınan özel derslere yönelik en yoğun ilgiyi yüzde 132 artışla Samsun, yüzde 119 artışa Bursa ve yüzde 117 artışla Antalya gösterdi.

Özel ders fiyatları cep yakıyor!

Armut.com üzerinden artan özel ders talebinin, fiyatlara da yansıdığı görülürken dersler geçen seneye oranla yüzde 11 oranında pahalandı. Okula yardımcı özel derslerden, en pahalısı ortalama 114 TL ile Biyoloji oldu. Biyoloji dersini, 107 TL ortalaması ile Fizik ve Geometri dersleri takip etti. Talep konusunda açık ara üstünlüğü ile dikkat çeken Matematik, ortalama 85TL ile en uygun fiyata satın alınan ders oldu. Özel ders almanın en ucuz olduğu ay 86 TL ortalama fiyatıyla Kasım ayı olurken, ders satın alımının en az olduğu Mayıs ayı 96 TL ortalama ile en pahalı ay oldu.

İşi sıkı tutuyor, çalışmaya Eylül ayında başlıyoruz!

Okulların açıldığı Eylül ayı Armut.com üzerinden en çok özel ders talebinin alındığı ay olarak dikkat çekti. Eylül ayını, Ekim ve Kasım ayları takip etti, veriler öğrencilerin bu sene işi sıkı tutarak okulların başlaması ile derslere yoğunlaştığını gösteriyor. Yaz aylarının yavaş yavaş kendini belli ettiği ve okulların son sınavlarını yapmaya başladıkları Mayıs ayı ise 2.350 taleple, en az özel ders talebinin yapıldığı ay oldu. Veriler, okula yardımcı derslerin talep yoğunluğunun okul dönemi olan sonbahar ve kış aylarında artışta; tatil dönemi olan ilkbahar ve yaz aylarında düşüşte olduğunu ortaya koydu.


Özel ders alma amaçlarının da incelendiği dosyada göre, özel dersler en çok üniversiteye hazırlık sınavları için talep edildi. Üniversite’ye hazırlık sınavları için ders alımı yüzde 24.61 iken, ortaokul derslerine yönelik özel ders alımı yüzde 20.59 ile ikinci, lise derslerine yönelik talepler ise yüzde 16.51 ile üçüncü sırada yer aldı. Öğrenciler tekrar ve pratiğin büyük önem teşkil ettiği Matematik dersini haftada 2 kez talep ederken, diğer derslere yönelik ilgi haftada 1 kez gerçekleşti.

Okul servisi ücretleri zamlandı: Yeni fiyat tarifesi belli oldu!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.