Riskli gebelik nedir? Perinatoloji takibi neden önemli?

Yüksek riskli gebelik nedir? Hamilelik hangi durumlarda risklidir? Uzmanlar bu tür gebeliklerin perinatoloji uzmanı tarafından takip edilmesi gerektiğine dikkat çekiyor!

Riskli gebelik nedir? Perinatoloji takibi neden önemli?

Riskli gebelik nedir?

Hamileliklerin birçoğu genel olarak sorunsuz bir şekilde ilerler ve sağlıklı bebek dünyaya gelir. Ancak bazı hamileliklerde başlangıç aşamasında ya da ilerleyen dönemlerde anne, bebek veya her ikisinin sağlığını tehdit eden sıkıntılar meydana gelebilir. Bu tür hamileliklere genel olarak, riskli gebelik tanımı kullanılır.

Riskli ve yüksek riskli gebelik hakkında açıklamalarda bulunan Özel Esentepe Hastanesi Perinatoloji Uzmanı Op. Dr. M. Özgür Akkurt, öncesi veya sonrasında sağlık açısından sıkıntıların oluştuğu gebeliklere, yüksek riskli gebelik denildiğini söyledi.


Yüksek riskli gebelik takibinin, normal gebelik takibine göre farklılıklar gösterebileceğini ifade eden Akkurt, “Bu tür hamilelikler, bazı şartlarda anne adayının ve anne karnındaki bebeğin sağlığını tehdit edebilir. Hatta bunun yanında hayatlarını da riske atabilir. Bu nedenle, riskli ve yüksek riskli hamileliklerin perinatoloji uzmanı tarafından takip edilmesi oldukça önemlidir” dedi.

Akkurt, gebelikte yaşanabilecek olağan dışı bir durumun uzmanlar tarafından tespit edilebildiğini dile getirerek, çıkan sonuçlara göre tedavi yöntemlerinin uygulandığını kaydetti.

Riskli gebelik durumuna neden olan sebepler

• Şayet anne adayı 18 yaşın altında ya da 35 yaş üstünde ise,

• Anne adayında tansiyon, guatr, şeker, kalp, karaciğer, kolajen doku hastalıkları, damar ve diğer yapıları tutan hastalıklar gibi hamilelikle ilgisi olmayan, hamile kalmadan önce zaten mevcut olan sistemik hastalıklar mevcut ise,

• Anne adayı çok zayıf ya da çok şişman ise,

• Anne adayı ve baba adayı arasında kan bağı mevcut ise,

• Anne adayı herhangi bir sebeple ilaç kullanıyor ise,

• Anne adayı sigara ya da alkol tüketiyor ise,

• Anne adayının tekrarlayan düşük geçmişi mevcut ise,

• Anne adayının hamilelik dönemi öncesinde hiçbir sağlık sorunu mevcut olmasa dahi, hamilelik gerçekleştikten sonra tamamen hamilelikten dolayı meydana gelen gebelik problemleri mevcut ise riskli gebelikten söz edilebilmektedir.
Hamile anne adayından dolayı gerçekleşen gebelik dönemi problemleri

• Gebelik diyabeti (gebelikte )

• Hamilelik ile ortaya çıkan hipertansiyon, preeklampsi, eklampsi, toksemi gibi gebelik zehirlenmeleri

• Gebelikte meydana gelen vajinal kanamalar


• Hamilelikte rahim ağzı yetmezliği

• Hamilelikte suların erken gelmesi

• Gebelikte erken doğumun söz konusu olması

Bebek kaynaklı gebelik dönemi problemleri

• Çoğul ve ikiz hamilelikler

• Bebekte gelişme geriliği

• Bebeğin suyunun beklenenden az olması

• Bebeğin suyunun beklenenden fazla olması

• Bebekte kan uyuşmazlığı

• Bebekte sakatlıklar

Gebelik öncesi kontrol önemli

Tüm gebeliklerde ikili-üçlü test, gebelik diyabeti, ultrason gibi rutin taramaların yapıldığını belirten Akkurt, “Anne ve bebek açısından risk varsa yapılan rutin taramalarda ortaya çıkar. Bu aşamada gebelik bir perinatoloji uzmanı tarafından takip edilir. Ardından riskli gebeliklere özel taramalar, test ve tedaviler gerçekleştirilir. Bu şekilde hem anne adayı hem de bebek alanında uzmanlar tarafından yakın takipte olur” diye konuştu.

Anne adayının 18 yaş altı ve 35 yaş üstü olduğu gebelikler, aşırı kilolu ya da aşırı zayıf hamileler, geçirilen ameliyatlar, akraba evliliği, kalp, tansiyon, sara gibi hastalıklara sahip hamilelerin riskli gebelik sınıfına girdiğini ifade eden Akkurt, gebelik öncesi kontrollerin yapılmasında fayda olduğuna dikkat çekti.

Sigara ve alkolden uzak durulmalı

Yüksek riskli gebelik gelişmesinin çoğu zaman tahmin edilemeyen ve önceden önlem alınamayan bir durum olduğunu belirten Op. Dr. Özgür Akkurt, şunları kaydetti:

Ancak sigara ve alkolden uzak durmak, düzenli spor yapmak, doğru beslenmeye özen göstermek, normal kilo sınırlarını korumaya çalışmak, doktor onayı olmadan hiçbir ilacı kullanmamak ve gebelik öncesinden başlayarak doğuma kadar düzenli bir şekilde doktor takiplerine özen göstermek, bu konuda alınabilecek bazı önlemler arasında yer almaktadır.


Sağlıklı olmak da riskli gebeliklerden korunmanın ilk ve en önemli şartıdır. Diğer yandan, iyi bir gebelik takibinin potansiyel risklerin belirlenmesinde büyük rol oynadığı unutulmamalı.

Hamilelikte bel ağrısı nasıl geçer? 12 öneri


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.