Terleme ve ter kokusu sorununa ne iyi gelir?

Koltuk altı, eller, ayaklar veya vücudun başka bölgelerinde sık sık terleme sorunu yaşıyorsanız; “hiperhidrozis” yani aşırı terlemeyle karşı karşıyasınız demektir.

Terleme ve ter kokusu sorununa ne iyi gelir?
Terleme ve ter kokusu sorununa ne iyi gelir?

Aşırı terleme sosyal hayatı olumsuz etkiliyor

En fazla yaz aylarında yaşanan terleme durumu, vücut ısısını sabit tutarken, zararlı maddelerin de dışa atılmasını sağlar. İnsan vücudundaki ter bezi sayısı 2-3 milyon kadar olup, sırasıyla en fazla avuç içi, koltukaltı ve ayaklarda bulunur. Günde ortalama 100cc ter salgılayan insanoğlu, aşırı efor ve sıcaklıkla birlikte bu durumu 1.5 litreye kadar çıkarabilir.

Terleme sorunu ortam sıcaklığının ve neminin yükselmesi, efor sarf edilmesi ve heyecan yaşanması gibi durumlar sonucu artabilir. Ayrıca tansiyon veya şeker düşmesi, kanamalar, ateşli hastalıklar, kalp krizi, sıcak çarpması ve tiroid hastalıkları gibi durumlarda da terleme yaşanabilir.


Fakat terleme sistemi herhangi bir sebepten dolayı fazla çalışmaya başlarsa, “hiperhidrozis” yani aşırı terleme sorunu baş göstermeye başlar. Aşırı terlemenin bir hastalık belirtisi olup olmadığını anlayabilmek içinse bir uzman desteğine başvurmak gerekir.

Aşırı terleme insan hayatını olumsuz yönde etkileyerek birtakım sıkıntılara zemin hazırlar. Kişinin sosyal hayatında yaşanabilecek bu gibi olumsuz durumlar hayat kalitesini düşürmesinin yanı sıra, kişilerde özgüvenin azalmasına ve çekingenlik oluşmasına da yol açabilir. Bu durum da zamanla çeşitli psikolojik sorunları ve başarısızlığı beraberinde getirebilir.


Central Hospital’dan Dermatoloji Uzmanı Uzm. Dr. Hicran Ercan, aşırı terlemenin önüne geçecek yöntemleri paylaştı.

Tedaviye başlanmadan önce terlemenin sebepleri araştırılmalı

Terlemenin aşırı hale geldiği zamanlarda kişilerin öncelikle bir doktora başvurması gerekiyor. Yapılacak tetkiklerle aşırı terlemeye sebep olabilecek enfeksiyon, hipertiroid gibi altta yatan hastalıklar kolayca ortaya çıkarılabiliyor. Böylece gerekli tedavi uygulanabiliyor. Eğer aşırı terlemenin altında başka hastalıklar yatmıyorsa, terlemeyi durdurmak için medikal ürün tedavisine başvurulabiliyor. Ancak medikal ürünlerin kullanıldığı tedaviler, geçici ve kısa süreli olma özelliği taşıyor.

Elektrik akımı ile terlemenin önüne geçmek mümkün olabiliyor

Terlemeye “iyontoforez” yöntemiyle de çözüm bulunabiliyor. Bu yöntemse küçük bir su borusunda hastanın özellikle el ve ayaklarına belli aralıklarla elektrik akımı vererek uygulanıyor. İyontoforez yöntemiyle ter kanalları elektrik akımı ile bir süreliğine kapatılıyor. Ortalama 20 dakika süren seanslar, ilk olarak üç günde bir, ilerleyen zamanlarda ise haftada bir yapılıyor.

En etkin yöntem botilinum toxin (botox) uygulaması


Orta ve yoğun şekilde seyreden terlemeyle ilgili şikayetler, botilinum toxin (botox) yöntemi sayesinde başarıyla tedavi edilebiliyor. Botox uygulaması ise sinir kas kavşağında ve sinir uçlarında “asetilkolin” isimli maddenin salınımını engelleyerek ve ter bezinin salgı yapmasını durdurarak etkili oluyor. Botox, koltuk altları, avuç içleri ve ayak altları gibi ter bezlerinin fazla çalıştığı bölgelere yapılabiliyor. İşlem sonrasında da herhangi bir yan etki görülmüyor. Botox işlemi, 6 ile 9 ay arasında etkinliğini koruyor.

Terlemeye iyi gelen 10 etkili yöntem


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.