Yeni yılda mutluluk için 18 etkili öneri

Mutluluğun formülünü uzaklarda aramayın. Yeni yıla girerken yaptığınız mutluluk dileklerinizin gerçekleşmesi size bağlı…

Yeni yılda kendi mutluluk formülünüzü yazın!

Yeni yılda kendi mutluluk formülünüzü yazın!..

Yeni yıla girerken yapılan ortak dileklerin başında mutluluk gelir. İnsanoğlu yaşayacağı her yeni yılda bir öncekinden daha fazla mutlu olmak ister. Bu yüzdendir ki yeni bir başlangıç olarak kabul edilen her yılbaşında mutluluk dilekleri daha artar.


Oysa insanoğlu milyonlarca yıldır “Nasıl mutlu olabilirim?” sorusunun yanıtını arıyor. Günümüz insanı en çok “mutluluk” kavramının peşinde koşuyor. Kimi zaman daha fazla sevilmenin, kimi zaman daha fazla övülmenin kendisini mutluluğa ulaştıracağını varsayıyor.

Önce psikolojik kimliğinizi tanıyın, güçlü ve zayıf yönlerinizi keşfedin. Sağlıklı düşünebilmenin ve mutluluğa giden yolun ön koşulu; risklerinizi yönetebilmeyi öğrenebilmenizden geçiyor.

Daha mutlu ve sağlıklı olmak için daha çok paraya değil, harekete geçmeye ihtiyacınız var. 2020 yeni bir yol ve size yeniden başlama fırsatı sunuyor. Hayatında değişiklik yapmak isteyenler için ayın veya günün tarihinin temel bir farkı olmamasına rağmen yeni yıl gibi özel günleri harekete geçirici olarak kullanma fırsatını da kaçırmamalıyız.

Bu bilinçte olsa bile, yılbaşında aldığı kararları uygulayabilen insanların yüzdesi çok düşük. Bunun pek çok sebebi olmakla birlikte, işin temelinde kararların sürdürülebilir olmaması yatıyor.

Mutluluk formülü için 18 öneri

John Rampton’a göre çözümün bir kısmı, peşinden koşmayı sürdürebileceğimiz hedefler bulmamız. Yani ya çok detaylı ve ince düşünüp özenle karar almalı, ya da pek çok şeyi aynı anda deneyip kalıcı olanlarla devam etmeliyiz. Uzun uzun düşünmeye vakti olamayanlar için işte size 2020’de birkaçını uygulamanız mutluluğunuzu artıracak 18 pratik tavsiye:

1- Daha sık egzersiz yapın

Egzersiz daha çok sağlık için salık verilse de, mutluluğumuz için de önemli. Egzersiz yaparken salgılanan endorfin ve enerji bizim için çok değerli. Ama etkin olması için egzersizin düzenli yapılması gerekiyor. Bu haftada ikiden fazla sefer koşmaya çıkmak veya salona gitmek anlamına geliyor. Düzenli yapamayacaksanız, bu seçeneği pas geçin, listede öneri çok.

2- Sağlıklı beslenin

Sağlıksız yiyeceklerin anlık verdiği hazza rağmen sonrasında kötü hissetmeye başlarız. Doğru gıdalarla beslenip zararlılardan uzak durmak bizi daha iyi ve enerji dolu hissettirir. Arada bir dikkatli olmak başka, sağlıklı beslenmeyi bir yaşam biçimi haline getirmek başkadır. Ancak kendinizi sadece bir konuda zorlayacaksanız, o konu sağlıklı beslenme olmalı.

3- Dışarıda daha fazla zaman geçirin

Açık havada dolaşmanın insanları daha iyi hissettirdiği ispatlanmış bir gerçektir. Doğa gezintileri veya sevdiğiniz alanlarda zaman geçirmek sizi dinlendirir ve anda olmanızı sağlar. İşler ne kadar yoğun olursa olsun, rutininize dahil edilmesi en kolay seçenektir.

4- Daha çok şükredin

Şükran mutluluk seviyesi yükseltmek için ispatlanmış yöntem. Ne kadar şanslı olduğunuzu hatırlamak ev hayatın olumlu yönlerine odaklanmanın etkisi çok güçlüdür. Her günün sonunda kısacık bir zaman ayırıp o günle ilgili şükredeceğiniz üç şeyi yazmanız size iyi hissettirecektir.

5- Sevdiklerinizle daha çok vakit geçirin

Anlatmaya gerek yok, sevdiklerinizle birlikte olmak sizi mutlu eder. Zevk almadığınız insanlardan uzaklaşıp, size enerji veren arkadaş ve dostlarla görüşmek sizin için anlamlı olacaktır.

6- Yeni bir beceri öğrenin

Kendini geliştirmek insanları mutlu eder. Günlük rutininin bir yerden sonra sıkıcı ve yorucu olabilir. Seneye yeni bir beceri edinmeye karar vermek sizi bir şey için çalışmaya teşvik eder ve gurur duyacağınız elle tutulur bir nedeniniz olur. Bu beceriler sanatsal veya atletik olabilir ama kendinizi sınırlamanın ne anlamı var?

7- Diğerlerinin hakkınızda ne düşündüğünü umursamayı bırakın

Başkalarının hakkımızda ne düşündüğüne kafayı taktığımızda andan uzaklaşırız. Artı olarak verimliliğimiz de düşer. Bunun yerine diğerlerinin nasıl algılayacağına bakmadan ne yapıyorsanız ona odaklanın. Dışarıda yaptıklarınız beğenecek de beğenmeyecek de binlerce kişi var.

8- Meditasyon yapın

Bir mutlulukartırıcı, kolay uygulanacak yöntem daha. Sabahları beş dakikalık nefes egzersizinin bile etkilerini bir hafta içinde görebilirsiniz. Meditasyon nedir ve nasıl yapılır?


9- Arkadaş edinin

Çalışmalar gülümsemenin beyinde mutlulukyaratan iyi çağrışımları tetiklediğini gösteriyor. Ekstra bir gayret harcamadan yapacağınız bu değişiklik sizin dışarıdan daha sıcakbir insan olarak algılanmanıza ve daha çok arkadaş edinmenize sebep olup çekiciliğinizi de artıracaktır.

10- Kendinizi sevin

Sevin ama olduğunuz gibi sevin. Kendimizle veya yaptıklarımızla ilgili kötü hissediyorsak, kendimize zarar veririz. Bunu yerine kendinizi olduğunuz gibi kabul edin. Her zaman doğru seçimleri yapamayabilir ya da diğerlerinin sizinle ilgili algısıyla barışık olmayabilirsiniz. Olsun, yargılamanın tersine hayatta olduğunuz yeri ve diğerlerinin gözündeki yerinizi kabul edin ve nasıl daha iyi olabileceğinize odaklanın. Gelişime odaklanmak kendimize bakış açımızın yaratacağı olumsuz duyguları yenmeye yardımcı olacaktır.

11- Daha fazla deneyim edinin

Deneyimler mutluluğumuz üzerinde maddi şeylerden daha etkilidir. O yüzden, 2020’de daha fazla deneyim edinmeye çalışın. Pahalı yolculuklara gerek yok, daha ziyade küçük deneyimlere odaklanın. Yeni şeyler deneyin, komşularınızdan fark etmediğiniz özel insanları bulmaya çalışın, arkadaşlarınızla yeni deneyimler edinmeye bakın. Bu deneyimler hem eğlenceli hem de derin düşüncelerinizde olumlu duyguları tetikler.

12- Yardım Edin

Başkalarına yardım etmek bize sıcak duygular verir. İster bir yardım kuruluşuna bağışta bulunun, ister sivil toplum kuruluşunda gönüllü olun ya da yardıma ihtiyaçların yanında olun, bu faaliyetler sizi daha mutlu kılacaktır. Artısı, çevrenize de katkınız olacaktır.

13- Sanatsal dışavurumunuzu bulun

Kendinizi bir sanatçı olarak görseniz de görmeseniz de, sanat amaçlı daha fazla zaman geçirin. Bu yeni müzikaleti çalmak olabilir, şiir denemeler yapmak olur, emprovize bir gruba katılmak olur. Bu tip aktiviteler beyninizdeki yaratıcılığı harekete geçirir ve hayattan alıştığımızdan farklı tatlar sunar. Bizim tam anda ve çok eğlenceli hissetmemize yardımcı olur.

14- Daha fazla gülün

Gülmek hayata tatmin duygusu katarken ruhumuzu ve bedeninizi ısıtır. O yüzden, gülmek için farklı ve yeni yollar bulun. Bu bir komedi seyretmekle de olabilir, sizi güldüren insanlarla daha fazla vakit geçirmekle de veya hayatı daha az ciddiye almakla da.

15- Kendinizi zorlayın

Kendimizi sınırlarımıza kadar zorladığımızda derin bir tatmin duygusu ortaya çıkar. Bugüne kadar yapmış olduğunuz en zor işleri düşünün ve ardından nasıl hissettiğinizi hatırlayın. Bu sırf yapmış olmak için delice veya sağlıksın bir şey yapmak anlamına gelmiyor.
Daha ziyade, egzersizde kendinizi incitmeden son raddeye dek zorlamak veya önemsediğiniz işleri sonuna kadar zorlamak gibi derinden başarı hissi yaşayacağınız aktivitelerden bahsediyoruz. Ekstra paragetirecek bir yan projede düşünebilirsiniz. Hedef kendinizi yeni seviyelere zorlamak.

16- Yapmaktan hoşlanmadığınız şeyleri hayatınızdan çıkarın

Yeterinde açık değil mi? Yine de zamanınızı nasıl değerlendirdiğinize bir daha bakmakta faydavar. Hoşlanmadığını ve yapmak zorunda olduğunuz işler olabilir fakat zorunda olmadıklarınız da olabilir. Bunları hayatınızdan çıkarmak sizin zevk aldığınız işlere daha çok zaman ayırabilmenizi sağlar.

17- Sosyal medyada daha vakit geçirin

Sosyal medyasürekli daha fazlasını arzulamamıza yol açar. Akranlarımızdan feri kalmış gibi hissederiz ve dışarı gösterdiklerimizle daha ok ilgilenmeye başlarız. Sosyal medyayı daha az kullanmak sizi bu duygulardan kurtarmak suretiyle daha mutlu kılar.

18- Devam edin

Hayat bazen çok zor olabilir ve bazen bu konuda hiçbir şey yapamayız. 2020 boyunca dirayetli olun. Kendinizi sevin ve her günün en güzel gün olamayacağını kabul edin. Bir günün kötü geçmesi de yarına taşınacağı anlamına gelmez. Her gün uyandığınızda istediğiniz ruh hali ve bakış açısında olabilirsiniz. Bu çok önemli bir güçtür, nasıl hissedebildiğinizi kontrol edebilmek, hayatınızdan çok daha mutlu olabilmeniz için atacağınız en önemli adımdır.

“Kendimi tanıyıp, mutlu olacağım”

Modern dünyada mutluluk üzerine yazılan kitaplar, verilen reçeteler yok satıyor. Peki her hastaya aynı reçete yazılır mı?

Kişilerin önce potansiyel risklerini, sonrasında da bu risklerin yönetimini öğrenmesi gerektiğini söyleyen CharacterIX Kişilik Envanteri Kurucu Ortağı ve Psikolojik Danışman Dilek Yücedağ şöyle konuştu;

Mutlu olmak bir düşünce biçimi, zihinsel bir modeldir. Bu zihinsel model de kendiniz hakkında gerçekçi ve doğru bilgilere sahip olmanızdan geçer. Birilerinin size ayna tutması gerekiyor. Sağlıklı düşünebilmenin ve mutluluğa giden yolun ön koşulu; risklerinizi yönetebilmeyi öğrenebilmenizden geçiyor.


Duygular, düşüncelerin şifresidir. Yeni yılda yenilenmeye düşünce dünyanızda değişiklik yaparak başlayın. Zihninizi mutlu olmaya programlamak, kendiniz hakkında doğru bilgilere sahip olmaktan geçer. 2020’de dileğiniz; kendinize taahhüdünüz, “Kendimi tanıyıp, mutlu olacağım” olsun.

Meslek seçimi testi: CharacterIX Kişilik Envanteri (Enneagram Metodolojisi)


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.