Kış tatilinde Kars’ta çocuklarla kamp

Kış tatilinde çocuklarla beraber yapılabilecek, eğitici ve eğlendirici birçok alternatif program var. Bunlardan biri de ülkemizdeki kamp kültürünü geliştirmeyi ve çocuklara doğada yaşamı sevdirmeyi amaçlayan kampagidelimmibaba.com bünyesinde, Kars şehrinin Boğatepe köyünde düzenleniyor.

Kış tatilinde Kars çocuklarla kamp kampa gidelim mi baba

2004 yılında Türkiye’de kampcılığı yaymak ve daha etik kurallar çerçevesinde yapılmasını desteklemek, ayrıca özellikle çocukların kamp tatillerinde daha çok yer almasını sağlayabilmek için yola çıkan Oğuş Ailesi, bugün ülkemizin bir çok yerinde çocuklarla ve her mevsim katılınabilecek kamp faaliyetleri düzenliyor.

Oğuş Ailesi’nin Kampa gidelim mi baba? adlı internet sitesinden düzenledikleri kamplardan bazıları, hem kış hem de yaz aylarında Kars’ın Boğatepe Köyü’nde gerçekleşiyor.


Boğatepe, Kars’ın merkezine 42 km. mesafede bir Malakan köyü. 1800’lü yılların sonunda altı Malakan köyünün yaylası iken 1900’lü yılların başlarında peynir üretimine odaklanmışlar. Türkiye’nin en bakir coğrafyalarından Kars şehrinde 2667 metrede konumlanmış Boğatepe Köyü’nde karlar altındaki doğada, yerel ve ekolojik bir hafta geçirmek isteyenler “Kampa gidelim mi baba” sitesinden kış tatili için hazırlanmış iki kamptan birine kayıt olabilirler.

kampa gidelim mi baba

19-24 ve 26-31 Ocak 2020 tarihlerinde düzenlenecek olan ilk Kars Boğatepe Köyü, Ekolojik Sömestr Çocuk Kampı’na çocuklar yanlarında bir yetişkin ile katılabiliyor, dolayısıyla bu kampta bir yaş sınırı yok.


Kampçılık ve doğada tecrübeli ve aynı zamanda bölgeyi iyi bilen kişilerin rehberlik ettiği kampta çocuklar programlarla sınırlanmadan, denetlenmeden, farklı, özgün ve özgür bir ortamda keyifli ve öğretici bir tatil geçiriyorlar. Bu sebeple burada rehberlik yapan kişiler kendilerini eğitmen değil “kolaylaştırıcı” olarak tanımlıyor. Boğatepe Kampı’nın kolaylaştırıcısı,  köyün kooperatif çalışmalarında da gönüllü olarak çalışan, Güler Zerger.

kars gezisi

Boğatepe köy evlerinde konaklama

Boğatepe Köyü’nde sadece Kampa Gidelim mi Baba Ekibi, Boğatepe Çevre Yaşam Derneği işbirliği ile konaklamalı organizasyonlar yapabiliyor. Bunun sebebi köyün düzenine ve günlük hayatına saygılı kalabilmek ve ekolojik dengeyi koruyabilmek. Kamplara katılan misafirler de otantik köy evlerinde, yerel ailelerle beraber kalıp, köylünün doğal günlük hayatını deneyimleyerek zaman geçiriyor.

Boğatepe Köyü şu an tamamen karlar altında. Köyde yaşayan ve çalışan insanların arasında geçirilecek bu zaman içerisinde Çıldır Gölü ve Ani Harabeleri gezileri, doğa yürüyüşleri, geceleri soba ısısı çevresinde sohbetler yapılacak, köy evlerinin ekolojik sofralarında yemekler yenecek.


Kampa gidelim mi baba oluşumu aynı zamanda Permakamp Permakültür Uygulama ve ortak Yaşam Çiftliği Projesi’yle çocuklara yönelik doğal tarım atölye ve kampları ve ayrıca Tohum ekelim mi anne sitesinde özellikle kadınlara yönelik sağlıklı ruhsal ve fiziksel yaşam odaklı buluşmalar da düzenliyor.

Kars turları: Kış tatili sevenler için farklı seyahat deneyimleri


Deniz Alan Held
1974 Ankara doğumlu ama 2 yaşından beri Istanbullu. Çocukluk ve gençliği cimnastik ve dans çalışmalarıyla geçti. 2000 yılından beri yoga yapıyor. 2002 yılında evlenip yurtdışına yerleşti ama bir ayağı hep Istanbul'da oldu. Çocuklardan sonra, Norveç'te hayalindeki işin eğitimini alma fırsatı geçti eline. Trondheim Üniversitesi'nde Medya Bilimi ve Görsel Kültür dalında lisans ve yüksek lisans okudu. İki yıl Zürih, 10 yıl Trondheim'da yaşadıktan sonra 2014 yazında eşinin memleketi Almanya'ya yerleşti. Şİmdi iki oğlu ve eşi ile sakin bir hayat sürmekte, ve Türkiye'nin Gezi Gençleri'nce yönetileceği çağdaş bir ülke olduğu hayalini kurmakta. // ENGLISH: Born in Ankara in 1974, moved to Istanbul at age 2. Spent lots of time with gymnastic and contemporary dance at early ages. since 2000 practices rather yoga. Married to a German in 2002 and move to Zurich. Later lived 10 years in Norway/Trondheim and eventually settled down in Germany. Studied Media Science in Trondheim and finished master degree in 2012. Has two sons. Looking forward to the days that Turkey is eventually led democratically by the Gezi youth.