Fen liselerine 30 milyon, imam hatip liselerine 460 milyon lira bütçe!

Bütçede imam hatip lisesi inşaatlarına 460 milyon TL ayrılırken Fen liselerine yalnızca 30 milyon lira tahsis edilmesi dikkat çekti. 162 yeni imam hatip lisesi yapılacak. Çöken Fatih projesi için de 200 milyon lira bütçe ayrıldı. 

Fen liselerine 30 milyon, imam hatip liselerine 460 milyon lira bütçe!

Hükümetin 2019 Yatırım Programı’nda eğitim alanı projelerinde bu yıl da aslan payı imam hatiplere bırakıldı. Sınıflarının yarısı boş olmasına karşın programda yeni 162 imam hatip lisesi inşaatı yer aldı. Programda 151 Anadolu lisesi planlaması yapılırken, fen lisesi sayısı 9’da kaldı. İmam hatiplere ayrılan yatırım bütçesinin fen lisesinden 15 kat fazla olması dikkat çekti.

Cumhuriyet gazetesinde yer alan habere göre, Cumhurbaşkanlığı’nın “2019 Yılı Yatırım Programı” eğitim alanında “dindar nesil” projesine hız verildiğini gözler önüne serdi.


Eğitim alanında 2019’da bitecek ve sonraki yıllara kalacak projelerin yer aldığı programda, en büyük pay imam hatip liselerine ayrıldı. Geçen yıl değişen sınav sisteminin ardından aileler akademik eğitim için çocuklarını gönderecek Anadolu lisesi bulamazken, MEB sınıfları boş kalan onlarca imam hatip lisesine yenilerini katmak için yatırımı artırdı.

Yatırım Programı’nda 2019 sonrasına kalacak okul inşa projeleri yer aldı.

Plana göre 2021’e kadar tamamlanması planlanan projelerde, 162 yeni imam hatip lisesi en yüksek bütçeye değer görüldü. 1995’te başladığı belirtilen projeler için toplam maliyet olarak 2 milyar 289 milyon TL bütçeleme yapılırken, bunun yüzde 70’i kullanıldı.


Bütçenin 1 milyar 29 milyon TL’si harcandı. Bakanlık 2019’da imam hatip inşaatları içinse 460 milyon TL yatırım ayırdı. İmam hatip projesi içinde ayrıca 1 adet çok amaçlı salon, 3 bin 783 imam hatip dersliği, 1 konferans salonu, 36 dairelik lojman, 11 bin 173 öğrenci kapasiteli öğrenci pansiyonları, 1 adet özel proje, 22 adet spor salonu, 2 tane de uygulama alanı yer aldı.

İmam hatiplere fen liselerinin 15 katı bütçe ayrıldı

İmam hatipler için 2019’da 460 milyon yatırım ayrılırken fen liseleri için yatırım planı 30 milyon TL’de kaldı. Türkiye’nin en nitelikli liseleri olarak görülen fen liseleri için imam hatiplerden 15 kat düşük yatırım planlaması yapılması dikkat çekti. Son 15 yılda fen liseleri inşaatı için 152 milyon TL harcanırken, 2021’de tamamlanması planlanan sadece 9 tane fen lisesi programda yer aldı.

151 Anadolu Lisesi

Yatırım programında, 151 yeni Anadolu Lisesi inşaatı da yer aldı. Geçen yıla kadar bu projeler için 1 milyar TL harcanırken, bu yıl yalnızca 325 milyon TL yatırım öngörüldü. İlköğretim okulu inşaatları için ise, 2017’de başlatılan 38 bin 150 derslik yapılması projesi için 13 milyar TL ayrılırken, bu bütçenin 5.5 milyar TL’si geçen yıla kadar harcandı. 2019 programında da ilkokullar için 1.6 milyar TL yatırım öngörüldü.

Fatih projesine 200 milyon lira ayrıldı


Programda dikkat çeken bir diğer yatırım payı ise gözden düşen ve ekonomik kriz gerekçesi ile bütçesi kısılan FATİH Projesi için ayrıldı. 2011’de başlatılan proje için toplamda 7 milyar TL yatırım planlaması yapan hükümet, 2018 itibariyle bunun 3.4 milyar TL’sinin harcandığını duyurdu. 2019’da ise bakım onarım, uygulama yazılımı ve teknoloji için 200 milyon TL ayrıldı.

MEB izin verdi: Nakşibendi Tarikatı’nın kitabı okullarda!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.